Alonso je letos šestkrat stopil na zmagovalni oder. Foto: Reuters
Alonso je letos šestkrat stopil na zmagovalni oder. Foto: Reuters

Maratonska sezona formule ena se je v Belgiji prevesila v drugo polovico, pred 13. dirko, ki bo na Nizozemskem konec avgusta, je sicer štiritedenski premor. BBC je objavil dolg pogovor s Fernandom Alonsom.

Spomin na leto 2005, ko je osvojil prvi naslov svetovnega prvaka, drugega (in za zdaj zadnjega) je osvojil leto pozneje. Foto: EPA
Spomin na leto 2005, ko je osvojil prvi naslov svetovnega prvaka, drugega (in za zdaj zadnjega) je osvojil leto pozneje. Foto: EPA

Voznik Astona Martina je precej časa govoril o svoji percepciji in vlogi, ki jo ima v najpomembnejšem bencinskem športu, ki je tudi zaradi vstopa Netflixa v zadnjih letih spet pridobila precej priljubljenosti: "Moraš prodati zgodbo, to pa storiš s tem, da poveš, kdo je dober in kdo slab. Na vsaki dirki, pogovoru in polemiki sta vedno dobra sila in slaba sila, pozitivec in negativec. Ljudje na splošno in tudi mediji me vedno postavljajo na slabo stran, kot da bi naredil nekaj slabega."

Najpomembnejša je pogodba
42-letnik je to tezo na kratko že povedal v eni od epizod Netflixove serije Drive To Survive, v pogovoru za BBC pa je še povedal, kaj je najpomembnejše: "Sam se v redu. Najpomembnejše je, da te ljudje še vedno hočejo in da jih zanimaš, kar se pozna na dolžini pogodbe. To je edino pomembno, vse drugo je samo del cirkusa."

Kot del razloga je navedel, da je tujec v športu, ki ga skozi zgodovino zaznamuje britansko okolje: "Vedno je bilo tako. Sem Španec, nikoli nisem imel veliko podpore ali medijske priprave. Smo majhna država na jugu Evrope in zato kar vse sprejmemo, tudi če ni prav."

Želi rast ekipe
Alonso je spregovoril tudi o sezoni, kjer trenutno zaseda tretje mesto: "To je nekoliko nepričakovano. Občutek je neverjetno dober, tega sem se veselil in lovil že nekaj let. O prihodnosti ne razmišljam, v mislih imam čas, ko imam podpisano pogodbo. Želim si, da kot ekipa rastemo." Z Astonom Martinom ima pogodbo še za leto 2024.