Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Dejstvo je, da se bo okrepila desnica, taktika Evropske ljudske stranke pa je, da loči zmernejši del skrajne desnice od radikalnega. Socialna demokracija je v težavah, levi politični pol, ki je svoj evropski vrh doživel leta 2014 z grško Sirizo, španskim Podemosom, pri nas tudi z Levico, je prav tako v zenitu. Ko govorimo o domačih strankah v uvodu v uradno kampanjo, pa se "tragedija spremeni v farso", pravi sogovornik.

Strategija desnice: Naj se na levi sami potopijo

Parlamentarne stranke so že predstavile svoje liste, NSi gre s prvo postavo, SDS z najbolj radikalno ekipo, vladna koalicija pa ima vrsto težav, ugotavlja Lisjak Gabrijelčič. Medtem ko je SD na pokongresni preizkušnji, soočenja sam s sabo in samorefleksije ni opravil. Tudi Levica, notranje "očiščena", ima težko resnejša pričakovanja na teh volitvah. Iz Gibanja Svoboda pa je pod blagovno znamko Zelenih Slovenije nastala lista odpadnikov, ki bo neposredna konkurenca Svobodi. "Pred dvema letoma smo na parlamentarnih volitvah spremljali popoln poraz Janševe vladne koalicije. Takrat si je marsikdo rekel, da si bo vso škodo lahko vlada naredila sama," razmišlja sogovornik. In prav to se je zgodilo. Najpametnejša strategija desnih strank je tako potrpežljivo čakanje, da ta koalicija sama sebe potopi. "Zdi se mi, da to tudi je taktika desnice na teh evropskih volitvah."

Zato urednik Razpotij verjame, da bodo imele evropske volitve simbolno težo za notranjepolitična razmerja, če se bodo vladne stranke slabo odrezale. "Če se bo njihov rezultat poslabšal, na primer da GS in SD ne bosta več imela vsaka po dva poslanca, bo to hud udarec in vprašanje, kako si bodo vladne stranke od tega opomogle. Najlažje delo ima Levica, ki nima nič izgubiti, ker nima poslanca. Pomembno je, da ohrani štiri odstotke, kar kaže, da ohranja kondicijo za obstanek v domačem parlamentu," meni Lisjak Gabrijelčič. Kljub temu je šla v kampanjo z listo, na kateri so njeni močni in izpostavljeni kandidati, vključno z Luko Mescem, ki dela inteligentno in aktivno kampanjo. "Levica je torej krenila odločno v to igro, v kateri so zahteve in kriteriji uspeha zanje zelo nizki. Medtem ko je za preostali dve vladni stranki zelo veliko na kocki. Kriza v SD-ju bo velika, če bo izgubil poslanca. Tudi GS si ne more privoščiti velikega poraza, kar nedvomno bo izguba enega poslanca, zato preseneča, da je krenil zelo ležerno v to kampanjo."

Dvoboj med zeleno Vesno in zeleno obarvanimi "odpadniki" Svobode

Zanimiva je tudi bitka na zelenem polju. Ob zunajparlamentarni stranki Vesna, uradni članici evropskih Zelenih, z nosilcem Vladimirjem Prebiličem, se je pojavila še lista Zelenih Slovenije, na kateri se bodo znašli nekateri odpadniki iz GS-ja: nosilec Klemen Grošelj, na zadnjem mestu Aleksander Merlo, vmes pa Mojca Šetinc Pašek. "Grošelj in Merlo, ki sta bila na grob način izrinjena z želenih mest na listi GS-ja, zato sta iz povsem razumljive užaljenosti sklenila poskusiti z lastno listo, a če to narediš v zadnjem trenutku, velikih možnosti nimaš. Moraš se torej priključiti neki že obstoječi stranki in tukaj so našli nekoga, ki je pripravljen pristaviti svoj lonček," razmišlja Lisjak Gabrijelčič. Prebilič pa se je po njegovih besedah odločil izkoristiti politični kapital, ki ga je pridobil na predsedniških volitvah, "na način, kot se je Anže Logar očitno odločil, da ga bo zapravil."

Iz tragedije v farso - Luka Lisjak Gabrijelčič (Razpotja)