Osebni rekord Stevena Hokkerja je sicer 606 centimetrov. Foto: EPA
Osebni rekord Stevena Hokkerja je sicer 606 centimetrov. Foto: EPA
Takole je poškodovani Steven Hooker prišel do naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA

Prvo poglavje zgodbe 27-letnega olimpijskega prvaka v skoku s palico se je začelo na začetku tega meseca, ko si je na treningu nategnil stegensko mišico. Vsi so bili prepričani, da bo moral izpustiti svetovno prvenstvo, toda trmasti Avstralec je vseeno pripotoval v Berlin.

Tekmece spremljal do višine 5,85
Kvalifikacije je opravil z enim skokom, vendar so bile bolečine tako močne, da je bil njegov nastop v finalu vprašljiv do zadnjega trenutka. S pomočjo injekcije proti bolečinam so ga zdravniki le pripravili za nastop. Hooker je spremljal tekmece do višine 5,85 m, nato pa tudi sam stopil na zaletišče in letvico v prvem poskusu podrl.

Do naslova samo s tremi poskusi
Vedoč, da je sposoben le še za en skok, je Avstralec višino 5,85 izpustil. Svoj zadnji poskus je prihranil za 5,90 metra. S skrajnimi močmi se je Hooker še enkrat pognal po zaletišču in letvico preskočil. Tej višini ni bil kos nihče izmed njegovih tekmecev. Hooker je torej do naslova svetovnega prvaka prišel z dvema skokoma oziroma s tremi, če štejemo še kvalifikacije.

Pred finalom skorajda že obupal
"Če povem pošteno, sem mislil, da pred finalom ni nikakršne možnosti za nastop. Ko so fantje skakali na višini 5,65, sem dobil injekcijo proti bolečinam. 'Prijela" je in takrat sem pomislil, da mogoče le lahko poskusim. Vse je psihološka bitka. Prepričati se moraš, da primeš težko palico, ki te bo izstrelila 6 metrov visoko. Na srečo sem pred poškodbo izjemno treniral in sem vedel, da sem v izvrstni formi," je povedal Hooker.

Razburljivo že v Pekingu
Avstralskemu šampionu je drama očitno usojena. Olimpijsko zlato v Pekingu je namreč osvojil potem, ko je višino 5,96 premagal v zadnjem poskusu.