Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Tisti, ki pozorno spremljamo politiko, ali tisti, ki se z njo ukvarjajo, gledamo na splošno vzdušje v družbi nekoliko drugače kot splošna javnost," pove gostja nove epizode podkasta Umetnost možnega, direktorica Inštituta Mediana Janja Božič Marolt, ki je v studio prinesla debel sveženj diagramov in tabel. "Medtem ko imamo mi občutek, da se razpoloženje v družbi slabša, je v splošni javnosti – tako nam govorijo raziskave – vzdušje dobro. Še vedno prevladuje upanje nad strahom, še vedno prevladuje optimizem nad pesimizmom."

Raziskovalci Mediane to še vedno opažajo pri odgovorih na vprašanje, ali menite, da se Slovenija lahko razvije v uspešno in dobro državo. Dobra polovica – okrog 55 odstotkov – jih odgovarja pritrdilno. Le slaba tretjina jih meni nasprotno. "Vrhunec tega upanja se je izkazal v lanskem aprilu, v volilnem obdobju, ko je bila močna aktivacija, kar se je pokazalo v več kot 70-odstotni udeležbi na volitvah. Takrat so ljudje začutili novo energijo, nov zanos, večje upanje za državo. Takrat jih je 60 odstotkov izrazilo upanje za državo, danes jih je blizu 55. Zanimivo pa je, da čutimo večji optimizem za državo kot zasebno," razlaga Janja Božič Marolt.

Umetnost možnega: gostja 56. epizode podkasta o politiki je bila Janja Božič Marolt, direktorica Mediane. V studiu z voditeljema Alešem Kocjanom in Tanjo Starič. Foto: Radio Slovenija
Umetnost možnega: gostja 56. epizode podkasta o politiki je bila Janja Božič Marolt, direktorica Mediane. V studiu z voditeljema Alešem Kocjanom in Tanjo Starič. Foto: Radio Slovenija

Podpora vladi pada, a je še vedno relativno visoka

Politična javnomnenjska javnomnenjska slika se je v slabem letu dni od volitev pomembno spremenila. Kaže se trend padanja podpore vladi. "Toda opozoriti je treba, da s tako visoko podporo, kot je začela Golobova vlada, ni začela še nobena prej, niti vlada Mira Cerarja, ki je začela svoj mandat s tretjinsko podporo, ki je v nadaljevanju zrasla čez 50 odstotkov," pojasnjuje direktorica Mediane in dodaja: "Janševa vlada je posebna zgodba, saj je ves čas imela približno tretjinsko podporo, a ni nikoli zlezla čez polovico, kar pomeni, da je skozi celo obdobje večina volilnega telesa ni podpirala dela vlade."

Na drugi strani pa je Golobova vlada začela z več kot 50-odstotno podporo in dosegla celo 59-odstotno podporo. "Podpora vladi sicer pada, a ker so začeli relativno visoko, je v resnici podpora vladi še vedno relativno visoka, zlasti če primerjamo s prejšnjimi vladami v primerjalnem obdobju leto dni po volitvah."

Logar na prvem mestu med politiki

Trije novi obrazi slovenske politike, predsednik vlade ter predsednici države in parlamenta, Robert Golob, Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič, so na lestvici najbolje ocenjenih politikov v prvi peterici. Na prvem mestu pa že nekaj časa – Anže Logar, poslanec SDS-a in poraženec drugega kroga predsedniških volitev.

Kje smo torej slabo leto po državnozborskih volitvah? "Bila so obdobja, ko so bili na vrhu lestvice priljubljenosti evropski komisarji, ki jih javnost ni neposredno zaznavala v politično-medijskem prostoru. Letos, ko se v medijih le malo govori o Logarju, je tudi on pristal na samem vrhu. Treba je priznati, da je med predsedniško kampanjo pridobil politični kapital in podporo javnosti. Bi pa k temu nekaj dodala – Logar se je že lani pred kampanjo, ki se zanj ni začela mesec dni pred volitvami, uvrščal v vrh javnomnenjskih lestvic," pravi sogovornica. Več pa v podkastu, ki ga najdete na povezavi.

Upanje še vedno pred strahovi – Janja Božič Marolt