Nizozemcu gre letos vse kot po maslu. Foto: Reuters
Nizozemcu gre letos vse kot po maslu. Foto: Reuters

Verstappen je dirko začel z drugega mesta, "pole position" je na veselje italijanskih navijačev uspešno ubranil Carlos Sainz (Ferrari), a veselje je trajalo do 15. kroga, ko je branilec naslova smuknil v vodstvo in ga varno pripeljal do cilja.

Slavje Red Bulla je dopolnil Sergio Perez, ki je ob koncu dirke prehitel Sainza in poskrbel za dvojno zmago rdečih bikov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sledita mu dva Nemca
Za Nizozemca je bila to sicer 12. zmaga v sezoni in 47. v karieri. Pred današnjim uspehom Verstappna je bil rekorder po številu zaporednih zmag Nemec Sebastian Vettel, ki je leta 2013 dobil devet dirk v nizu. Tretji na tem seznamu je Michael Schumacher s sedmimi zaporednimi zmagami iz sezone 2004. Verstappen ima zdaj v svetovnem prvenstvu že 145 točk naskoka pred Perezom, tretji je španski veteran Fernando Alonso (Aston Martin), ki je bil danes sicer šele deveti.

Sainz odbil prvi napad
Dirka se je končala tako, kot se je razpletla večina letošnjih. Z veliko premočjo Red Bulla, ki nezadržno vozi do novih naslovov prvaka v konstruktorski in vozniški kategoriji. A vsaj začetek je dal nekaj upanja tekmecem, da bodo tokrat dobili kaj več kot drobtinice. Sainz, ki je začel s prvega startnega položaja, je namreč v uvodni četrtini dirke vodil in celo odbil prvi napad Nizozemca. Za njim pa je bil še drugi Ferrarijev dirkač Charles Leclerc in množica navijačev v rdečem je upala, da bo domač teren pomagal pri prvem porazu ekipe s krili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodstvo izgubil le še v boksih
A vse se je vrnilo v običajen ritem v 15. krogu, ko je Verstappen brez večjih težav prehitel španskega tekmeca in se potem le še oddaljeval na prvem mestu. Le ob postankih v boksih je vodstvo za nekaj krogov izgubil, toda ko so se vsi dirkači vrnili na stezo, do konca preizkušnje ni bilo več dvomov o tem, kdo je najboljši.

Le še boj za 3. mesto
Nekaj časa je sicer kazalo, da vsaj ne bo dvojne zmage Red Bulla, a je nato Perez v 45. krogu tudi prehitel Sainza in postavil temelje za novo dvojno zmago. Ferrariju pa je ostal le interni dvoboj za tretjo stopničko, v katerem je bil boljši Sainz, na petem in šestem mestu sta končala britanska dirkača Mercedesa George Russell in Lewis Hamilton.

Verstappen v Monzi dobil že deseto dirko zapored

Pomagala mu je potrpežljivost
"Nisem se ukvarjal z rekordi, želel sem samo zmagati. Lepo je, da sem ga dosegel, a so nam pošteno otežili delo. Skušal sem ostati potrpežljiv, dirka je bila dolga, videl sem, da imata Ferrarija težave z zdrsavanjem pnevmatik in sem samo čakal na pravi trenutek," je po dirki pot do zgodovinskega uspeha opisal svetovni prvak. "Zelo sem razočaran. Celotno dirko sem garal, da bi držal Red Bulla za sabo, zaradi česar sem plačal davek pri gumah," pa je bil razočaran Sainz.

Naslednja dirka bo v Singapurju čez 14 dni.

VN Italije

 1. M. VERSTAPPEN Red Bull  1:13:41,143
 2. S. PEREZ      Red Bull       +6,064
 3. C. SAINZ      Ferrari        11,193
 4. C. LECLERC    Ferreri        11,377
 5. G. RUSSELL    Mercedes       23,028
 6. L. HAMILTON   Mercedes       42,679
 7. A. ALBON      Williams       45,106
 8. L. NORRIS     Mclaren        45,449
 9. F. ALONSO     Aston Martin   46,294
10. V. BOTTAS     Alfa Romeo   1:05,056
                                       
Odstop: Cunoda, Ocon.                  
                                       
Najhitrejši krog: Piastri      1:25,072

Vrstni red v svetovnem prvenstvu

Dirkači:                              
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         364
 2. S. PEREZ      Red Bull         219
 3. F. ALONSO     Aston Martin     170
 4. L. HAMILTON   Mercedes         164
 5. C. SAINZ      Ferrari          117
 6. C. LECLERC    Ferrari          111
 7. G. RUSSELL    Mercedes         109
 8. L. NORRIS     McLaren           79
 9. L. STROLL     Aston Martin      47
10. P. GASLY      Alpine            37
                                       
Konstruktorji:                        
 1. RED BULL                       583
 2. MERCEDES                       273
 3. FERRARI                        228
 4. ASTON MARTIN                   217