Massa je bil njahitrejši na novi stezi v Valenciji. Foto: Reuters
Massa je bil njahitrejši na novi stezi v Valenciji. Foto: Reuters

Brazilec, ki je pred tremi tedni na VN Madžarske doživel hudo razočaranje, ko mu je tri kroge pred koncem odpovedal motor, je osvojil četrti letošnji "pole position" in trinajstega v karieri z zadnjim hitrim krogom in s "pola" izpodrinil do tedaj vodilnega Hamiltona. "Vedno je dobro biti na vrhu, še posebej pa po tako slabem rezultatu, ki se je zgodil na tak način," je povedal 27-letnik, ki bi z zmago na Madžarskem v Valencio prišel kot vodilni, tako pa je na tretjem mestu z osmimi točkami zaostanka za Hamiltonom in tremi za moštvenim kolegom Kimijem Räikkönenom.

Vodilni v skupnem seštevku je bil s svojim drugim štartnim mestom zadovoljen, saj mu ta omogoča, da se bo na novi stezi, ki je speljana po pristanišču, boril za zmago. "Vem, da bo ferrarija na dirki težko premagati, vendar bomo storili vse, kar je v naših močeh, in mislim, da smo tukaj zelo močni," je napovedal Hamilton.

V oblačnem vremenu si je tretje štartno mesto privozil Robert Kubica (BMW). Lep uspeh je doseglo moštvo Toro Rosso. Nemec Vettel je dosegel kar šesti najhitrejši čas, Francoz Bourdais pa desetega.

Razočaralo je moštvo Renault. Domačin Fernando Alonso je obtičal v drugem delu kvalifikacij na 12. mestu, Nelson Piquet ml. pa na 15. mestu.

VN EVROPE, Valencia                    
Kvalifikacije/štartna mesta:           
 1. F. MASSA       Ferrari     1:38,989
 2. L. HAMILTON    McLaren      + 0,210
 3. R. KUBICA      BMW            0,403
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari        0,499
 5. H. KOVALAINEN  McLaren        0,948
 6. S. VETTEL      Toro Rosso     1,153
 7. J. TRULLI      Toyota         1,320
 8. N. HEIDFELD    BMW            1,642
 9. N. ROSBERG     Willims        1,732
10. S. BOURDAIS    Toro Rosso     1,761

T. V.