Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Slab ali dober izid bo bistveno vplival na politično dogajanje v drugem polčasu mandata, menita sogovornika v tokratni epizodi podkasta Umetnost možnega.

Stranke sicer dajejo vtis, da so evropske volitve, ki bodo junija prihodnje leto, še daleč in da se nanje ne pripravljajo. Ne drži, pravita Gašper Lubej, dopisnik Al Jazeere iz Slovenije, in Rok Čakš, urednik spletnega portala Domovina.je. To je politični polčas, pravi Gašper Lubej in izpostavlja, da bodo evropske volitve na sredini mandata. "Ne glede na to, da so to evropske volitve, se bo nanje gledalo skozi izid. Gre za največji test po volitvah, kje stoji Robert Golob s svojo stranko. Če bo Gibanje Svoboda doseglo slab izid, si lahko obetamo počasno razpadanje levega prostora. Ima pa Golob srečo, da ima razmeroma šibke partnerje. Hkrati pa bo za Janeza Janšo in SDS to nov preizkus. Kdor Janšo odpisuje, se moti," pravi dopisnik Al Jazeere.
Da bodo evropske volitve prav zato, ker so sredi mandata, pomembne, se strinja Rok Čakš, saj bo šlo za preizkus, ali politične stranke gredo v pravo smer, hkrati pa bo izid tudi popotnica za naprej. "V mnogočem bodo definirale pozitivno ali negativno energijo tistih strank, ki bodo v nadaljevanju kandidirale v državnem parlamentu. Brez dvoma bo od izida na evropskih volitvah odvisno, ali jih bodo ljudje dojemali kot akterje v vzponu ali v padanju," pravi urednik Domovine.

Pod Janševim pritiskom ni lahko biti

Da predvolilno vrenje že dobrega pol leta pred volitvami poteka, potrjujejo tudi poteze vodstva Nove Slovenije, ki je bila tradicionalno uspešna na evropskih volitvah in je že evidentirala dvajset ljudi za nastop na volilni listi. Ni izključeno, da bo na listi tudi predsednik stranke Matej Tonin, se strinjata sogovornika, ki natančno analizirata položaj manjših strank, NSi-ja na eni ter Levice in SDS-a na drugi strani. Rok Čakš se strinja, da bodo evropske volitve za Novo Slovenijo pomembna ločnica, ker je stranka pod pritiskom. "Zastavili so politiko, ločeno od Janše in SDS-a, zaradi česar jih Janša stiska v kot. Pod tem pritiskom ni lahko biti. Morda lahko tukaj iščemo razlog za prizadevanja Mateja Tonina, da bi mlajša generacija desnosredinskih politikov združeno nastopila na teh volitvah in ponudila alternativo, ki bi desnosredinskemu polu omogočila tisto, kar potrebuje za zmago na naslednjih parlamentarnih volitvah," razmišlja Čakš.

Toninovo vabilo Logarju brezpredmetno?

Ob tem sogovornik z Domovine meni, da politika desnice ne deluje. Dokaz za to vidi v nizu volilnih porazov, ki jih ima za seboj desni politični blok. "Verjamem, da je Tonin s tem povabilom mlajši generaciji desnosredinskih politikov poskušal nekaj novega, hkrati pa je testiral Anžeta Logarja in ga prisilil v opredelitev." Zakaj in do kdaj bo SDS dovolil Logarju samostojno igro? Gašper Lubej pa meni, da Logarjeva Platforma Sodelovanja ni imela namena nastopati na evropskih volitvah in da to ve tudi Tonin. "Logar je to jasno sporočil, zato je bilo tudi Toninovo povabilo Logarju brezpredmetno," meni Lubej.

V podkastu tudi o tem, ali bo Robert Golob lahko izkoristil drugo priložnost, ki jo je dobil z dobrim prvim odzivom vlade na naravno katastrofo, pa o o pasteh, ki prežijo na vlado v poplavni obnovi, visokih pričakovanjih, ki jih je spodbudila med prizadetim prebivalstvom s prvimi odzivi na naravno katastrofo, ter o tem, kako se lahko znajde kot ujetnica lastnih obljub, če bodo te dolgo ostale neizpolnjene.

Politični dežniki in njihove sence – Gašper Lubej, Al Jazeera in Rok Čakš, Domovina