Usain Bolt (desno) je še sedmič v osmih dvobojih ugnal Justina Gatlina. Foto: Reuters
Usain Bolt (desno) je še sedmič v osmih dvobojih ugnal Justina Gatlina. Foto: Reuters
Usain Bolt
Tako kot pred dvema letoma v Moskvi je bil Bolt korak pred Gatlinom. V Moskvi je bila razlika med njima šest stotink (9,79:9,85). "Dobro se počutim. V zadnjih petih metrih sem se boril, a je malo zmanjkalo. Jasno, vsak, ki pride sem, si želi zmage. Na ciljni črti me je ugnal le veliki Usain. To je bila velika tekma in vesel sem, da sem bil del nje. Zdaj me čaka počitek, saj si želim biti dobro pripravljen tudi za tek na 200 m," je bil kljub "porazu" zadovoljen Gatlin, svetovni prvak iz leta 2005. Foto: Reuters
Pawel Fajdek
Pawel Fajdek je v metu kladiva edini presegel 80 m. Foto: Reuters
Miguel Angel Lopez
Miguel Angel Lopez je postal svetovni prvak v hitri hoji. Foto: Reuters
David Verburg, Luka Janežič
V skupini Luke Janežiča je bil najhitrejši Američan David Verburg. Foto: Reuters
Maja Mihalinec
Maja Mihalinec (druga z desne) bo nastopila še na 200 m. Foto: Reuters
Bolt potrdil šprinterski primat
Bolt tretjič svetovni prvak na 100 m
Oglejte si finale teka na 100 m

29-letni Bolt, najboljši šprinter zadnjih let, je odlično štartal in praktično takoj prešel v vodstvo, nato pa ubranil nekaj deset centimetrov prednosti pred letos najhitrejšim Gatlinom, ki je bil z 9,77 najboljši v polfinalu.

Jamajčan se je tako veselil tretjega naslova svetovnega prvaka (2009, 2013) v kraljevski disciplini. Bron sta si z 9,92 razdelila Američan Trayvon Brommell in Kanadčan Andre De Grasse.

Bolt: Moj tek je bil zarjavel
"To še ni moja najboljša predstava, še vedno imam težave. Sem sem prišel sproščen, brez stresa in zlato odhaja z mano. Moj cilj je ostati številka ena do tekmovalne upokojitve. Zato se priganjam in priganjam. Vse se na koncu odvija na stezi, kjer je potrebno odteči svoje. Moj tek danes je bil, lahko tako tečem, zarjavel. Lahko bi tekel hitreje. Ta naslov mi veliko pomeni, saj je za mano dolga in težka sezona. Vrnil sem se po poškodbi. Po polfinalu sem se pogovoril s trenerjem, ki mi je rekel, da preveč razmišljam. Imel je prav, saj točno vem, kaj mi je storiti. Mislim, da bom ta recept uporabil tudi v teku na 200 m, ki je moja ljubša disciplina,"
je dejal Bolt, ki je v letošnji sezoni na 100 m nastopil šele drugič.

Bolt sam na vrhu
Bolt je z uspehom v Pekingu na svetovnih prvenstvih osvojil rekordno deveto zlato medaljo, s čimer je na vrhu večne lestvice prehitel Američane Carla Lewisa, Michaela Johnsona in Allyson Felix, ki se kitijo z osmimi zlatimi kolajnami. Jamajčan ima poleg devetih zlatih še dve srebrni, kar ga prav tako uvršča na vrh po številu medalj. Drugouvrščeni Lewis jih ima namreč deset.

Fajdek ubranil zlato medaljo
V metu kladiva je Pawel Fajdek ubranil naslov svetovnega prvaka. Poljak je edini presegel 80 m (80,88 m). Drugo mesto je zasedel Tadžikistanec Dilšod Nazarov, uspeh Poljske pa je s tretjim mestom dopolnil Wojciech Nowicki. Oba sta kladivo zalučala 78,55 m, atlet iz Tadžikistana pa je srebro osvojil zaradi boljšega drugega izida. Olimpijski zmagovalec Madžar Krisztian Pars je s 77,32 osvojil četrto mesto.

V hitri hoji špansko slavje
V nedeljo je bilo sicer na sporedu pet končnih odločitev. V prvi je zlato medaljo osvojil Španec Miguel Angel Lopez, ki je s časom 1:19:14 slavil na 20-kilometrski preizkušnji v hitri hoji. Drugo mesto je zasedel domači atlet Žen Vang (1:19:29), tretji pa je bil Kanadčan Benjamin Thorne (1:19:57).

Kovacs za zlato kroglo sunil 21,93 m
Med suvalci krogle je zmagal Američan Joe Kovacs, ki je kroglo v petem poskusu sunil 21,93 m. Drugi je bil Nemec David Storl (21,74 m), tretji pa Jamajčan O'Dayne Richards (21,69 m).

