Sebastian Vettel in Toro Rosso sta pripravila senzacijo sezone, če ne celo desetletja. Foto: EPA
Sebastian Vettel in Toro Rosso sta pripravila senzacijo sezone, če ne celo desetletja. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel drži že kopico rekordov: najmlajši udeleženec dirkašega vikenda, najmlajši dobitnik točke, najmlajši zmagovalec kvalifikacij in najmlajši zmagovalec dirke v 58 letni zgodovini formule ena. Foto: EPA
Štart dirke za varnostnim avtomobilom
Za varnostnim avtomobilom so štartali zaradi vode na stezi, ki se je do konca kar dobro osušila. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je izvrstno opravil s prvo polovice dirke, za kaj več bi pa moralo še malo deževati. Foto: EPA

Prevoziti kot prvi ciljno črto, stati na zmagovalnih stopničkah, šampanjec, ... Dosti bolje, kot sem si kdaj koli predstavljal.

Sebastian Vettel o zmagovalnih občutkih
Senzacija v Monzi - prva zmaga Vettla

21-letni Nemec je ukradel šov in na VN-ju Italije povsem zasenčil tekmece za osvojitev naslova prvaka. Heppenheimčan, ki je v domovini poznan pod vzdevkom Baby Schumacher, je brezhibno opravil s 14. dirko sezone in povsem zasluženo privozil prvo zmago za Toro Rosso, nekdanji Minardi.

Nemci našli Michaelovega naslednika
Sebastian Vettel
je na sobotnih deževnih kvalifikacijah kot najmlajši voznik v zgodovini formule ena osvojil najboljši štartni položaj, nato pa se je na svoji 22. dirki v karieri še prvič povzpel na zmagovalni oder, in to kar na prvo mesto. Pred navdušenimi tifozi se je spet zaslišala kombinacija nemške in italijanske himne tako kot v letih sodelovanja Ferrarija in Michaela Schumacherja.

Bolje kot si je predstavljal
"Neverjetno, mislim, da je to daleč najboljši dan v mojem življenju. Prevoziti kot prvi ciljno črto, stati na zmagovalnih stopničkah, šampanjec, ... Dosti bolje, kot sem si kdaj koli predstavljal," je bil presrečen Vettel, katerega najboljša uvrstitev je bilo 4. mesto iz lanske VN Kitajske. "Štartno vrsto sem si ogledal že z vseh položajev, tako da dobro vem kaj smo dosegli. Res največja zahvala gre moštvu, ki se je po slabem štartu sezone pobralo," se je veliki zmagovalec priklonil moštvu, katerega prednik je bil dolga leta daleč najslabšo moštvo elitnega bencinskega športa.

Red Bull ali Toro Rosso?
Lastnik italijanskega moštva, ki uporablja ferrarijeve motorje, Dietrich Mateschitz se je ob prvi zmagi znašel v dilemi, saj je pred časom napovedal, da bo po koncu sezone prodal enega izmed svojih dveh moštev (Red Bull in Toro Rosso).

Zaradi mokre steze se je dirka začela za varnostnim avtom, zares pa se je začelo z letečim štartom v 2. krogu. Že ob začetku je v štartni vrsti na 4. mestu obtičal Sebastien Bourdais (Toro Rosso).

Na vrhu samo točka razlike
Tekmeci za naslov prvaka Felipe Massa (štartal kot 6.), Kimi Räikkönen (14.) in Lewis Hamilton (15.), ki so se taktično ušteli v kvalifikacijah, so tako že takoj pridobili dragoceno mesto. V 10. krogu je Britancu po šikani uspelo prehiteti Finca in se povzpeti na 11. mesto, nato pa je začel prehitevati enega tekmeca za drugim. V 23. krogu se je še brez postanka prebil že na drugo mesto, točno na polovici pa je Lewis zavil v bokse. V drugi polovici je Massa na šestem mestu nekako obdržal prednost pred Hamiltonom (7.) in zaostanek v skupnem seštevku zmanjšal le na točko (78:77).

Vettlova simultanka
V ospredju je Vettel že zgodaj pobegnil Heikkiju Kovalainenu in si do 16. kroga, ko je šel kot prvi prvič v bokse, že privozil več kot 11 sekund naskoka. Po 30. krogu so se postopoma vsi "preobuli" v "intermediate" gume za rahel dež. Za presenetljivim zmagovalcem je drugo mesto osvojil Kovalainen (McLaren), tretji pa je bil odlični Robert Kubica (BMW), ki je štartal šele kot enajsti.

Brez napovedanega dežja
Deževno vreme je krojilo tako nastavitve avtomobilov kot tudi taktiko postankov, zaradi nižjih hitrosti pa omogočalo tudi več možnosti za prehitevanja. Za sredino dirke je bil napovedan močnejši naliv, ki ga pa ni bilo.

Končni vrstni red (53. krog):    
 1. S. VETTEL     Toro Ros. 1:26:47,494
2. H. KOVALAINEN McLaren +12,512
3. R. KUBICA BMW Sauber 20,471
4. F. ALONSO Renault 23,903
5. N. HEIDFELD BMW Sauber 27,748
6. F. MASSA Ferrari 28,816
7. L. HAMILTON McLaren 29,912
8. M. WEBBER Red Bull 32,048
9. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 39,468
10. N. PIQUET jr. Renault 54,445
 
SVETOVNO PRVENSTVO, po 14. dirki (od 18)
Vozniki:                               
 1. L. HAMILTON     McLaren     78 točk
2. F. MASSA Ferrari 77
3. R. KUBICA BMW 64
4. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 57
5. N. HEIDFELD BMW 53
6. H. KOVALAINEN McLaren 51
7. F. ALONSO Renault 28
8. J. TRULLI Toyota 26
9. S. VETTEL Torro Rosso 23
 
Konstruktorji:                         
 1. FERRARI                    134 
2. McLAREN 129
3. BMW SAUBER 117
4. TOYOTA 41
5. RENAULT 41
6. TORO ROSSO 27
7. RED BULL 26
8. WILLIAMS 17
T. G.









															
			

Prevoziti kot prvi ciljno črto, stati na zmagovalnih stopničkah, šampanjec, ... Dosti bolje, kot sem si kdaj koli predstavljal.

Sebastian Vettel o zmagovalnih občutkih
Senzacija v Monzi - prva zmaga Vettla