27-letni Španec Carlos Sainz je v Silverstonu na deseti dirki sezone 2022 za štiri sekunde ugnal Mehičana Sergia Pereza (Red Bull), tretji pa je bil Britanec Lewis Hamilton (Mercedes). Vodilni v svetovnem prvenstvu in branilec naslova Max Verstappen (Red Bull) je bil za spremembo šele sedmi.

A dirko v Silverstonu pred 400 tisoč gledalci je zaznamovala nevarna množična nesreča, ki pa se je končala brez resnejših posledic za vpletene dirkače. Pri tem je bilo najgrozljiveje videti na glavo obrnjeno vozilo Guandžuja Džova, ki je z veliko hitrostjo zletelo s steze.

Brez sistema HALO bi se nesreča Džova lahko končala tudi tragično, a po informacijah iz Silverstona ni dobil resnejših poškodb. Foto: Reuters
Brez sistema HALO bi se nesreča Džova lahko končala tudi tragično, a po informacijah iz Silverstona ni dobil resnejših poškodb. Foto: Reuters

Vodstvo formule ena je že sporočilo, da so zdravniki potrdili, da jo je Guandžu Džov odnesel brez resnejših poškodb. 23-letni Kitajec je zapel s kolesom ob druga vozila še pred iztekom ciljno-startne ravnine, pri čemer je alfo romeo obrnilo na glavo, tako pa je vozilo odletelo čez celotno izletno cono prek zaščitnih gum v ograjo.

Strašljiva nesreča, a brez resnejših poškodb

Grozljiv posnetek, a po uradnem sporočilu vodstva tekmovanja je s 23-letnikom iz Šanghaja glede na naravo nesreče vse v redu. Varnostni sistem HALO je deloval, kot je bilo zamišljeno, in znova preprečil hudo poškodbo ali še kaj hujšega.

Sočasno so v nesreči sicer odstopili še trije dirkači: George Russell, Esteban Ocon in Alex Albon. Zadnji je prav tako moral zaradi udarcev k zdravnikom, a tudi on ni dobil resnejših poškodb. Moštvi obeh poškodovanih dirkačev sta že v nekaj minutah po nesreči objavili, da sta pri zavesti in v zdravniški oskrbi.

Kako se je zgodila množična in nevarna nesreča?

Počasni posnetki, ki jih formula ena ni predvajala, dokler ni bilo potrjeno, da ni bilo resnejših poškodb voznikov, razkrivajo ozadje ene največjih nesreč v zadnjih letih. Gasly se je skušal prebiti med Russllom in Džovom, a je zastal, ko je ugotovil, da je premalo prostora, pri čemer je zadel levo zadnjo gumo Russlla, čigar mercedes je zavrtelo v Džova. Alfo romeo je obrnilo na glavo in tako je zletel s proge čez gume v zaščitno ograjo. Sočasno se je zgodila še ena nesreča, v kateri je Vettel trčil v Albona, ki je nato poškodoval še vozili Cunode in Ocona.

Carlos Sainz je na 150. dirki dočakal sanjski konec dirkaškega tedna. Najprej je dobil prve kvalifikacije, nato pa še prvič zmagal na dirki. Foto: EPA
Carlos Sainz je na 150. dirki dočakal sanjski konec dirkaškega tedna. Najprej je dobil prve kvalifikacije, nato pa še prvič zmagal na dirki. Foto: EPA

Sainz v drugo zadržal Verstappna

Dirka v Silverstonu je bila prekinjena za slabo uro. Nadaljevala se je ob 16.56, pri čemer so šla vozila na progo iz boksov po vrstnem redu v kvalifikacijah, čeprav je pri prvem startu Max Verstappen ugnal Carlosa Sainza. Španec je v drugo bolje startal in zadržal vodstvo.

