Lewis Hamilton bo moral v prihodnje bolj paziti pri zaviranju na kvalifikacijah. Foto: EPA
Lewis Hamilton bo moral v prihodnje bolj paziti pri zaviranju na kvalifikacijah. Foto: EPA

"Pravilo, ki ga bomo predstavili voznikom in moštvom, bo temeljilo na tem, da se omeji čas, ki ga vozniki potrebujejo za krog, v katerem se vrnejo v bokse," so zapisali v Fii.

Vse se je začelo z McLarnom
Polemika se je začela po kvalifikacijah v Sepangu, kjer sta Lewis Hamilton in Heikki Kovalainen pri vračanju v bokse ob koncu kvalifikacijskega treninga bistveno zmanjšala hitrost in pri tem ovirala nekatere voznike pri njihovih hitrih krogih. Voznika McLarna sta to storila zaradi varčevanja goriva, saj najboljših 10 voznikov po koncu kvalifikacij do začetka tekme ne sme dolivati goriva. Fia je omenjena voznika kaznovala z odvzemom petih mest na štartu VN Malezije.

Uvedba pravila najbrž že v Bahrajnu
"Pravilo bo najbrž omejilo čas takega kroga na 120 odstotkov časa pri običajni hitrosti," so že zapisali predstavniki Fie, ki pa še niso določili datuma uvedbe. Po vsej verjetnosti naj bi to pravilo stopilo v veljavo že prihodnji konec tedna, ko bodo dirkači vozili v Bahrajnu. Karavana formule ena se potem seli v Evropo, kjer bo konec aprila dirka v Barceloni za VN Španije.

S. J.