Jernej Šmajdek, Finance, Tanja Starič, TV Slovenija, in Aleš Kocjan, Radio Slovenija. Foto: Radio Slovenija
Jernej Šmajdek, Finance, Tanja Starič, TV Slovenija, in Aleš Kocjan, Radio Slovenija. Foto: Radio Slovenija

To med drugim razkriva menjavo generacij v jedru SDS-a, zadrege Nove Slovenije, pa tudi pomanjkanje idej na drugi strani političnega spektra. Vse to, pa tudi sporočilo afere "Glupi davki", natančno in brezkompromisno analizira gost pete epizode druge sezone podkasta o politiki Umetnost možnega Jernej Šmajdek. Dolgoletni novinar in urednik v Slovenski tiskovni agenciji je zdaj novinar časnika Finance. Politika skozi oči politologa, ki je obenem tudi izvrsten poznavalec gospodarskih gibanj in procesov. Obvezno poslušanje za vse, ki jih zanimajo realna ozadja delovanja slovenske politike skozi desetletja!

Energetika vedno zanimiva tarča vsakokratne politike

Zakaj spremljamo tako krčevit kadrovski boj na področju energetike? Šmajdek odgovarja, da je energetika kapitalsko močen in strateški sektor, zato je v celotnem obdobju samostojnosti tarča politike. Zanimivo, da se je pri nekaterih projektih vzpostavila simbioza med ideološko sprtimi stranmi, na primer pri šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj. "Energetika je zanimiva, ker generira velike denarne tokove. Je reguliran sektor v državni lasti in težko propade. Izjema je TEŠ, ki se je znašel v hudih težavah po predimenzionirani in s korupcijo prepredeni naložbi v šesti blok. Energetika je panoga sedanjosti in prihodnosti."

Energetika je zanimiva, ker generira velike denarne tokove. Je reguliran sektor v državni lasti in težko propade. Izjema je TEŠ, ki se je znašel v hudih težavah po predimenzionirani in s korupcijo prepredeni naložbi v šesti blok. Energetika je panoga sedanjosti in prihodnosti.

Jernej Šmajdek, novinar Financ

In kakšna je vloga Toneta Krkoviča, dolgoletnega zaveznika Janeza Janše? Kako se je znašel v Gen-I kot "iskalec" primernih streh za namestitve solarnih celic? "Gre za dober prikaz tega, kako energetska podjetja iščejo naklonjenost politike tudi na ta način – da zaposlijo nekdanje pomembne politične osebe. Zelo znano je to za Pošto Slovenije in Slovenske železnice, ki veljata za odlagališče kadrov SDS-a."

Prerivanja na desnici

V zadnjih mesecih je bilo mogoče opaziti, da prihaja do določenih trenj med mlajšimi in starejšimi akterji v SDS-u. Nekaj ljudi je bolj umaknjenih v ozadje. Ali je to kadrovska prenova SDS-a, pojavljajo se novi akterji na gospodarsko-politični sceni? "Zelo bo zanimivo videti, kakšna je ta mlajša garda SDS-a," razmišlja Šmajdek, ki vidi eno od težav te države v tem, "da se že 30 let ukvarjamo z enim človekom, ki v politiki vztraja že vse od prihoda na čelo SDS-a". In ena njegovih lastnosti je – vsaj tako se zdi, da ne trpi ljudi, ki bi več vedeli od njega ali bi si to upali pokazati, meni Šmajdek. Ob tem pa dodaja: "Zato bo res zanimivo videti, kakšen podmladek prihaja za njim. To bo zelo pomembno vprašanje ne le za obstoj SDS-a, pač pa tudi za slovensko desnico, ki jo logično – tako kot močno levico – potrebujemo. Zato da se menjujeta na oblasti, da obe ponujata dobre kadre in ideje, nato pa je stvar izbire volivcev, kaj v določenem trenutku glede na izkušnje, glede na dosežke in morebitne napake izberejo."

Minuta odmora za STA, ne dolgoročna rešitev

"Brutalnost" posega vlade v STA, kot sam pravi, je Jernej Šmajdek spremljal zelo od blizu, saj je bil do začetka maja predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu STA-ja. "Lahko sem se torej zelo dobro prepričal, da očitki vladnega urada zoper STA niso držali oziroma da so bili iz trte izviti." Pritisk pa je spremljal tudi kot zaposleni in tudi po menjavi službe ni ostal ravnodušen do dogajanja z agencijo. "Očitno bodo sredstva, ki manjkajo, le nakazana, kar daje STA-ju neke vrste minuto odmora. Za nekaj mesecev je to rešilna bilka. A sklenjena pogodba močno posega v tržno dejavnost agencije. In STA je že leto dni v krču, ki ne omogoča razvoja, kar bo imelo dolgoročne posledice, k čemur prispevajo tudi odhodi novinarjev in drugega osebja iz upravnega dela, to pa bo težko nadomestiti," pove Šmajdek.

Zato bo res zanimivo videti, kakšen podmladek prihaja v SDS za Janezom Janšo. To bo zelo pomembno vprašanje ne le za obstoj SDS-a, pač pa tudi za slovensko desnico, ki jo logično – tako kot močno levico – potrebujemo. Zato, da se menjujeta na oblasti, da obe ponujata dobre kadre in ideje, nato pa je stvar izbire volivcev, kaj v določenem trenutku glede na izkušnje, glede na dosežke in morebitne napake izberejo.

Jernej Šmajdek, novinar Financ

"Glupi davki" in Vizjakova usoda

In kaj se dogaja z Novo Slovenijo, ki se skuša distancirati od SDS-a – tudi z odrekanjem podpore ministru Andreju Vizjaku zaradi afere "Glupi davki". Dejstvo, da Nova Slovenija Vizjaka ne podpira več, ker afera "Glupi davki" obremenjuje vlado, ima lahko na glasovanju o interpelaciji dva različna učinka – bodisi podporo interpelaciji bodisi vzdržanost poslancev NSi-ja. V prvem primeru bi minister padel, sicer pa bi ostal na položaju. In zdi se, da si tako v Novi Sloveniji kot v pridruženi koalicijski poslanski skupini Desus najbolj želijo, da bi jih te dileme odrešil minister sam z odstopom. Toda v zadnjem tednu dni je postalo jasno, da minister Vizjak še naprej uživa podporo premierja Janeza Janše. "Nova Slovenija, slovenski krščanski demokrati, kot predstavnica katoliškega pola se je v svojem političnem izvajanju redno postavljala na tradicionalne vrednotne pozicije, ki jih potem redno ne spoštuje in jih krši. Še en tak udarec težko prinese stranki kaj dobrega. In ne vem, kako se bo izteklo to iskanje prostora na desnici in navsezadnje v vladi, v kateri obstaja tako močen lider. Bodo šli proti njemu?" se še vpraša Šmajdek. Ja, res je, Bog odpušča – kaj pa volivci?

Bog odpušča, kaj pa volivci? – Jernej Šmajdek