Novelo so vložili poslanci Gibanja Svoboda, na konferenci so jo predstavljali skupaj s partnerji v koaliciji. Foto: BoBo
Novelo so vložili poslanci Gibanja Svoboda, na konferenci so jo predstavljali skupaj s partnerji v koaliciji. Foto: BoBo

Najnovejša politična bomba je na dnevnem redu kar čez noč. Nekoliko je presenetila tudi gosta tokratne epizode Jerneja Šmajdka, novinarja Slovenske tiskovne agencije. "Ta poteza je nekoliko presenetljiva, še posebej glede na dosedanjo prakso dela vladajoče koalicije, da so tokrat v tišini pripravili neko rešitev, jo vložili v državni zbor in šele nato spregovorili v javnosti. S tem so verjetno prehiteli tudi opozicijski SDS. Ravno to, da največja opozicijska stranka narekuje tempo, je ena največjih težav te vladne koalicije že od vsega začetka – bodisi neposredno v parlamentu bodisi posredno s protesti, ki nosijo čisti pečat SDS-a." Kar pomeni, pravi kolega Šmajdek, da SDS tudi v tem primeru, kot še v številnih drugih, vodi igro, vladna stran pa se nanjo samo odziva. Vprašanje, ali je vladni strani uspelo zakonsko rešitev dovolj dobro pripraviti, kajti zamenjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z novo dajatvijo se ne pripravi kar čez noč. "Zaradi tega je padla vlada Marjana Šarca, velike težave pa je imela tudi vlada Mira Cerarja – ne le s poskusom ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak tudi splošnim zakonom o zdravstvenem zavarovanju."

Javnost je verjetno naklonjena ideji "ukinjanja"

Ali zakonodajni predlog o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dokončno pomeni, da je tesnejše sodelovanje Svobode z Novo Slovenijo ni več mogoče v obliki koalicijskega povezovanja? "Vprašanje, ali je to sploh bilo na mizi, a nedvomno velja Nova Slovenija pri vprašanjih zdravstvenega zavarovanja za močan glas zavarovalnic. A treba je poudariti, da so bili predlogi Svobode, ko je šlo za vprašanja zdravstvene reforme v nekaterih pogledih bližje Novi Sloveniji kot pa, denimo, Levici in prizadevanjem civilne družbe, zbrane pod blagovno znamko Glas ljudstva. Bomo videli, kaj bo ta politična dinamika vnesla v to igro," razmišlja Šmajdek.

Ob tem pa dodaja, da ima ideja "ukinjanja" dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja verjetno podporo v javnosti, a treba je vedeti, da ne gre v resnici za ukinjanje, saj bo dajatev ostala – le v drugačni obliki. Tudi ni jasno, kolikšna bo v prihodnosti. "Bomo videli, kako si bodo plačilo zdravstvenega zavarovanja razdelili delodajalci in delojemalci. Ne smemo pozabiti, da so delodajalci zelo zelo skeptični do vsakega višanja stroškov dela, prek gospodarskih združenj so tudi zelo vplivni. A vendarle, verjamem, da je javnost zelo naklonjena ideji, da se v zdravstvu nekaj spremeni. In to je verjetno močan veter v jadra tistih, ki si želijo nekaj na tem področju spremeniti."

Aleš Kocjan, Jernej Šmajdek in Tanja Starič. Foto: RTV Slovenija
Aleš Kocjan, Jernej Šmajdek in Tanja Starič. Foto: RTV Slovenija

Beseda "reforma" nekaj časa v politični retoriki "prepovedana"

V tokratni epizodi podkasta Umetnost možnega se pogovarjamo tudi o napovedanih reformah, med katerimi Jernej Šmajdek postavi v prvo vrsto zdravstveno, pokojninsko in plačno. Zakaj so bile napovedane vse druge, pa pravzaprav ni čisto jasno. Kajti, poudari sogovornik, vsaka sprememba še ni reforma. Mimogrede spomnimo, da je bila beseda reforma nekaj let v političnem besednjaku celo nezaželena, skorajda "prepovedana" zaradi preveč "apokaliptične" konotacije. Po velikem referendumskem fiasku Pahorjeve vlade je bilo namreč jasno, da je spremembe bolje izpeljati na tiho in počasi. In šele potem, ko so pripravljene, iskati nujni družbeni konsenz zanje.

Govorimo tudi o (ne)sodelovanju NSi-ja v vladni koaliciji, o znamenitem nastopu premierja v oddaji Preverjeno, mimogrede pa tudi o nepričakovani konkurenci nekdanjega predsednika države na trgu podkastov.

Vsaka sprememba še ni reforma – Jernej Šmajdek, STA