Letošnja sezona formule ena naj bi se nadaljevala 5. julija v Spielbergu v Avstriji. Foto: Reuters
Letošnja sezona formule ena naj bi se nadaljevala 5. julija v Spielbergu v Avstriji. Foto: Reuters

S tem želijo pri krovni avtomobilistični zvezi omejiti škodo, ki jo bodo utrpela moštva v elitnem razredu dirkaškega športa zaradi pandemije covida-19.

Globalna kriza je številna moštva pahnila v finančne težave, ki jih bodo poskušali pri FII omiliti prav z nižanjem zgornje meje stroškov za razvoj in izdelavo bolidov v prihodnjih sezonah.

Leta 2021 bo tako zgornja meja proračunov moštev znašala 132 milijonov evrov, leto pozneje se bo spustila na 127,5, v letih 2023, 2024 in 2025 pa na 123 milijonov evrov, je sporočila FIA.

Za spremembo proračunov se niso zavzemali pri Ferrariju, Mercedesu in Red Bullu. Nestrinjanje z nižanjem stroškov so še posebej glasno izrazili pri ekipi iz Maranella. Nižanje stroškov bi namreč pomenilo ogromen kadrovski višek v dirkaškem oddelku Ferrarijeve tovarne. Posledično rdeči razmišljajo tudi o priključitvi k nekaterim drugim dirkaškim serijam, veliko se govori predvsem o sodelovanju v ameriški seriji Indy.

V torek je McLaren sporočil, da bo zaradi krize število zaposlenih v celotni tovarni zmanjšal za več kot četrtino, kar pomeni, da bo odpustil približno 1200 delavcev, med katerimi jih je 70 iz ekipe formule ena. V tej trenutno dela približno 800 ljudi.