28-letni Španec Carlos Sainz mlajši je v Austinu prišel do tretjega
28-letni Španec Carlos Sainz mlajši je v Austinu prišel do tretjega "pole positiona" v karieri. Foto: Reuters

Ob zmagovalcu sobote Carlosu Sainzu bo začel Max Verstappen, saj se je moral Charles Leclerc pomakniti 10 mest nazaj. Za manj kot desetinko je novi-stari svetovni prvak zaostal za obema voznikoma Ferrarija. Vendar so morali pri Leclercovem bolidu menjati motor, kar je pomenilo nazadovanje za 10 mest na startu, glede na kvalifikacijski dosežek.

Najhitrejši čas kvalifikacij je postavil Carlos Sainz mlajši, ob boku katerega bo v nedeljo ob 21.00 dirko za VN ZDA v Austinu začel Verstappen. A tudi Red Bull je doletela kazen, pet mest (s 4. na 9.) je nazadoval drugi voznik Sergio Perez. Z repa deseterice (z 9. na 14. startno mesto) zaradi kazni nazaduje tudi nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso (Alpine).

Ustanovitelj in lastnik ekipe Red Bull Dietrich Mateschitz je umrl v 79. letu starosti po daljši bolezni. Najbogatejši Avstrijec se je zadnja leta boril z rakom. Foto: Reuters
Ustanovitelj in lastnik ekipe Red Bull Dietrich Mateschitz je umrl v 79. letu starosti po daljši bolezni. Najbogatejši Avstrijec se je zadnja leta boril z rakom. Foto: Reuters

Tišina v boksih ob smrti Mateschitza

Ferrari in Red Bull bijeta boj za konstruktorski naslov, pri čemer pa je prednost rdečih bikov ogromna – 165 točk. Da ne bi že v Austinu slavili dvojne krone, morajo poskočni konjički zmanjšati zaostanek na vsaj 147 točk.

A pri Red Bullu je vprašanje, koliko bo slavja v primeru prvega konstruktorskega naslova po sezoni 2013. V soboto je namreč umrl Dietrich Mateschitz, ustanovitelj in lastnik ekipe, ki se imenuje po energijski pijači, s katero je Avstrijec obogatel in se v zadnjih desetletjih podal v svet športa: zlasti v formulo ena, nogomet in adrenalinske športne podvige.

Pred 17 leti ustanovil zdaj vodilno ekipo F1

Novica iz Avstrije je zaznamovala in vidno umirila ter utišala dogajanje v boksih, kjer je bil Mateschitz dolga leta stalni gost. Ekipo formule 1 je ustanovil leta 2005 in hitro jo je privzdignil med elitne ekipe. Prvi naslovi svetovnih prvakov so prišli leta 2010 s Sebastianom Vettlom, doslej pa je Red Bull Racing osvojil šest naslovov svetovnega prvaka med posamezniki in štiri naslove prvaka med ekipami. V trenutni sezoni 2022 je Verstappen v Suzuki na Japonskem že potrdil obrambo naslova med vozniki, zdaj pa je ekipa še pred osvojitvijo konstruktorskega naslova.

V kvalifikacijah Austina najhitrejši Sainz

FORMULA ENA – SVETOVNO PRVENSTVO

VN ZDA, Austin

Kvalifikacije/štartna mesta:

 1. C. SAINZ      Ferrari     1:34,356
 2. C. LECLERC    Ferrari *     +0,065
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull       0,092
 4. S. PEREZ      Red Bull *     0,289
 5. L. HAMILTON   Mercedes       0,591
 6. G. RUSSELL    Mercedes       0,632
 7. L. STROLL     Aston Martin   1,242
 8. L. NORRIS     McLaren        1,334
 9. F. ALONSO     Alpine *       1,520
10. V. BOTTAS     Alfa Romeo     1,963