Niko Mihelič je Kimiju Räikkönenu privoščil naslov. Foto: RTV SLO
Niko Mihelič je Kimiju Räikkönenu privoščil naslov. Foto: RTV SLO

Mislim, da bo Ron Dennis počasi moral razmišljati, kaj je bolj potrebno. Ali hoče imeti dirkače, ki tekmujejo drug proti drugemu ali mu je pomembnejši naslov svetovnega prvaka.

Michael Schumacher
Niko Mihelič očita Michaelu Schumacherju predvsem nešportne poteze. Foto: EPA
Gost komentator - Niko Mihelič
Räikkönenu uspela misija nemogoče

Eden največjih poznavalcev bencinskih športov v Sloveniji in sokomentator na Radiu Slovenija je v intervjuju za MMC povedal, da je ključno napako Lewis Hamilton naredil že na Kitajskem. O Michaelu Schumacherju pa ni našel lepih besed.

Ali Kimiju Räikkönenu privoščite naslov?
Ja.

Lewis Hamilton je do zadnjih dveh dirk vozil kot "robot", nato pa na Kitajskem in Braziliji zapravil vse prigarano. Kje je glavni vzrok za padec v ključnih trenutkih? Samo njegova mladost?
Problem je v tem, da je vozil, kot da mora na obeh dirkah zmagati. Predvsem napaka na Kitajskem je čudna. Če bi bil tam, denimo, sedmi, bi bil prvak. Popolnoma nerazumljivo mi je, zakaj je to naredil.

So McLarna uničili notranji spori in vohunska afera ali so za hud poraz srebrnih krivi tudi drugi dejavniki?
Mislim, da bo Ron Dennis počasi moral razmišljati, kaj je bolj potrebno. Ali hoče imeti dirkače, ki tekmujejo drug proti drugemu ali mu je pomembnejši naslov svetovnega prvaka. Najlepši primer je videl v Braziliji. Ferrari je odpeljal brezhibno moštveno dirko.

Se pravi določiti prvega in drugega voznika?
Ustvariti mora tako ozračje, da bo vladal moštveni duh. Če, denimo, v neki ekipi eden solira, mora trener poskrbeti, da igra za moštvo.

Kimi Räikkönen je imel v petih letih v McLarnu kar 28 odstopov, letos samo dva. Je Finec zdaj končno dozorel ali ima Ferrari stabilnejši dirkalnik od McLarna?
Oboje.

Ferrari do zdaj ni delal razlike med vozniki. Bo po naslovu svetovnega prvaka imel Räikkönen prednost pred Felipejem Masso?
Mislim, da bo začetek vsaj prvih pet dirk enak za oba, potem pa bodo videli, koga bodo podpirali bolj.

Po dirki v Braziliji je nastal zaplet zaradi prehladnega goriva v dirkalnikih Williamsa in BMW Sauberja. Zakaj je to sploh toliko pomembno in koliko časa lahko dirkač sploh pridobi z nekaj stopinj hladnejšim gorivom?
To je fizikalna lastnost tekočin. Če so hladnejše, so gostejše, kar pomeni da en liter goriva pomešaš z večjo količino zraka. To je pomembno pri postankih, saj lahko odpelješ krog ali dva več. Pri času so razlike zanemarljive.

Je sploh še mogoče, da bosta Hamilton in Alonso tudi naslednjo sezono v istem moštvu?
Je.

Mnogi so menili, da bo zanimanje za formulo ena po odhodu Michaela Schumacherja močno upadlo. Zdaj ga ne pogreša nihče več, ratingi pa so višji kot kdaj prej. Je za to "kriv" samo Hamilton?
V veliki meri ja, pa tudi bolj enakovreden boj med Ferrarijem in McLarnom. Sicer pa je Schumacherjev odhod verjetno vplival le na nemško občinstvo (in na nekaj Slovencev).

Se za naslednjo sezono pričakujejo kakšne spremembe na tehničnem področju?
Ne bo več sistema proti zdrsavanju koles, tako da bo vloga dirkača veliko pomembnejša, kar je tudi dobrodošlo.

Veliko prahu je med ljubitelji formule dvignil vaš izbor treh najboljših dirkačev vseh časov, v katerem so Senna, Villeneuve starejši in Hamilton. Kako to, da med njimi ni Michaela Schumacherja?
Moja merila niso samo statistični podatki števila zmag in naslovov. Zanima me tudi, kakšen je človek kot človek. Tu pa so početje Schumacherja z Damonom Hillom v Avstraliji, z Jacquesom Villeneuvom in lani na kvalifikacijah v Monaku, če omenim samo te tri, zame dejanja, ki ga ob tem, da on in njegovi sekundanti niso nikoli dopuščali, da bi imel enakovrednega tekmeca v moštvu, dovolj velik dejavnik, da zame ne sodi v sam vrh.

Kaj pa med prvo trojico dela Hamilton?
Dirkača, ki bi v prvi sezoni pokazal toliko, do danes še ni bilo.

R. K.

Mislim, da bo Ron Dennis počasi moral razmišljati, kaj je bolj potrebno. Ali hoče imeti dirkače, ki tekmujejo drug proti drugemu ali mu je pomembnejši naslov svetovnega prvaka.

Gost komentator - Niko Mihelič
Räikkönenu uspela misija nemogoče