Kristjan Čeh je s stisnjeno pestjo zapustil stadion Hayward Field. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je s stisnjeno pestjo zapustil stadion Hayward Field. Foto: Reuters

Že s prvim metom je Čeh z 68,23 gladko zmogel avtomatično kvalifikacijsko normo (66 m), kar je bil drugi skupni izid. Nastopil je v prvi skupini kot 14. po vrsti in kmalu zatem zadovoljen tudi odšel s tekmovalnega prizorišča.

"To sem tudi načrtoval, nisem pa si mislil, da bo šlo tako hitro in tako daleč. V prvi met sem šel bolj na lahko, da bi bil potem samozavestnejši in poslal disk prek 66. Pa je šlo prek 68 m, tako da je bilo res super," je poudaril silak iz Podvincev.

Čeh je na vseh tekmah poletne sezone vrgel krepko prek današnje kvalifikacijske norme za finale, še najmanj prav na uvodni tekmi 15. maja, ko je v Mariboru zmagal s 67,40 metra.

Za zlato bo treba vreči veliko več kot v kvalifikacijah
"Za zlato bo treba vreči veliko več kot v kvalifikacijah. Želim si dobro tehniko in dobre mete. Šlo mi je dobro tudi na ogrevanju, drugi met se je dotaknil rumene črte, oznake za kvalifikacijsko normo, prvi je šel še dlje. Dobro sem začel prvenstvo, to mi je dalo dodatno spodbudo za finale."

Že po prvem treningu na stadionu je Čeh dejal, da krog za izmet malo drsi in da ves čas piha vzgonski veter: "Tudi tokrat je bilo tako, ampak pogoji so za vse enaki. Veter se je čutil že tik nad tlemi, zgoraj v zraku ga je bilo še več. Lahko se ga malo izkoristi, ampak to spet ne prispeva tako veliko, da bi bilo zelo odločilno."

Mikolas Alekna je na mitingu Diamantne lige v Stockholmu pred tremi tedni izzval Čeha z 69,81 metra, a je Ptujčan vseeno zmagal z 21 cm daljšim metom v predzadnji seriji. Foto: AP
Mikolas Alekna je na mitingu Diamantne lige v Stockholmu pred tremi tedni izzval Čeha z 69,81 metra, a je Ptujčan vseeno zmagal z 21 cm daljšim metom v predzadnji seriji. Foto: AP

Alekna, lanski mladinski svetovni prvak in sin nekdanjega dvakratnega olimpijskega in dvakratnega svetovnega prvaka Virgilijusa Alekne, je imel najboljši izid kvalifikacij (68,91 m). Tretjega je dosegel olimpijski podprvak Šved Simon Pettersson (68,11 m), četrtega pa Avstralec Matthew Denny (66,98 m), četrti lani na olimpijskih igrah v Tokiu.

"Alekna ima talent, podedovan po očetu, je sicer malo manjši, a ima zelo dolge roke in široka ramena. Petterson je tudi dosegel svoj izid sezone. A na to se ne oziram, to so le kvalifikacije, veselim se že finala," je povedal Čeh.

V Birminghamu je 21. maja na Diamantni ligi z 71,27 m in državnim rekordom prešel na deseto mesto vseh časov.


Disk (M), finalisti:                   
  . M. ALEKNA           LIT      68,91 
  . K. ČEH              SLO      68,23 
  . S. PETTERSON        ŠVE      68,11 
  . M. DENNY            AVS      66,98 
  . A. GUDŽIUS          LIT      66,60 
  . L. WEISSHAIDINGER   AVT      66,51 
  . D. STAHL            ŠVE      65,95 
  . S. MATTIS           ZDA      65,59 
  . A. FIRFIRICA        ROM      65,54 
  . F. DACRES           JAM      64,49 
  . T. SMIKLE           JAM      64,21 
  . A. ROSE             SAM      64,14 
                                       
Finale bo v sredo ob 3.35.