Tina Šutej je nastopila najslabše v letošnji sezoni, a na srečo bo imela popravni izpit v finalu. Foto: Reuters
Tina Šutej je nastopila najslabše v letošnji sezoni, a na srečo bo imela popravni izpit v finalu. Foto: Reuters

Šutej je tretja po izidih sezone. Avtomatična kvalifikacijska višina za preboj v finale najboljše dvanajsterice je bila 4,65 m, kar je Šutejeva letos že velikokrat krepko presegla. Tokrat je imela zelo slab dan, a je le enajst skakalk zmoglo 4,50 metra.

Sandi Morris je glavna favoritinja za zlato odličje v skoku s palico. Foto: Reuters
Sandi Morris je glavna favoritinja za zlato odličje v skoku s palico. Foto: Reuters

Američanki Sandi Morris in Katie Nageotte sta vsaj za 30 cm preskočili letvico na 4,50 metra in bosta glavni kandidatki za zlato medaljo.

Šutej: Tehnično sem slabo opravila skok
"Takoj po nastopu sem si dejala, 4,35 m, nemogoče, da bi bilo dovolj za finale. Zato sem bila vmes že slabe volje. Potem pa mi je trener Milan Kranjc rekel, da sem se vseeno uvrstila v finale in sledilo je olajšanje. Imam še eno priložnost, želela sem skakati v finalu, vesela sem, da mi je uspelo. Še vedno sem bila dovolj dobra, ne glede na vse," je po kvalifikacijah povedala Šutej.

"Na ogrevanju sem se dobro počutila in kazala dobre skoke. Potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. Tehnično sem slabo opravila skoke. Zanič. Že na ogrevanju je bilo nekaj narobe s stojali v naši skupini in smo začeli 20 minut pozneje kot v drugi. Veter je bil spreminjajoč, tudi druge so imele težave, zelo na nizki višini smo končale, veliko je bilo neuspešnih skokov. Če si imel srečo z vetrom, si imel dobre pogoje. Ampak to je za mano, sedaj moram to prespati in se pripraviti za finalno tekmo," je dodala.

Tina Šutej zelo razočarana, a vseeno bo nastopila v finalu

Dominikanska republika šokirala ZDA
V mešani štafeti na 4 x 400 metrov se je odvila prava drama. Dominikanska republika je dolgo vodila. V zadnji predaji je Fiordalizo Cofil prehitela Američanka Kennedy Simon in poskrbela za navdušenje gledalcev. Ko je že kazalo, da bodo ZDA osvojile prvo zlato, pa je nepopustljiva Cofil v zadnjih metrih zagotovila, da so se zlata veselili še Lidio Andres Feliz, Marileidy Paulino in Alexander Ogando. 3:09,82 je drugi najboljši čas v zgodovini, svetovni rekord (3:09,34) so ZDA postavile za zlato na prejšnjem SP-ju v Dohi leta 2019.

Fiordaliza Cofil je v ciljni ravnini nadomestila velik zaostanek in švignila mimo Kennedy Simon, ki je omagala. Foto: Reuters
Fiordaliza Cofil je v ciljni ravnini nadomestila velik zaostanek in švignila mimo Kennedy Simon, ki je omagala. Foto: Reuters

Izjemna Femke Bol švignila mimo Simonove
Femke Bol je z izjemnim finišem poskrbela za popoln preobrat in srebro Nizozemske. V prvih predajah so pred njo tekli Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver in Tony Van Diepen za 3:09,90. Gostitelji prvenstva so bili šele tretji s 3:10,16. Simonova je v zadnjih 50 metrih popolnoma omagala.

Allyson Felix se je poslovila z bronom
V drugi predaji ZDA je bila Allyson Felix za njeno devetnajsto medaljo na svetovnih prvenstvih in je s tem povečala rekordno bero v zgodovini med vsemi. Na zmagovalnih stopničkah je bila na osmih SP-jih in je za eno prvenstvo izboljšala rekord, ki si ga je pred tem delila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem. Razmik med prvo in zadnjo medaljo je zdaj 17 let, prej je bil 16, imel pa ga je v lasti Španec Jesus Angel Garcia v hitri hoji (1993–2009).

