Foto: BoBo
Foto: BoBo

Robida tudi opozarja, da ankete kažejo tej skupini kar četrtino manj mandatov po nedeljskih volitvah. Poleg liberalcev napovedujejo manj sedežev tudi evropskim Zelenim, medtem ko naj bi evropska ljudska stranka obdržala vodilni položaj.

Na to, da bodo ostali ključni politični dejavnik, računajo tudi socialisti, nekaj več moči bi lahko dobila tudi Levica. Najbolj pa se bo okrepila skrajna desnica in populistične stranke. "Na evropskih volitvah pred petimi leti so razglašali zmago nad populizmom. V evropskem parlamentu je to bilo res, drugače pa je bilo v vladnih palačah evropskih prestolnic," pravi Luka Robida, ki slovensko predvolilno kampanjo ocenjuje kot "medlo".

S tem se strinja Gregor Drnovšek, novinar in urednik Televizije Slovenija, ki opozarja na posebnost tokratnih volitev. Kaže, da bo tokrat udeležba višja in da bodo šli na volitve tudi mladi. "Mladi so postali bolj družbeno kritični in aktivni državljani, kot so bili še pred petimi ali deset leti," ugotavlja Drnovšek in k temu dodaja, da zagotovo k večji mobilizaciji prispeva tudi dejstvo, da bodo poleg volitev še referendumi o "temah, ki jih zanimajo".

Sogovorniki v podkastu. Foto: Radio Slovenija
Sogovorniki v podkastu. Foto: Radio Slovenija

Oba gosta opozarjata na paradoks: glavna akterja kampanje sta postala politika, ki na volitvah sploh ne kandidirata. Janša in Golob sta šla v to kampanjo "all in", torej na vse ali nič. Tako smo lahko na N1 prvič po dveh letih videli njuno soočenje. Osrednja tema zadnjega tedna kampanje pa je priznanje Palestine, ki z delom evropskih poslancev tudi nima neposredne povezave.

Je torej Golobova ekipa, kot pravijo raziskovalci javnega mnenja, vendarle delala kampanji "nekaj prav"? Napovedi, da bo Svoboda zanesljivo dobila dva mandata, kažejo tako. SDS zanesljivo vodi, vendar bi ji četrti mandat lahko vzela katera od manjših strank. Tudi NSi in SD lahko računata na en mandat, pa tudi Vladimir Prebilič z Vesno bi se lahko selil v Bruselj. A pred vrati so tudi še SLS, Levica in tudi Resnica. Stevanovič je v zadnjih soočenjih nastopal opazno, v času covida-19 je znal mobilizirati množice.

Za to, katera od manjših strank bo prestopila prag, bo ključna udeležba. "Odločale bodo decimalke," pravi Drnovšek. In kaj se bo v politiki zgodilo po nedelji. "V Bruslju se bo začel boj za položaje, za 'top jobs', torej za predsedniška in komisarska mesta," pravi Robida. "V Sloveniji pa bodo, kot običajno, vsi zmagovalci," dodaja Drnovšek.

Ko strelski vod stoji v krogu … - Luka Robida (Radio Slovenija) in Gregor Drnovšek (TV Slovenija)