Ennis Hillova prva med sedmerobojkami
Najboljša sedmerobojka je postala 29-letna Britanka Jessica Ennis-Hill, ki je zbrala 6.669 točk. Ennis-Hillova je slavila leto in mesec po rojstvu sina. Preostali dve medalji sta pripadli Kanadčanki Brianni Theisen Eaton in Latvijki Lauri Ikauniece-Admidini.

Janežič z državnim rekordom do norme
Od Slovencev je bil Luka Janežič v kvalifikacijah teka na 400 m 28. Med 44 tekači je za 20 stotink zgrešil polfinale, a s 45,28 popravil državni rekord in dosegel normo za olimpijske igre. "Zelo, zelo sem zadovoljen. Trener Rok Predanič je sicer napovedal državni rekord, sam pa nisem bil tako prepričan. Toda tu sem opravil nekaj dobrih treningov in to mi je vlilo dodatno samozavest. To je bila moja največja tekma doslej, prvo veliko člansko tekmovanje na prostem in uspelo mi je izpolniti oba cilja, rekord in normo za OI. Po 200 m so me tekmeci sicer začeli prehitevali, kar sem pričakoval. Mislil pa sem, da bodo šli bolj naprej, pa niso in sem jih lahko v zadnjih 50 metrih lovil," je povedal 19-letni Atlet.

Najmlajši v tokratni osemčlanski slovenski odpravi je bil šesti v prvi od šestih skupin, izboljšal pa je prejšnji slovenski rekord (45,43), ki ga je Matija Šestak postavil 23. avgusta 1999, ko je tekel v polfinalu na SP v Sevilli. "Vesel sem tudi norme za OI. To je bil cilj, prvi veliki z začetka moje športne poti. V soboto mi je Robert Renner z uvrstitvijo v finale dal dodatno motivacijo, saj je dokazal, da je mogoče kljub mladosti uspeti na veliki tekmi. Naša reprezentanca je zelo pomlajena in sem vesel, da nisem edini mlad. Moralo je priti do zamenjave generacij, da smo mladi prišli v ospredje in to je le plus za slovensko atletiko," je dodal Janežič, bronast na EP-ju za mlajše člane v Talinu v Estoniji, ki je prejšnji osebni rekord s 45,44 sekunde dosegel 1. julija letos v Velenju, ko je tudi izpolnil normo za SP v Pekingu.

Maja Mihalinec z nastopom ni bila zadovoljna
V kvalifikacijah teka na 100 m je Maja Mihalinec dosegla 32. izid med 54 tekmovalkami. V svoji skupini je bila četrta in je za mesto zgrešila polfinale. S časom 11,42 je za desetinko zaostala za olimpijsko normo. Na Kitajskem jo čaka še nastop na 200 m.

"Verjetno glede na mesto v skupini moj tek ni bil slab. V skupini sem imela najslabši osebni rekord. To je bil moj drugi najhitrejši čas na 100 m v življenju, dosegla pa sem ga z rahlim vetrom v prsi (-0,5 m/s). Srednji del je bil res slab, ne vem, kaj je šlo narobe. Vedela sem, da sem sposobna teči še hitreje," je po nastopu povedala 25-letna atletinja, ki bo edina od slovenskih tekmovalcev v Pekingu nastopila v dveh disciplinah.

V ponedeljek prvi slovenski finale
V ponedeljek bo Robert Renner nastopil v finalu skoka s palico, ki bo ob 13.05. V kvalifikacijah bosta nastopili še dve slovenski rekorderki. Ob 3.30 si bo skušala v skoku s palico finale priboriti Tina Šutej, 15 minut pozneje pa si bo v prvi skupini na 3000 m zapreke skušala zaključni tek izboriti tudi Maruša Mišmaš.

NEDELJSKE KONČNE ODLOČITVE (5)
 
100 m (M):                            
 1. U. BOLT            JAM        9,79
 2. J. GATLIN          ZDA        9,80
 3. T. BROMELL         ZDA        9,92
  . A. DE GRASSE       KAN        9,92
 5. M. RODGERS         ZDA        9,94
 6. T. GAY             ZDA       10,00
 7. A. POWELL          JAM       10,00
 8. J. VICAUT          FRA       10,00
 9. B. SU              KIT       10,06
 
Hitra hoja, 20 km (M):                
 1. M. A. LOPEZ        ŠPA     1:19:14
 2. Ž. VANG            KIT     1:19:29
 3. B. THORNE          KAN     1:19:57

Kladivo (M):                          
 1. P. FAJDEK          POL       80,88
 2. D. NAZAROV         TAD       78,55
 3. W. NOWICKI         POL       78,55
 
Krogla (M):                           
 1. J. KOVACS          ZDA       21,93
 2. D. STORL           NEM       21,74
 3. T. WALSH           NZL       21,58
Sedmeroboj:                           
 1. J. ENNIS-HILL      VB        6.669
 2. B. THEISEN EATON   KAN       6.554
 3. L. IKAUNIECE-AD.   LAT       6.516
Bolt potrdil šprinterski primat
Bolt tretjič svetovni prvak na 100 m
Oglejte si finale teka na 100 m