V desetem krogu pa je Španec, ki je vozil 150. dirko in prvič v karieri začel s prvega startnega položaja, naredil majhno napako, kar pa je Verstappen takoj izkoristil in ga znova prehitel. Toda tri kroge pozneje je moral Nizozemec v bokse zaradi predrte gume in padel na šesto mesto, pozneje pa za nameček izvedel, da dirkalnik ni stoodstoten in je izpadel iz boja za zmago.

Končni vrstni red po 52 krogih:    
 1. C. SAINZ   Ferrari 1:21:20,440 
 2. S. PEREZ   Red Bull   +3,779 
 3. L. HAMILTON  Mercedes    6,225 
 4. C. LECLERC  Ferrari    8,546 
 5. F. ALONSO   Alpine     9,571 
 6. L. NORRIS   McLaren    11,943 
 7. M. VERSTAPPEN Red Bull   18,777 
 8. M. SCHUMACHER Haas     18,995 
 9. S. VETTEL   Aston Martin 22,356 
10. K. MAGNUSSEN Haas     24,590 
                    
Odstop: Russell, Žu, Albon, Bottas,  
Gasly, Ocon.              
                    
Najhitrejši krog: Hamilton  1:30,510 
         (52. krog)      

Kopica prehitevanj v boju za stopničke

V ospredju so tako ostali ferrarija in sedemkratni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton v Mercedesu, v 39. krogu pa je Ocon obstal na stezi in poskrbel za varnostni avtomobil. To so najboljši unovčili za menjavo pnevmatik, prvo četverico pa so sestavljali Leclerc, Sainz, Hamilton in Perez – od teh pa je bil na slabših, trdih, gumah le vodilni Leclerc.

Tega je tako kmalu prehitel Sainz, Perez pa Hamiltona. Če je bil Sainz potem dokaj varen na prvem mestu, pa so Perez, Hamilton in Leclerc poskrbeli za nekaj medsebojnih prehitevanj.

Prva zmaga na 150. dirki kariere

"To je izjemno. Prva zmaga, 150. dirka, slavje s Ferrarijem v Silverstonu, česa več ne morem zahtevati. Hvala vsem za podporo. To je bil oster boj, sploh na začetku mi ni bilo lahko, a sem ostal zbran in nam je na koncu uspelo. Posebej po varnostnem avtomobilu se je ponudila priložnost za zmago in izkoristili smo jo," je po dirki dejal presrečni Carlos Sainz mlajši, sicer sin legendarnega voznika relija.

Perez je ugnal Hamiltona v boju za drugo mesto, Leclerc pa Alonsa v boju za 4. mesto. Točke so osvojili še Lando Norris na šestem, Verstappen na sedmem, Nemec Mick Schumacher na osmem (prve točke zanj!), njegov rojak Sebastian Vettel na devetem in Danec Kevin Magnussen na desetem mestu.

Veselje zmagovalcev v Silverstonu, potem ko se je dirka lahko nadaljevala po eni najhujših nesreč v zadnjih letih. Foto: EPA
Veselje zmagovalcev v Silverstonu, potem ko se je dirka lahko nadaljevala po eni najhujših nesreč v zadnjih letih. Foto: EPA

Skupni vrstni red po 10. dirki (od 22):         
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull     181 
 2. S. PEREZ   Red Bull     147 
 3. C. LECLERC  Ferrari     138 
 4. C. SAINZ   Ferrari     127 
 5. G. RUSSELL  Mercedes     111 
 6. L. HAMILTON  Mercedes     93 
 7. L. NORRIS   McLaren      58 
 8. V. BOTTAS   Alfa Romeo    46 
 9. E. OCON    Alpine      39 
10. F. ALONSO   Alpine      28 
                    
Konstruktorji:             
 1. RED BULL            328 
 2. FERRARI            265 
 3. MERCEDES            204 
 4. MCLAREN             73 
 5. ALPINE             67 
Džov jo je odnesel brez poškodb po hudi nesreči v Silverstonu