Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

"Naš novinar ima povezave s pravimi ljudmi in je prišel do določenih informacij. Ko smo jih preverjali, smo ugotovili, da je novinar Dela prišel do podobnih informacij iz drugih virov. Novinarja sta se povezala in mene to načeloma ni motilo," pove gost podkasta Umetnost možnega, odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič, o ozadju objave zgodbe o aretaciji dveh ruskih vohunov v Ljubljani. Prizna, da je hotel informacijo objaviti čim prej. A ni bilo tako, informacijo so morali najprej temeljito preveriti. "Nismo hoteli zaradi ekskluzivnosti ogroziti preiskave ali škodovati državi," pove Šuštaršič. "Hvala bogu, da jih zgodba vsaj ni presenetila," pove na kratko o vlogi slovenske politike, ki se je po objavi zgodbe pohvalila, da "gre za največji uspeh slovenskih obveščevalcev". Med preiskovanjem so namreč ugotovili, da imajo morda novinarji celo več informacij. Ali je objava koristila vladi? "Najbrž da, ampak zgodba se je v veliki meri odvijala mimo slovenskih organov." Veliko vprašanj je še brez odgovorov, se strinja Miha in pove, da tudi uredništvo Siola poskuša najti odgovore na številna vprašanja, ki so še zavita v skrivnost.

Poklukar se vrača

"Ne vem, kako globoke so težave, ki jih je pokazala preiskava ravnanja policije med protesti. Sam ne bi govoril o čiščenju. Mora priti do menjave v policiji, ampak s kompetentnimi kadri. Ampak – ali jih imamo?" se ob novici, da se na mesto notranjega ministra vrača politik Boštjan Poklukar, vpraša Šuštaršič. Novico so sprejeli z nelagodjem v koaliciji, v nevladnih organizacijah in seveda v opoziciji. A imenovanje Poklukarja v parlamentu ni vprašljivo, koalicija se ob tej temi ne bo razletela.

Politika kot estrada

Sogovornik se strinja, da se državljani ob nedeljskem kosilu raje pogovarjamo o novi partnerici predsednika vlade kot o – na primer - sporočilih fiskalnega sveta. "Vsi smo malo voajerji, zanima nas svet slavnih. Politiki so tudi neke vrste estrada, bolj kot na primer v Združenem kraljestvu. Pa tudi tam je ljudi zelo zanimala zgodba o ločitvi Borisa Johnsona," pravi Šuštaršič. "Vedno je pomembno, kaj se je dogajalo prej. Če je človek sam, ni treba, da vse življenje ostane sam samo zato, ker je minister ali predsednik. Je pa malo čudno, če zakon razpade sredi mandata, ker je, denimo, politik prevaral svojo ženo. To bi volivci lahko zamerili, ker kaže na določene značajske poteze." Povedano drugače: kdor je lahko prevaral ženo, ki mu je najbližja, bi lahko prevaral tudi nas.

Vohuni, policisti, politiki in spremljevalke – Mihael Šuštaršič