Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Janez Markeš meni, da je majhna verjetnost za javnomnenjski preobrat, a možnost vidi predvsem zaradi družbenih vidikov, ki so jih mnogi že odpisali, premier Robert Golob pa je po njegovih besedah dobil zadolžnico, da jih reši. "Gre za ohranitev javnega prostora. Temu se še ni odpovedal, čeprav je dajal tak vtis – z imenovanjem Danijela Bešiča Loredana še posebej. Ves čas vzbuja vtis, kot da hoče slišati civilno družbo, ki mu je pomagala do zmage na volitvah. Ta civilna družba pa je z radikalnim padcem javnomnenjske podpore pokazala, ne da ga je odpisala, ampak da je nad delom vlade povsem razočarana in da naj se zresni. Igra vlade še ni izgubljena," razmišlja Delov kolumnist. Kar je po njegovih besedah najpomembneje, je vnovična vzpostavitev javnega zdravstvenega sistema. "Sistem, ki ga skuša zdravniški lobi vzpostaviti, je kopija ameriškega sistema, ki je najslabši na svetu, kjer imajo paradoksalno najboljšo medicino in najslabši zdravstveni sistem."

Idejo o Sloveniji kot socialni državi vse bolj ignoriramo

Zato je ohranitev javnega zdravstva po njegovem mnenju najpomembnejša tema, "kajti Slovenija stoji kot država ali nacija na specifiki kulture in solidarnosti kot sociale. Vse ostalo je odhajanje v amorfno gmoto." Markeš spominja, da družbe vzpostavljajo odločitve "v polju morale, ki cilja v dogovor": "Država ni nič drugega kot dogovor o tem, kaj je prav in kaj narobe. In to je zapisano v ustavi, v kateri eksplicitno piše, da smo demokratična, pravna in socialna država. To slednje sistematično vsi ignorirajo in se delajo, kot da to ni problem, čeprav postajamo vsi skupaj amorfna gmota in mnogi v tem spregledajo, da kar jim danes koristi, jim lahko jutri škoduje."

Putin razglašen za vojnega zločinca, Netanjahu pa ne. Kje je tu logika?

Pri obrambi javnih prostorov po Markeševih besedah ne gre le za Slovenijo, gre tudi za Evropo, ki je na pragu novih volitev, pred katerimi sogovornik napoveduje, da bomo doma v glavnem opazovali, koliko glasov bo dobila posamezna stranka, ne pa tega, kateri idejni ali nazorski koncept bo prevladal. Pričakovati je tudi, da bodo razpravo v kampanji zaznamovale migracije – te bodo definirale Evropsko unijo, ki je prisiljena v rahlo desni obrat predvsem zaradi tega, kar se dogaja na Bližnjem vzhodu.

"V težavah smo, ker so Združene države odpovedale, saj so s svojimi 500 projektili, ki jih je Izrael izstrelil na Gazo, pospeševalec genocida. Več kot 6000 otrok je mrtvih. O spoznanjih mednarodne skupnosti, da je treba tam vzpostaviti dve državi, ni ne duha ne sluha. Celoten svet skuša v OZN-u doseči neko racionalno rešitev, Američani pa odločitve blokirajo," je kritičen kolumnist Sobotne priloge do vloge najmočnejše države na svetu.

"Rusiji ustreza kaos na Bližnjem vzhodu, ker je zaradi tega Ukrajina v drugem planu. Joe Biden je v tem konceptu šel proti vsem konceptom demokracije. Doslej so Američani zmeraj našli opravičilo, da branijo demokracijo. Ko se je zgodil 11. september, so rekli, da je to napad na demokracijo in na Zahod. Ko pa ti pobiješ več kot 6000 otrok, nimaš izgovora. To se dogaja v času, ko je bil Putin razglašen za vojnega zločinca, Netanjahu pa ne. Kje je tu logika? Tu se bo zlomila civilizacija!"

»Tukaj se bo zlomila civilizacija!« - Janez Markeš, Delo