Veseli december ni končal pretresov na političnem prizorišču. Foto: BoBo
Veseli december ni končal pretresov na političnem prizorišču. Foto: BoBo

Hkrati pa se z zgodbo o domnevnih pritiskih Roberta Goloba na nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar ukvarjata dve parlamentarni komisiji, pa tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Odgovorni urednik Reporterja Silvester Šurla napoveduje, da bo leto 2024 politično zelo burno ne le zaradi evropskih volitev, poleg odprtih front z interesnimi skupinami pa za položaj vlade predstavlja tveganje preiskava KPK-ja, ki ima odprt postopek proti predsedniku vlade Robertu Golobu. S tem Golob predstavlja po Šurlovem mnenju najšibkejši člen te vlade.

Predsednik KPK-ja Robert Šumi v svojih javnih nastopih nenehno poudarja potrebo po sprejemanju politične odgovornosti ob ugotovljenih kršitvah integritete javnih funkcionarjev, zato Šurla meni, da "da se lahko ponovi leto 2013, ko je KPK na notranjepolitičnem prizorišču z objavo premoženjskega stanja Janše in Jankovića povzročil padec vlade".

Mladinin novinar in urednik Jure Trampuš je skeptičen do ideje, da bo KPK zamajal to vlado, ker ima vlada že brez tega dovolj težav in je že konkretno zamajana. "Spomnim pa se tudi časa, ko je zaradi ugotovitev KPK-ja padla vlada. Res je KPK naredil dve uničujoči mnenji do Janše in Jankovića. A oba sta še vedno v politiki. Eden je še zmeraj župan Ljubljane, drugi pa je bil še dvakrat po tem predsednik vlade in hoče še kdaj to postati."

KPK lahko sproži trenja v koaliciji

Mnenje KPK-ja lahko po besedah urednika Reporterja pričakujemo morda že v začetku leta ali v času evropskih volitev, pri čemer KPK ne more odstaviti predsednika vlade. "Lahko pa je sprožilec za spremembe v koaliciji, kjer odnosi niso najboljši, četudi se na zunaj zdi vse lepo, saj imajo 52 oziroma 53 glasov v parlamentu. Morebitne ugotovitve KPK-ja o tem, da je premier kršil integriteto, lahko torej spodbudijo koalicijske partnerje, da od največje vladne stranke zahtevajo zamenjavo mandatarja," razmišlja Šurla, a hkrati verjame, da leva oblastna garnitura ne bo tako zlahka prepustila oblasti, kot jo je Marjan Šarec leta 2020.

Čas za rdeče-črno koalicijo?

Jure Trampuš meni, da so vprašanja, s katerimi se ukvarjajo parlamentarne komisije in posledično KPK in izvirajo iz vprašanja, ali je bila aretacija ruskih obveščevalcev prestavljena za nekaj dni, popolnoma odveč. "Glavne zgodbe so fronte, ki jih ima vlada odprte s sindikati, delodajalci, gospodarstvo, zdravniki in drugimi javnimi uslužbenci," meni novinar Mladine. Ob tem opozori na nezadovoljstvo v SD-ju, zlasti v lokalnih odborih. Stranka je v aktualni vladi ostala brez vplivnih položajev, zato je zelo dojemljiva tudi za opozicijske kritike vlade in vladne koalicije, katere del je sama.

Oba gosta sta opazila nedavno odprtje plezalnega centra na Prevaljah, kjer sta v občinstvu med drugimi Janezu Janši na plezalni steni ploskala Matjaž Han in Jani Prednik. Zanimivo naključje v času, ko gospodarstvo javno sporoča, da bi bila v naši državi najboljša rešitev več mandatov črno-rdeče velike koalicije ...

Čas za rdeče-črno koalicijo? – Silvester Šurla (Reporter) in Jure Trampuš (Mladina)