Pri Ferrariju se zavedajo, da se je šport znašel v zahtevnem položaju, a poudarjajo, da to ni čas za drastične odločitve brez pravega premisleka o posledicah. Foto: Reuters
Pri Ferrariju se zavedajo, da se je šport znašel v zahtevnem položaju, a poudarjajo, da to ni čas za drastične odločitve brez pravega premisleka o posledicah. Foto: Reuters

DPA poroča, da pri Ferrariju niso zadovoljni z višino omejitve proračunov moštev. Prvotni predlog pred nastopom pandemije je sicer predvideval, da bodo proračuni moštev ob popolni prenovi pravil za leto 2021 (pozneje so to prestavili na sezono 2022) znašali največ 175 milijonov dolarjev oziroma 162 milijonov evrov.

Nekatera moštva so že izrazila zaskrbljenost, saj nimajo prihodkov, s katerimi lahko razpolagajo najbogatejše ekipe. Zato novi predlog predvideva omejitev proračuna na 135 milijonov evrov v sezoni 2021 in na 120 milijonov evrov v sezoni 2022. Ferrari, ki v kraljici motošporta nastopa vse od začetkov leta 1950, pravi, da so omejitve preprosto prenizke za razvoj dirkalnika.

"Že tako je bila prvotna meja nizka, nova v višini okrog 135 milijonov evrov pa je še toliko zahtevnejša. Tega proračuna se preprosto ni mogoče držati brez žrtvovanja pri delovni sili," je dejal šef Ferrarija Mattia Binotto za Guardian. Poudaril je, da cilj proizvodnje dirkalnikov ni zgolj dobiček, ampak tudi zagotavljanje socialnega statusa za zaposlene in uspešnosti regije.

"Če se bo ta meja spuščala, ne bi radi bili postavljeni v položaj, da bi našo željo po dirkanju poleg nastopanja v formuli 1 zasledovali še v drugih prvenstvih," je dodal Binotto. Pri Ferrariju so še zapisali, da bi v prihodnje lahko tekmovali tudi v seriji indycar, če bi prišlo do nižanja zgornje meje za proračun. Poleg moštva iz Maranella so proti ideji o krčenju stroškov tudi pri Mercedesu in Red Bullu, ki v razvoj dirkalnika prav tako vlagata več kot druge ekipe.