Leclerc je bil predvsem vesel, da se je končno prebil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Leclerc je bil predvsem vesel, da se je končno prebil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters

V napetem finišu si je Leclerc privozil sekundo in pol prednosti pred voznikom Red Bulla, Nizozemcem Maxom Verstappnom, in Ferrariju zagotovil prvo zmago na tem prizorišču po slavju Nemca Michaela Schumacherja leta 2003.

Tretjič zapored si je tretje mesto priboril voznik Mercedesa in rekorder po številu naslovov svetovnega prvaka, Britanec Lewis Hamilton.

Ferrari po 19 letih slavil v Avstriji

Sainz imel okvaro motorja
Španec Carlos Sainz mlajši v drugem Ferrariju, zmagovalec Silverstona pred tednom dni, se je vnovič boril za stopničke, a zaradi okvare motorja odstopil. Prizori so bili tako rekoč dramatični, saj je njegov bolid v 57. krogu, ko je napadal Verstappna, zagorel, Sainz pa se je še pravočasno rešil iz vozila. Tudi Verstappnov moštveni kolega, Mehičan Sergio Perez, dirke ni končal.

V skupnem seštevku še naprej prepričljivo vodi Verstappen, na drugo mesto pa se je s tretjo zmago v sezoni prebil Leclerc, ki je prehitel Pereza in zaostaja 38 točk.

Oranžni dim
Nizozemski navijači so Avstrijo obarvali v oranžno, a na koncu ostali brez želene zmage. Že od četrtka so poskrbeli za 24-urno slavje približno 4,38 km dolgega dirkališča in vzdušje prenesli tudi v uvod dirke, ki so ga pozdravili z oranžnim dimom. Praznik so imeli na koncu vsaj malo pokvarjen.

Žal pa dirke ni zaznamovalo le praznovanje, saj so po poročilih predvsem navijačic dirko pospremile številne rasistične, homofobne in spolne žalitve. A tako vodstvo tekmovanja kot policija pravih dokazov za tovrstno početje nista našla.

Leclerc je slavil peto zmago v karieri. Foto: Reuters
Leclerc je slavil peto zmago v karieri. Foto: Reuters

Leclerc povedel v 12. krogu
Nizozemsko slavje se je začelo kvariti že kmalu po uvodu. Verstappen je dobil sobotno sprintersko tekmo in osvojil najboljše startno izhodišče, a že kmalu po začetku dirke je javil v bokse, da Leclerca, ki je močno pritiskal, ne bo mogel dolgo zadrževati za sabo. V 12. krogu se je Leclerc nato prebil v vodstvo, dva kroga pozneje pa je Nizozemec menjal pnevmatike in razlika se je še povečala.

Pozneje je dirka postala na trenutke celo nepregledna, saj je pnevmatike menjal le del karavane in na kratki progi, za katero bolidi potrebujejo le dobro minuto, so se začele ustvarjati manjše skupine. Mirne živce je obdržal Leclerc, ki je po menjavi pnevmatik v nekaj krogih vnovič ujel Verstappna in ga brez težav prehitel še drugič.

Tretja zmaga v sezoni
Monačan je dokazal, da je imel v zadnjih tednih res obilo nesreče z dirkalnikom, pa tudi s spornimi odločitvami v ekipi. Vnovič je napovedal, da se še lahko bori za naslov prvaka, vsekakor pa je letošnja sezona zanj najboljša, saj je slavil že v Melbournu in Bahrajnu.

Tudi tokrat je bil Leclerc na robu resnih težav, saj je imel v končnici dirke težave s stopalko za plin, vseeno pa kot prvi prevozil ciljno črto, pa čeprav je Verstappen zaostanek močno zmanjšal.

Sainzov bolid zagorel

To zmago je potreboval
"Danes sem imel izjemno trd dvoboj z Maxom. Končnica je bila težka zaradi tehničnih težav, na koncu sem imel v ovinkih le 30 odstotkov moči. A to zmago sem potreboval. Zadnjih pet dirk je bilo težkih zame in za celotno ekipo," je po zmagi povedal Monačan. "Imeli smo nekaj težav s pnevmatikami," je vzrok za poraz iskal Verstappen. A dodal: "Tudi drugo mesto je zelo dober rezultat."

Časopisne stolpce pa počasi polni tudi dirkač ekipe Haas Mick Schumacher, sin legendarnega že omenjenega Michaela Schumacherja, ki je s šestim mestom osvojil najboljšo uvrstitev v karieri, na zadnji dirki na Otoku pa je sploh prvič osvojil točke.

Sezona se bo nadaljevala čez dva tedna v Franciji.

Končni vrstni red (71 krogov):         
 1. C. LECLERC    Ferrari              
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull      +1,532 
 3. L. HAMILTON   Mercedes      41,217 
 4. G. RUSSELL    Mercedes      58,736 
 5. E. OCON       Alpine      1:06,725 
 6. M. SCHUMACHER Hass          1 krog 
 7. L. NORRIS     McLaren       1 krog 
 8. K. MAGNUSSEN  Haas          1 krog 
 9. D. RICCIARDO  McLaren       1 krog 
10. F. ALONSO     Alpine        1 krog 
                                       
Odstop: Perez, Latifi, Sainz           
                                       
Najhitrejši krog: 1:07,275 (Verstappen)
VRSTNI RED                             
Po 11. dirki (od 22):                  
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         208 
 2. C. LECLERC    Ferrari          170 
 3. S. PEREZ      Red Bull         151 
 4. C. SAINZ      Ferrari          133 
 5. G. RUSSELL    Mercedes         128 
 6. L. HAMILTON   Mercedes         109 
 7. L. NORRIS     McLaren           64 
 8. E. OCON       Alpine            52 
 9. V. BOTTAS     Alfa Romeo        46 
10. F. ALONSO     Alpine            29 
                                       
Konstruktorji:                         
 1. RED BULL                       359 
 2. FERRARI                        303 
 3. MERCEDES                       237 
 4. MCLAREN                         81 
 5. ALPINE                          81