Maruša Mišmaš Zrimšek je izpolnila cilj z uvrstitvijo v finale. Med Evropejkami je bila četrta in lahko si obeta boj za kolajne na olimpijskem stadionu v Münchnu sredi avgusta. Foto: Reuters
Maruša Mišmaš Zrimšek je izpolnila cilj z uvrstitvijo v finale. Med Evropejkami je bila četrta in lahko si obeta boj za kolajne na olimpijskem stadionu v Münchnu sredi avgusta. Foto: Reuters

Slovenska rekorderka ni zmogla ponoviti sijajnega teka z lanskih olimpijskih iger v Tokiu, kjer je tekmovanje končala na šestem mestu. Tekla je državni rekord 9:14,84, kar pa bi tokrat zadostovalo le za sedmo mesto.

Ritem je bil preoster že od prvega kroga naprej. Prvi kilometer je Jeruto pretekla z odličnim časom 2:57,72. Tudi Mišmaš Zrimšek je tekla pod tremi minutami, nato pa ji je zmanjkalo moči. V zadnjem kilometru je popolnoma popustila. Prehitela je le Geso Felicitas Krause. Nemka je padla na vodni oviri in močno zaostala že na začetku.

Finale teka na 3000 m zapreke z Marušo Mišmaš

Preveč se je ustavljala na zaprekah
"Pred tekom sem se zelo dobro počutila, lepo sem šla čez ovire in noge so se lepo vrtele. Na tekmi pa sem se zaletela v prvo oviro zaradi gneče in tako je bilo tudi na ostalih ovirah v prvem krogu. Preveč sem se ustavljala na ovirah in taki skoki utrudijo mišice. Moja prednost je tekoč prehod prek ovir, v prvem krogu pa sem porabila vso energijo. Tek v gneči je moja največja težava, na tem bo treba nekaj narediti," je bila po nastopu nekoliko jezna in razočarana Mišmaš Zrimšek.

27-letna Grosupeljčanka, ki po poroki živi v Kamniku, je imela kar dolg premor, pred štirimi dnevi si je namreč v kvalifikacijah zagotovila zaključni tek na SP-ju.

Ovire uničile Marušo Mišmaš in šlo je le še navzdol

Vse misli že usmerila k evropskemu prvenstvu
V finalu je nastopilo le pet Evropejk. Najboljša je bila Albanka Luiza Gega na petem mestu (9:10,04). Mišmaš Zrimšek bo torej resna kandidatka za medalje na evropskem prvenstvu v Münchnu, ki se bo začelo 15. avgusta.

"Zaradi evropskega prvenstva prihodnji mesec bom verjetno le trenirala in se pripravljala na drugo veliko tekmovanje v sezoni. Zelo verjetno ne bom tekmovala do EP-ja," je še dodala Mišmaš Zrimšek.

Maruša Mišmaš Zrimšek razočarana po finalu na 3000 m z zaprekami
Kenijka Norah Jeruto je marca prejela kazahstanko državljanstvo. Foto: Reuters
Kenijka Norah Jeruto je marca prejela kazahstanko državljanstvo. Foto: Reuters

Imeniten boj za odličja
Norah Jeruto je postavila rekord svetovnih prvenstev, tretji najboljši čas v zgodovini. Druga je bila Werkuha Getachew z rekordom Etiopije (8:54,61). Bron je prav tako osvojila Etiopijka Mekides Abebe (8:56.08).

Dobitnice medalj so zasedle tretje, četrto in peto mesto na večni lestvici "steeplechasa". Svetovni rekord je 20. julija 2018 v Monte Carlu odtekla Kenijka Betraice Chepkoech (8:44,32). Drugi izid na večni lestvici ima Ruth Jebet iz Bahrajna z 8:52,78.

Magični trenutek Kitajke Bin Feng
V metu diska je zlato medaljo presenetljivo osvojila Kitajka Bin Feng (69,12 m). V prvi seriji je za kar tri metre in 12 cm izboljšala osebni rekord. S tem je presenetila tekmice, ki niso imele pravega odgovora.

Sandra Perković je čestitala presenetljivi svetovni prvakinji Bin Feng. Foto: Reuters
Sandra Perković je čestitala presenetljivi svetovni prvakinji Bin Feng. Foto: Reuters

Veliko razočaranje za Valarie Allman
Srebro je pripadlo Hrvatici Sandri Perković, že dvakratni svetovni in olimpijski prvakinji, z 68,45 m, bron pa je osvojila domačinka Valarie Allman (68,30 m). Američanka je bila precej potrta, saj je letos vrgla že 71,46 metra v San Diegu. Trikrat je ugnala Perkovičevo na mitingih Diamantne lige. Veljala je za izrazito favoritinjo po lanski veličastni predstavi na olimpijskih igrah v Tokiu. Organizatorji so jo postavili tudi na vse plakate, ki so reklamirali prvenstvo.

Rudolf popolnoma omagal v drugem krogu
Slovenski rekorder Žan Rudolf je v kvalifikacijah teka na 800 m izpadel z 39. časom (1:49,87).
Rudolf je tekel v šesti, zadnji skupini, v kateri je imel najslabši izid sezone (1:48,55). Po prvem krogu je bil na odličnem tretjem mestu s časom 51.45. Takoj na začetku drugega kroga je popolnoma popustil in prečkal ciljno črto na zadnjem mestu.

Olimpijska prvakinja Valarie Allman je pričakovala zlato, na koncu pa je osvojila bron. Foto: Reuters
Olimpijska prvakinja Valarie Allman je pričakovala zlato, na koncu pa je osvojila bron. Foto: Reuters

"Slabo je bilo. Ne vem, kaj delamo narobe na treningih, ki sicer potekajo dobro, mogoče celo bolje kot lani, ko sem imel veliko boljše izide. Začel sem dobro in bil po prvem krogu še blizu drugega mesta, potem pa mi je v zadnjih 200 m zmanjkalo moči. To tekmo moram čim prej pozabiti in se pripraviti za evropsko prvenstvo naslednji mesec," je zmajeval z glavo Rudolf. V tej sezoni mu nič ne gre po načrtih, tretji je bil tudi na državnem prvenstvu.

Prvi trije iz vsake skupine in še šest najhitrejših po času se je uvrstilo v polfinale, zadnji čas za polfinale je bil 1:45,94. To je slabo sekundo počasneje od slovenskega rekorda 1:45,15, ki ga je Rudolf dosegel 4. avgusta lani v nemškem Pfungstadtu.


Končni odločitvi 6. dne:

3000 m zapreke (Ž):                    
 1. N. JERUTO           KAZ    8:53,02 
 2. W. GETACHEW         ETI    8:54,61 
 3. M. ABEBE            ETI    8:56,08 
 4. W. JAVI             BRN    9:01,31 
 5. L. GEGA             ALB    9:10,04 
 6. C. FRERICHS         ZDA    9:10,59 
 7. A. PRATT             VB    9:15,64 
 8. E. COBURN           ZDA    9:16,49 
 9. M. BOUZAYANI        TUN    9:20,92 
10. A. PINOT            FRA    9:21,40 
11. P. CHEMUTAI         UGA    9:21,93 
12. C. WAYMENT          ZDA    9:22,37 
13. C. CHEPSOL          KEN    9:27,34 
14. M. MIŠMAŠ ZRIMŠEK   SLO    9:40,78 
15. G. F. KRAUSE        NEM    9:52,66 
Disk (Ž):                             
 1. B. FENG             KIT      69,12
 2. S. PERKOVIĆ         HRV      68,45
 3. V. ALLMAN           ZDA      68,30