Tudi v formuli ena je velika zmeda, nihče ne ve, kdaj se bo začela sezona. Foto: Reuters
Tudi v formuli ena je velika zmeda, nihče ne ve, kdaj se bo začela sezona. Foto: Reuters
Sorodna novica Tekmovanja v elitnih razredih premaknjena na maj in junij

Vzrok je seveda pandemija novega koronavirusa, zaradi česar so v formuli ena odpovedali ali preložili že sedem dirk te sezone.

"Zaradi trenutnega negotovega finančnega položaja, ki je posledica širjenja novega koronavirusa, smo se dogovorili, da bodo moštva v sezoni 2021 na dirkalnikih uporabljala šasije za letošnjo sezono. Mogoče je, da bo zamrznitev doletela tudi druge komponente, a o tem se bomo še pogovarjali," so zapisali.

Nova finančna pravila pa bodo vpeljali tako, kot je bilo načrtovano, v letu 2021. Pogovori o tem, kako še znatno zmanjšati stroške, pa med Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA), F1 in ekipami še potekajo.

Oktobra lani je predsednik FIE Jean Todt dejal, da bodo nova pravila manj zapletena. V načrtu je, da bo meja porabe približno 160 milijonov evrov na leto za vsako ekipo.
Ekipi Mercedes in Ferrari imata trenutno letni proračun več kot 450 milijonov evrov.

Kdaj se bo začela letošnja sezona, lahko le ugibamo. Očitno ne prej kot junija v Bakuju (VN Azerbajdžana), nadaljevala pa bi se teden dni pozneje v Montrealu (VN Kanade). Potem ko so črtali uvodne štiri dirke sezone, je zdaj jasno, da ne bo mogoče izpeljati tudi prvih treh evropskih dirk, torej na Nizozemskem, v Španiji in Monaku. Slovito ulično dirko v Monte Carlu so celo odpovedali, kar se je zgodilo prvič po letu 1954. Dirki za VN Nizozemske in Španije so prestavili.