Martina Ratej je odlično nastopila v kvalifikacijah, v finalu pa osvojila 9. mesto. Foto: EPA
Martina Ratej je odlično nastopila v kvalifikacijah, v finalu pa osvojila 9. mesto. Foto: EPA
Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja
Najdaljši met Martine Ratej v finalu SP-ja

"Mislim, da je prvenstvo upravičilo naša pričakovanja, napovedali smo po eno finalno in polfinalno uvrstitev. Mlajši so prvenstvo dobro izkoristili kot izkušnjo in to se bo obrestovalo za naprej. Mogoče bi bilo treba dodati kakšen najboljši izid sezone, tu bi lahko naredili več. Lahko bo sicer kdo ocenil, da smo naredili premalo, toda obenem je to realno stanje naše atletike v tej izjemni globalni konkurenci kraljice športov," je ocenil predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo.

Agata Zupin je biser slovenske atletike
"Od Ratejeve smo pričakovali finale, Luka Janežič bi bil tudi lahko kandidat za polfinale na 400 m, če bi bil zdrav, Agata Zupin pa je biser slovenske atletike in je za njo sezona presežkov, pred njo pa velika prihodnost. Tudi Horvatova je dobro tekla, mislim da je dosegla drugi najhitrejši čas kariere," je povzel prvenstvo.

Morda bodo nekoč le finali
Letos je mednarodna zveza norme postavila zelo visoko. "Norme so resnično zaostrene, posebej v tehničnih disciplinah. Vprašanje je, kaj bo Mednarodna atletska zveza naredila v prihodnosti. Če bo šla po tej poti naprej, bodo na SP kmalu le finalni nastopi, toda to ni svetovna atletika ali svetovno prvenstvo," o tem meni Kevo.

Bo oživela atletska liga?
V prihodnosti se obetajo spremembe pri kvalifikaciji za udeležbo na velikih tekmovanjih. "Težko je spraviti na prvenstvo le določeno število tekmovalcev, kot želi IAAF. Za naslednje SP se pripravlja po mojih podatkih nov model izbire atletov, podobno kot v tenisu. To pomeni zbiranje točk na določeni ravni tekmovanja ter dodajanje točk z vrednotenjem izidov. Pred desetletjem je bilo podobno uvedeno za veliko nagrado IAAF. To pa obenem pomeni, da se bodo morale nacionalne zveze bolj potruditi in organizirati tudi zelo dobre mitinge doma, da bodo lahko domači atleti poleg državnih prvenstev zbirali točke tudi na mitingih. Tako da je pomembno, da oživimo mednarodno atletsko ligo pri nas, sam pa sicer menim, da bo lahko na visoki mednarodni ravni le velenjski miting, kot je bil že doslej," je še povedal Kevo.

Tek Agate Zupin v polfinalu SP-ja
Najdaljši met Martine Ratej v finalu SP-ja