In o vse bolj zastrašujočih podatkih o širjenju epidemije.

Politična pisma, lockdown 2.0 in mrtva mačka - Primož Cirman
Primož Cirman. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Primož Cirman. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Janša preusmerja pozornost od dogajanja doma, kjer imamo že nekaj dni več kot 40 mrtvih na dan zaradi covida-19," pravi Primož Cirman. Ob tem pa dodaja: "V povprečju je lani in v letu 2018 dnevno v Sloveniji umrlo okrog 55 ljudi. Zdaj imamo dnevno okrog 40 mrtvih samo zaradi covida-19!"

Prvi razlog je poskus preusmerjanja pozornosti od dogajanja doma, kjer imamo že dva dni več kot 40 mrtvih na dan zaradi covida-19. Drugi razlog pa je njegova politična in interesna povezanost z določenimi voditelji v Evropski uniji, zlasti z Viktorjem Orbanom. Madžarska financira medijski aparat SDS-a in tega verjetno ne počne, ne da bi si nekaj obetala v zameno. Trenutno smo sredi spora med EU-jem in dvema neubogljivima članicama, ki želita najti obvode pri spoštovanju načela vladavine prava. Tukaj vidim Janeza Janšo kot nekoga, ki se poskuša postaviti v vlogo nekakšnega pogajalca, mediatorja, da bi zbližal Bruselj in Orbana.

Primož Cirman o tem, zakaj Janša piše evropskim voditeljem

Je to torej "strategija mrtve mačke", ko politiki, ki se znajdejo v stiski, na mizo vržejo "mrtvo mačko", še bolj škandalozno temo, zato da javnost pozabi na prvi, realni problem? Cirman dodaja, da je zagotovo razlog za Janševo približevanje Madžarski in Poljski tudi njegova politična in interesna povezanost z določenimi voditelji, zlasti Viktorjem Orbanom. "Madžarska financira medijski aparat SDS-a in tega verjetno ne počne, ne da bi si nekaj obetala v zameno," pravi Cirman.

Tanja Starič. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Tanja Starič. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

In kakšne so lahko posledice za Slovenijo? "Verjamem, da je EU zelo odločen in da bo šel pri Madžarski in Poljski do konca," meni Cirman in opozarja, da je Slovenija manjša država in je zato primernejša za "treniranje strogosti" evropske politike. To smo konec kocev že občutili po zadnji finančni in ekonomski krizi. Janša se skuša postaviti v vlogo posrednika med Brusljem in Orbanom. Vprašanje pa je, ali si ni s tviti o Trumpu že povzročil toliko škode, da ga v evropski politiki nihče več ne vidi v vlogi "objektivnega mirovnega posrednika".

Aleš Kocjan. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Aleš Kocjan. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

In kaj najnovejša afera pomeni za domače politično prizorišče? Cirman je prepričan, da reakcije odražajo realno razmerje sil v vladni koaliciji. NSi se v vladi počuti dobro, DeSUS okleva, SMC bolj ali manj molči. Ali ima koalicija KUL v resnici možnost, da ji uspe s konstruktivno nezaupnico? Malo verjetno je, da ima KUL res že zagotovljenih 46 glasov, ali bo ta poskus na koncu uspešen, pa bodo odločali interesi, ne samo poslanci vladnih strank. "Pri DeSUS-u čakajo na vrnitev Karla Erjavca, pri čemer njegova izvolitev ni samoumevna, saj je protikandidat Srečko Krope zelo aktiven na terenu. Verjamem tudi, da komu v vladi ni v interesu, da se Erjavec vrne na čelo DeSUS-a," opozarja Cirman.

Naročite se na podkast Umetnost možnega.

V podkastu Umetnost možnega – podkast o politiki še o zaprtju države in o ukrepih vlade, o posledicah poraza Donalda Trumpa in o tem, zakaj politiki na Twitterju pogosto pokažejo več, kot bi si sami želeli.

Premierju ne moremo očitati nekonsistentnosti. Zelo trdno vztraja na svojih pozicijah tako v primeru ameriških volitev kot glede razhajanj v EU-ju. Zdi se, da v času vsesplošne krize parlamentarne demokracije v svetu verjame, da je prihodnost Evropske politike v bolj avtoritarni politiki, suverenizmu. In očitno je, da ne nagovarja le svoje volilne baze.

Tanja Starič

Jože P. Damijan je dal v Mladini potencialnim prebežnikom zelo jasno sporočilo, da bo v zameno za njihovo kooperativnost in pobeg iz Janševe koalicije preprečil predčasne volitve, ki bi jih lahko stale položajev. Da bodo torej lahko ostali v svojih službah. Skratka, tudi rušitelji vlade in samoklicani odrešeniki pred Janšo in SDS-om so spoznali, da na zaveze v politiki ni več mogoče računati, ker je treba najprej potešiti interese, drugotnega pomena so načela.

Aleš Kocjan