Brazilec Felipe Massa se je veselil svoje tretje letošnje zmage in prevzema vodstva v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Brazilec Felipe Massa se je veselil svoje tretje letošnje zmage in prevzema vodstva v skupnem seštevku. Foto: Reuters
Jarno Trulli in Robert Kubica
Jarno Trulli in Robert Kubica sta na startu prehitela Alonsa. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je Ferrariju v soboto privozil 200. najboljši startni položaj, na poti do zmage na VN-ju Francije pa so ga ustavile tehnične težave, ki so stalna spremljevalka ledenega moža s Finske. Foto: Reuters
Felipe Massa, Kimi Räikkönen
Räikkönen, ki je lani v Magny Coursu začel pohod do naslova svetovnega prvaka, se je na odru za zmagovalce držal bolj kislo, ker mu je zmago odnesel moštveni kolega Massa, ki postaja resen tekmec Fincu v boju za ubranitev naslova. Foto: Reuters
Jarno Trulli
Jarno Trulli je ob koncu dirke ubranil silovite napade Heikkija Kovalainena in Toyoti privozil stopničke. Foto: Reuters

Dirko je najbolje začel svetovni prvak, ki je po startu ohranil prvo mesto, ki si ga je privozil na sobotnih kvalifikacijah pred Masso. Nekoliko slabše je začel Fernando Alonso (Renault), ki sta ga po štartu prehitela Jarno Trulli (Toyota) in Robert Kubica (BMW), a je nekdanjemu svetovnemu prvaku Kubico kmalu uspelo prehiteti nazaj. V ozadju je Lewis Hamilton, ki je zaradi kazni startal s 13. mesta, zaradi nepravilnega prehitevanja, ko je s sekanjem šikane pridobil eno mesto, moral na kazensko vožnjo skozi bokse in padel nazaj na 13. mesto tik za Fernanda Alonsa, ki je že opravil prvi postanek v boksih. Hamilton je svojega lanskoletnega moštvenega kolega prehitel, nato pa takoj zapeljal na prvi načrtovani postanek v bokse.

Räikkönen znova imel smolo
V ospredju je Räikkönen nizal najhitrejše kroge in povečeval prednost pred Masso in preostalimi zasledovalci. Massa je prevzel vodstvo le za dva kroga, ko je svetovni prvak zapeljal v bokse. Ko je na dolivanje goriva in menjavo pnevmatik zapeljal še Brazilec, je vodstvo znova prevzel Finec. Nato pa se je začela njegova kalvarija. Massa je začel nizati približno sekundo hitrejše kroge od vodilnega ferrarijevega dirkača in ga po nekaj krogih ujel. Kot se je izkazalo pozneje, se je na Räikkönenovem dirkalniku odlomil zadnji del izpušnega sistema. Massa je vodstvo prevzel v 38. krogu in ga ni več izpustil iz rok, Räikkönenu pa je kljub težavam uspelo ohraniti prednost pred Trullijem.

Razočaranje za BMW
Nekoliko bolj bledo dirko je imel zmagovalec dirke v Montrealu in vodilni v skupnem seštevku Robert Kubica, ki je lahko le nekajkrat ogrozil tretjeuvrščenega Trullija, na koncu pa se je moral zadovoljiti s petim mestom. Še slabše se je godilo njegovemu moštvenemu kolegu pri BMW-ju Nicku Heidfeldu, ki je ostal brez točk.

Na najnižji stopnički Trulli
V zadnjih desetih krogih je Trullija na tretjem mestu napadel Mclarnov dirkač Heikki Kovalainen, ki se je na četrto mesto prebil z desetega. Finec, ki je bil od Italijana v zadnjem delu dirke hitrejši, je močno napadel, dva kroga pred koncem sta dirkača rahlo trčila, na stopničke pa se je na koncu vendarle povzpel voznik Toyote.

Piquet pred Alonsom
Šesto mesto je osvojil Avstralec Mark Webber (Red Bull), sedmo pa s prehitevanjem nekdanjega svetovnega prvaka Alonsa, ki ga je dva kroga pred koncem na rahlo mokri stezi zaneslo, njegov moštveni kolega pri Renaultu Nelson Piquet ml., ki je osvojil svoje prve točke v formuli ena.

Zmagovalec VN-ja Francije Massa je s svojo tretjo letošnjo zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. "Tega (smole Räikkönena, op. a.) nisem pričakoval, a včasih je potrebne nekaj sreče. Prvenstvo je še vedno 100-odstotno odprto, pred nami pa je še veliko dirk," je bil po zmagi vesel Massa in dodal, da njegove sanje niso vodstvo v skupnem seštevku, temveč osvojitev naslova prvaka. "In dal bom vse od sebe, da to tudi osvojim", je sklenil Brazilec.

Räikkönen ni mogel skriti svojega razočaranja, a je imel na koncu vendarle srečo, da je dirko sploh končal. "Dobil sem osem točk in z njimi mi v prvenstvu kaže bolje," je povedal. Tretjeuvrščeni Trulli je bil navdušen zaradi boja s Kovalainenom. "Mislim, da se nisva dotaknila, le s kolesom ob kolesu sva dirkala, tako kot v gokartu. Ko bi se le na vsaki dirki lahko tako bojeval," je bil vesel Italijan.


Končni vrstni red (po 70 krogih):
1. F. MASSA Ferrari 1:31:50,245 2. K. RÄIKKÖNEN Ferrari +17,984 3. J. TRULLI Toyota 28,250 4. H. KOVALAINEN McLaren 28,929 5. R. KUBICA BMW 30,512 6. M. WEBBER Red Bull 40,304 7. N. PIQUET Renault 41,033 8. F. ALONSO Renault 43,372 9. D. COULTHARD Red Bull 51,072 10. L. HAMILTON McLaren 54,521

Najhitrejši krog: Räikkönen 1:16,630
Odstop: Button (16. krog)
 


Vrstni red v SP-ju (8/18):
Vozniki:
1. F. MASSA Ferrari 48 točk
2. R. KUBICA BMW 46 3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 43 4. L. HAMILTON McLaren 38 5. N. HEIDFELD BMW 28 6. H. KOVALAINEN McLaren 20 7. M. WEBBER Red Bull 18 8. J. TRULLI Toyota 18 9. F. ALONSO Renault 10

Konstruktorji:
1. FERRARI 91 2. BMW SAUBER 74 3. McLAREN 58 4. RED BULL 24 5. TOYOTA 23 6. WILLIAMS 15 7. RENAULT 12


T. V.