Drugi trening je minil brez rdečih luči za prekinitev, a ni manjkalo izletov s steze, med drugim sta s cestišča zapeljala Leclerc in Cunoda. Foto: Reuters
Drugi trening je minil brez rdečih luči za prekinitev, a ni manjkalo izletov s steze, med drugim sta s cestišča zapeljala Leclerc in Cunoda. Foto: Reuters

Po ogrevanju na prvem prostem treningu so se razmerja na drugem treningu v Suzuki precej spremenila: srebrni puščici sta bili pred rdečima bikoma, medtem ko so drugi zaostali že več kot sekundo.

Ves petek je močno deževalo, kar je precej vplivalo na potek treningov. Po uri drugega treninga sta se ravno oba dirkača Mercedesa prva iz gum za mokro stezo preobula v vmesne pnevmatike in nato začela postavljati najhitrejše čase. Na koncu je Russell za dobri dve desetinki prehitel Hamiltona.

Vodilni v svetovnem prvenstvu Max Verstappen je bil tretji, pol desetinke za njim je bil ekipni kolega Sergio Perez. Dobro formo na mokri stezi na Japonskem je s petim časom pokazal Kevin Magnussen s Haasom, ki je bil peti najhitrejši že na prvem prostem treningu.

Drugi prosti trening:                 
 1. G. RUSSELL    Mercedes    1:41,935
 2. L. HAMILTON   Mercedes      +0,235
 3. M. VERSTAPPEN Red Bull       0,851
 4. S. PEREZ      Red Bull       0,899
 5. K. MAGNUSSEN  Haas           1,252
 6. C. SAINZ      Ferrari        1,269
 7. F. ALONSO     Alpine         1,598
 8. V. BOTTAS     Alfa Romeo     1,798
 9. E. OCON       Alpine         1,949
10. D. GUANJU     Alfa Romeo     2,590
11. C. LECLERC    Ferrari        2,774
Fernando Alonso in Alpine sta najbolje začela deževni konec tedna v Suzuki, kjer se po dveletnem premoru zaradi pandemije vrača VN Japonske. Foto: Reuters
Fernando Alonso in Alpine sta najbolje začela deževni konec tedna v Suzuki, kjer se po dveletnem premoru zaradi pandemije vrača VN Japonske. Foto: Reuters

Na uvodnem treningu za VN Japonske je bil najhitrejši 41-letni Fernando Alonso, ki sta mu sledila oba Ferrarijeva voznika Carlos Sainz in Charles Leclerc.

  VN JAPONKSE, Suzuka                  
                                       
Prvi prosti trening:                   
 1. F. ALONSO     Alpine      1:42,248 
 2. C. SAINZ      Ferrari       +0,315 
 3. C. LECLERC    Ferrari        0,386 
 4. E. OCON       Alpine         0,774 
 5. K. MAGNUSSEN  Haas           1,010 
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull       1,114 
 7. M. SCHUMACHER Haas           1,513 
 8. L. NORRIS     McLaren        1,641 
 9. V. BOTTAS     Alfa Romeo     1,721 
10. S. PEREZ      Red Bull       1,986 

Pred 18. od 22 dirk sezone Verstappen v svetovnem prvenstvu vodi pred Leclercom s 104 točkami naskoka, še dve točki več zaostaja Perez. Nizozemec lahko pride do drugega naslova svetovnega prvaka, če bo v nedeljo na predvidoma deževni dirki osvojil osem točk več od Leclerca in šest več od moštvenega kolega Sergia Pereza.

Proti koncu prvega treninga se je zgodila nesreča, ko je Mick Schumacher (Haas) v osmem, upočasnjenem krogu trčil v oviro steze. V nenehnem dežju je Schumacherju uspelo, da je nepoškodovan izstopil iz dirkalnika in zapustil kraj nesreče. Vendar se je na mokri stezi močno poškodoval sprednji del njegovega vozila in zlomila sprednja os, zaradi česar Schumacher ni mogel opraviti drugega petkovega treninga.

V preteklih dveh letih dirke za VN Japonske zaradi koronske pandemije ni bilo na koledarju SP-ja. Letos organizatorji v Suzuki pričakujejo blizu 190.000 obiskovalcev.

V Porscheju odpovedali vstop v formulo 1

Nemški izdelovalec luksuznih športnih avtomobilov Porsche še ne namerava vstopiti med ekipe, ki sodelujejo v formuli 1. Družba s sedežem v Zuffenhausnu pri Stuttgartu, ki je v lasti koncerna Volkswagen, se je z Red Bullom dolgo pogajala o sodelovanju, ki naj bi se začelo leta 2026. Toda pogovori niso uspeli.

Po poročanju RTL in Spiegla vstopa nemškega proizvajalca športnih avtomobilov za zdaj ne bo. Rok mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) za vstop v tekmovanje za obdobje od leta 2026 bo potekel 15. oktobra. Hčerinska družba VW pa se ne bo registrirala, je zapisal Spiegel. Po propadlih pogajanjih o sodelovanju "ni bilo več mogoče resno razmišljati", je zapisal RTL, sklicujoč se na vodstvo koncerna, izvršnega direktorja skupine Volkswagen ter izvršnega direktorja Porscheja Oliverja Blumeja.