Lewis Hamilton je dobro štartal z najboljšega položaja. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je dobro štartal z najboljšega položaja. Foto: Reuters
Razbitine toyote Tima Glocka
Tim Glock se je hotel pred domačim občinstvom izkazati, a je dirko s spektakularno nesrečo končal v 35. krogu. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Mercedes je v Hockenheimu slavil prvič po letu 1998, ko je zmagal Mika Häkkinen. Foto: Reuters
Nelson Piquet jr., v ozadju Lewis Hamilton
Piquet jr. proti Hamiltonu ni imel možnosti. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Räikkönen je na stezi prehitel Alonsa in Kubico, a s svojim šestim mestom ne more biti zadovoljen. Foto: Reuters
Piquet jr., Massa, Hamilton
Massa je zmagovalnega odra že vajen, Piquet jr. pa je z drugim mestom dosegel uspeh kariere in se prvič veselil stopničk. Foto: Reuters

Hamilton (McLaren), ki si je na kvalifikacijah privozil najboljši štartni položaj, je veliko dela opravil že na začetku, ko je po štartu za seboj zadržal drugega s kvalifikacij, Felipeja Masso (Ferrari). Brazilca je nato skoraj ugnal Heikki Kovalainen (McLaren), a se dirkač "poskočnega konjička" ni dal ugnati.

Dobro je štartal Robert Kubica (BMW Sauber), ki je pridobil kar tri mesta, svetovni prvak Kimi Räikkönen (Ferrari) pa je s 6. mesta padel na 7.

Vodstvo Hamiltona ni bilo ogroženo
Hamilton je nizal hitre kroge in povečeval prednost pred zasledovalci. Ko je v 17. krogu zapeljal na prvi postanek, je imel pred Masso približno devet sekund prednosti, na stezo pa se je vrnil za Jarna Trullija (Toyota). Massa je bil v vodstvu le en krog. Po postanku je zaostanek za Hamiltonom zmanjšal, a zares ogrozil ga ni nikoli.

Po nesreči Glocka na stezo varnostni avtomobil
V 35. krogu je v zadnjem ovinku na šikani zavrtelo Tima Glocka (Toyota), bočno je treščil v zid, ki ločuje stezo od boksov. Na stezo je zapeljal varnostni avtomobil. Glock je pretresen izstopil iz razbitin dirkalnika. Večina dirkačev z izjemo Hamiltona, Nicka Heidfelda (BMW Sauber) in Nelsona Piqueja jr. (Renault; v boksih je bil tik pred nesrečo Glocka) se je odločila za postanek v boksih.

Piquet senzacionalno v vodstvu
Po umiku varnostnega avtomobila s steze, je bil v vodstvu Hamilton, ki je v nadaljevanju vozil sekundo in pol na krog hitreje od četrtega Masse. Ko je 18. krogov pred koncem Britanec drugič zapeljal v bokse, je za štiri kroge vodstvo prevzel Heidfeld. Tudi on je moral na še eno menjavo koles in dolivanje goriva, v vodstvo pa je nepričakovano prišel Piquet jr.

Hamilton prehitel Kovalainena, Masso in Piqueja
Hamilton je po drugem postanku prišel na stezo tik za Kovalainena, a se mu moštveni kolega ni dolgo upiral. Sledilo je agresivno prehitevanje Masse, ki je moral zapeljati malce s steze, da ne bi bolo trčenja. Osem krogov pred koncem je Hamilton prišel v vodstvo, ko je prehitel še Piqueja. V istem, 61. krogu, je po notranji strani Räikkönen prehitel Kubico in se povzpel na šesto mesto. V zadnjih krogih je Heidfeld na tretjem mestu ogrozil Masso, a se mu pred domačim občinstvom ni uspelo uvrstiti na zmagovalni oder.

Ferrari kljub porazu v vodstvu
Hamilton je po domači zmagi v Silverstonu na najvišjo stopničko stopil tudi v Hockenheimu. V svetovnem prvenstvu ima zdaj štiri točke prednosti pred Masso in sedem pred Räikkönenom. Ferrari je kljub porazu na dirki še vedno vodilni v konstruktorskem seštevku.

Ron se mu je opravičil
"Dirko smo začeli zelo dobro. Za nami je zelo, zelo dober konec tedna. To je gotovo celo najboljša dirka do zdaj. Mislim, da smo trenutno najboljši," je bil vesel Hamilton, ki je dodal, da mu je varnostni avtomobil nekoliko otežil zmago. "Oprosti, da smo ti nekoliko otežili delo," se je 23-letniku po radijski zvezi opravičil Ron Dennis, ker ga na postanek v bokse niso poklicali, ko je bil na stezi varnostni avtomobil, ampak je po "navadnem" postanku izgubil nekaj mest in se je moral prebiti v vodstvo. "Videl sem, da sem veliko hitrejši od Felipeja. Vedel sem, da zaradi svojih gum nimam veliko priložnosti, da ga prehitim. A na tej stezi lahko slediš dirkačem pred seboj, zato sem se mu zelo približal. Na ravnini je bil enako hiter kot jaz, težko ga je bilo prehiteti, a pustil mi je dovolj prostora," je prehitevanje Masse proti koncu dirke doživel zmagovalec.

 

Končni vrstni red (67 krogov): 1. L. HAMILTON McLaren 1:31:20,874
2. N. PIQUET ml. Renault +5,586
3. F. MASSA Ferrari 9,339
4. N. HEIDFELD BMW 9,825
5. H. KOVALAINEN McLaren 12,411
6. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 14,483
7. R. KUBICA BMW Sauber 22,603
8. S. VETTEL Toro Rosso 33,282
9. J. TRULLI Toyota 37,199
10. N. ROSBERG Williams 37,658
11. F. ALONSO Renault 38,625

Najhitrejši krog: Heidfeld 1:15,987
Odstop: Glock, Webber, Barrichello.
 

Stanje v svetovnem prvenstvu (10/18)
Vozniki:

1. L. HAMILTON McLaren 58 točk
2. F. MASSA Ferrari 54
3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 51
4. R. KUBICA BMW 48
5. N. HEIDFELD BMW 41
6. H. KOVALAINEN McLaren 28
7. J. TRULLI Toyota 20
8. M. WEBBER Red Bull 18
9. F. ALONSO Renault 13
 
Konstruktorji:                         
1. FERRARI 105
2. BMW SAUBER 89
3. McLAREN 86
4. TOYOTA 25
5. RED BULL 24
6. RENAULT 23
7. WILLIAMS 16
T. V.