Max Verstappen je imel v Spielbergu ogromno navijačev. Foto: Reuters
Max Verstappen je imel v Spielbergu ogromno navijačev. Foto: Reuters

23-letni dirkač je slavil petič v tej sezoni in 15. v karieri. Tretjič zapored je po dobljenih kvalifikacijah na koncu tudi zmagal. Dvakrat v dveh tednih je bil na Red Bull Ringu brez prave konkurence. To je bilo njegovo četrto slavje na domači dirki Red Bulla.

Nizozemcu je uspela praktično popolna dirka. Odpeljal je tudi najhitrejši krog, tako da je prišel do polnega izkupička, s tem pa si je v skupnem seštevku privozil že 32 točk naskoka pred Lewisom Hamiltonom (Mercedes). Aktualni svetovni prvak je imel veliko težav s pnevmatikami in je dirko končal na četrtem mestu.

"Neverjetno, če sem pošten, avtomobil je bil izjemen. Na vsakem kompletu gum je bilo veselje dirkati. Ta zmaga je res rezultat dela celotne ekipe, tako kot prejšnja, ta dva konca tedna za nami sta bila izjemna," je Verstappen povedal po prvi pokoronski tekmi pred polnimi tribunami, na katerih je bilo najmanj 20.000 navijačev z oranžnimi simboli njegove domovine.

Verstappen je za zdaj na odlični poti k prvemu naslovu svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Verstappen je za zdaj na odlični poti k prvemu naslovu svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Verstappen je dobro začel in si hitro privozil nekaj prednosti, toda že v uvodnem krogu je po odstopu Estebana Ocona (Alpine) na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Ko se je v četrtem krogu umaknil, je Sergio Perez (Red Bull) napadel Norrisa. Mehičan je zapeljal s proge, mladega Britanca pa je pozneje doletela kazen. V nadaljevanju je Perez, ki je bil po tem dogodku zelo jezen, sam prejel dvakrat po petsekundno kazen zaradi nepravilnosti v dvobojih s Charlesom Leclercem (Ferrari).

V 20. krogu je, takoj zatem ko je bila sporočena kazen za Norrisa, mimo njega švignil Hamilton, v boksih pa ga je prehitel še Bottas, ki je lani dobil VN Avstrije. Ko so se začele težave svetovnega prvaka, je Finec najprej dobil navodilo, naj ga ne prehiti, a že štiri kroge pozneje je šel mimo moštvenega kolega, ki ni zdržal ritma. Hamiltona je zatem prehitel še Norris, Britanec za volanom Mercedesa pa je odšel v bokse po nove gume.

Zanimivi so bili tudi boji za preostala mesta, ki prinašajo točke. Peti je bil na koncu Carlos Sainz (Ferrari), ki je sicer v cilj prišel šesti, a je pridobil mesto po kazni Pereza. Sedmi je bil Daniel Ricciardo (McLaren), osmi pa Leclerc. Deveto mesto je zasedel Pierre Gasly (AlphaTauri), Fernando Alonso (Alpine) pa je dobil obračun za deseto mesto z Georgom Russllom (Williams). V ospredju je bil Verstappen razred zase. V 33. krogu je opravil ekspresen postanek, ob zelo visoki prednosti pa si je lahko privoščil še eno menjavo pnevmatik, ki jo je opravil deset krogov pred koncem. Naslednja dirka bo čez 14 dni, ko bo v Silverstonu na sporedu VN Velike Britanije.

Končni vrstni red po 71 krogih:        
 1. M. VERSTAPPEN  Red Bull 1:23:54,543
 2. V. BOTTAS      Mercedes     +17,973
 3. L. NORRIS      McLaren       20,019
 4. L. HAMILTON    Mercedes      46,452
 5. C. SAINZ       Ferrari       57,114
 6. S. PEREZ       Red Bull      57,915
 7. D. RICCIARDO   McLaren     1:00,395
 8. C. LECLERC     Ferrari     1:01,195
 9. P. GASLY       AlphaTauri  1:01,844
10. F. ALONSO      Alpine        1 krog
                                       
Odstop: Ocon                           
                                       
Najhitrejši krog: Verstappen   1:06,200
SKUPNI VRSTNI RED                   
                                      
Dirkači (9/23):                       
 1. M. VERSTAPPEN  Red Bull        182
 2. L. HAMILTON    Mercedes        150
 3. S. PEREZ       Red Bull        104
 4. L. NORRIS      McLaren         101
 5. V. BOTTAS      Mercedes         92
 6. C. LECLERC     Ferrari          62
 7. C. SAINZ       Ferrari          60
 8. D. RICCIARDO   McLaren          40
 9. P. GASLY       AlphaTauri       39
10. S. VETTEL      Aston Martin     30
Konstruktorji (9/23):
 1. RED BULL     288 
 2. MERCEDES     242 
 3. MCLAREN      141 
 4. FERRARI      120 
 5. ALPHATAURI    48 
 6. ASTON MARTIN  44 
 7. ALPINE        32 
 8. ALFA ROMEO     2