36-letna Allyson Felix je bogato kariero sklenila z bronom, čeprav je vse kazalo na novo zlato odličje. Foto: Reuters
36-letna Allyson Felix je bogato kariero sklenila z bronom, čeprav je vse kazalo na novo zlato odličje. Foto: Reuters

Prva zlata medalja v Peru
V hoji na 20 km je bila najboljša Kimberly Garcia Leon. To je bilo prvo odličje za Peru v zgodovini svetovnih prvenstev. Z državnim rekordom 1:26:58 je za 33 sekund ugnala Poljakinjo Katarzyno Zdzieblo.

Branilka naslova Liu Hong iz Kitajske je bila peta in ji ni uspelo, da bi bila prva v zgodovini v hoji, ki bi osvojila štiri zlate medalje na SP-ju. Španka Maria Perez, druga na svetovni lestvici in evropska rekorderka, je bila na trinajstem kilometru diskvalificirana.

Japonca obračunala za zlato v hitri hoji
Kmalu zatem so se v veliki vročini na 20 km v hitri hoji podali še atleti. Tošikazu Jamanishi je z 1:19,07 ubranil naslov svetovnega prvaka. V izjemnem zadnjem delu je ugnal rojaka Kokija Ikedo (1:19,14), bron pa je pripadel Perseusu Karlströmu iz Švedske (1:19,18).

Kimberly Garcia Leon je osvojila prvo zlato medaljo za Peru v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: EPA
Kimberly Garcia Leon je osvojila prvo zlato medaljo za Peru v zgodovini svetovnih prvenstev. Foto: EPA

Kerley že v 1. krogu 9,79 na 100 metrov
Že v 1. krogu sprinta na 100 metrov se je kar devet atletov spustilo pod 10 sekund. Prvi favorit Fred Kerley je v drugi skupini zmagal z izjemnim časom 9,79. Američani računajo na kar trojno zmago, v sijajni formi je tudi Trayvon Brommel (9,89). Oba sta se iztekla v cilj in imata prav gotovo še nekaj rezerve za polfinale in finale, ki bo v nedeljo ob 4.50.

Jacobs še ni v pravi formi
Letsile Tebogo iz Bocvane je postavil svetovni rekord do 20. leta z 9,94. Olimpijski prvak Lamont Marcell Jacobs je postavil šele 10. čas (10,04) in moral se bo pošteno potruditi, da se bo prebil v finale. Italijan je zasedel drugo mesto v četrti skupini, v kateri je bil prepričljivo najboljši Jamajčan Oblique Seville (9,93). Iz treh polfinalnih skupin bosta v finale vodili le dve mesti in nato še dve najboljši po času.

Uvodni dan skromen obisk
Večerni del uvodnega dne si je ogledalo le 12.500 gledalcev. Cene vstopnic so prireditelji pošteno zasolili. Več obiskovalcev pričakujejo v soboto in nedeljo, ko bosta na sporedu finalna teka v obeh sprintih na 100 metrov.

Allyson Felix izjemno kariero končala z bronom v mešani štafeti
Hoja 20 km (Ž):                       
 1. K. GARCIA LEON      PER    1:26:58
 2. K. ZDZIEBLO         POL    1:27:31
 3. S. ŠIEJANG          KIT    1:27:56
Hoja 20 km (M):                        
 1. T. JAMANIŠI         JAP    1:19:07 
 2. K. IKEDA            JAP    1:19:14 
 3. P. KARLSTRÖM        ŠVE    1:19:18 
                                       
Mešana štafeta, 4 x 400 m:             
 1. DOMINIKANSKA REPUBLIKA     3:09,82 
    Feliz/Paulino/Ogando/Cofil         
 2. NIZOZEMSKA                 3:09,90 
    Bonevacia/Klaver/van Diepen/Bol    
 3. ZDA                        3:10,16 
    Godwin/Felix/Norwood/Simon         
Palica (Ž), finalistke:               
  . H. ŠU               KIT       4,50
  . K. NAGEOTTE         ZDA       4,50
  . W. MURTO            FIN       4,50
  . N. CHAPELLE         FRA       4,50
  . S. MORRIS           ZDA       4,50
  . J. OTCHERE          NEM       4,50
  . A. STEFANIDI        GRČ       4,50
  . N. KENNEDY          AVS       4,50
  . O. McTAGGART        NZL       4,50
  . M. CHEVRIER         FRA       4,50
  . A. NEWELL           KAN       4,50
  . G. LEON             ZDA       4,35
  . A. MOSER            ŠVI       4,35
  . T. ŠUTEJ            SLO       4,35
  . L. LI               KIT       4,35
Finale bo v ponedeljek ob 2.25.