Niki Lauda je zapustil bolnišnico na Dunaju. Foto: EPA
Niki Lauda je zapustil bolnišnico na Dunaju. Foto: EPA
Ste vedeli?

Po podatkih mednarodnega združenja za presaditve srca in pljuč je odstotek preživetja po presaditvi pljuč v prvem letu 80-odstoten, po petih letih 53-, po desetih pa 32-odstoten.

Tam se je 69-letnik zdravil zaradi gripe, ki jo je staknil v ožjem družinskem krogu med novoletnimi prazniki.

Okrevanje po presaditvi pljuč je bilo precej hujše od okrevanja po tisti nesreči leta 1976. Bil sem opečen, imel sem zapacana pljuča. Takrat sem okreval zgolj mesec dni, tokrat pa je bil čas okrevanja precej daljši.

Niki Lauda

Laudi, trikratnemu svetovnemu prvaku v kraljici motošporta, so avgusta lani presadili pljuča, zaradi česar je bilo blago bolezensko stanje zanj smrtno nevarno.

Na intenzivni negi dunajske klinike je njegovo zdravstveno stanje spremljal specialist Walter Klepetko, ki je v izjavi za javnost še dodal, da Lauda med okrevanjem v bolnišnici za dihanje ni potreboval pomoči aparatov.

Neprestane zdravstvene težave
Lauda se z zdravstvenimi težavami ubada že dlje časa. Avgusta 1976 se je hudo ponesrečil na dirki v Nürburgu. Že v 2. krogu je izgubil oblast nad ferrarijem, ki je v nesreči zagorel. Avstrijca so s hudimi opeklinami prepeljali v bolnišnico. Čeprav so prvi izvidi kazali na tragičen razplet, je Lauda nenavadno hitro okreval in se šest tednov po nesreči že vrnil na dirkališča. V letih 1997 in 2005 je moral tudi na presaditev ledvic.