Verstappen je v soboto prvič v karieri dobil tudi kvalifikacije v kneževini, danes pa je privozil do četrte zmage v sezoni in skupno 39. v karieri. Foto: EPA
Verstappen je v soboto prvič v karieri dobil tudi kvalifikacije v kneževini, danes pa je privozil do četrte zmage v sezoni in skupno 39. v karieri. Foto: EPA

Razplet monaške preizkušnje je krojilo tudi vreme, saj se je v zadnji četrtini močno ulilo, dirkači pa so morali na nepričakovane menjave pnevmatik. Na koncu se je v težkih razmerah najbolje znašel vodilni v SP-ju in brez večjih težav obdržal prednost do cilja.

Dirka je bila za Nizozemca precej rutinska do 52. kroga, ko so črni dežni oblaki poskrbeli za naliv. Verstappen, ki je najboljši startni položaj spremenil v vodstvo in na dirki, kjer je zelo težko prehitevati, nadzoroval tekmece, je moral še na postanek v bokse. A dež je tokrat pravzaprav pomagal Red Bullu.

Španski tekmec v Aston Martinu je namreč nekaj krogov pred tem že bil na postanku, a je zaradi drugačnih vremenskih razmer še enkrat zavil k mehanikom. Nizozemec pa je svoj postanek združil z menjavo pnevmatik za mokro stezo, se vrnil kot prvi in potem brez napak odpeljal zadnjih 20 krogov.

"Lepo je zmagati, še posebej v takšnem vremenu. Ostal sem zbran in si privozil zmago," je dejal zmagovalec. S pnevmatikami srednje trdote ni nameraval ostati na stezi tako dolgo. A zaradi napovedanega slabšega vremena je vztrajal. "Potem se je ulilo in nekajkrat sem se dotaknil zidu, saj je zelo drselo. A to je pač Monako," je še dodal svetovni prvak, ki je v kneževini zmagal drugič.

Veteran Alonso znova blestel
Na koncu tudi Alonso ni bil razočaran, čeprav bi se ob drugačni taktiki morda lahko boril za zmago. Z drugim mestom je namreč posegel najvišje doslej v sezoni, saj je bil pred Monakom štirikrat tretji. "Dež je vse skupaj otežil. Zaviranje je postalo tvegano, mislim, da smo vsi opravili sijajno delo že s tem, da smo ostali na stezi," je zahtevne razmere opisal izkušeni Španec.

Trojčku zadovoljnih na slavnostni podelitvi v družbi monaške politične elite je pripadal tudi Ocon, ki se je šele tretjič v karieri in prvič po letu 2021 povzpel med najboljše tri.

Hamilton pod zmagovalnim odrom
Mercedes je ostal brez teh mest, Lewis Hamilton je bil četrti, George Russell pa peti. Dvojček Ferrarijev z domačinom Charlesom Leclercem na šestem in Špancem Carlosom Sainzom na osmem je prekinil Francoz Pierre Gasly na sedmem, točke sta dobila še McLarnova dirkača Lando Norris in novinec v formuli 1 Oscar Piastri.

Medtem ko je Verstappen užival v zmagi, je imel slab dan njegov moštveni sotekmovalec Sergio Perez. Mehičan je po trčenju v kvalifikacijah začel šele z 20. mesta, pridobil pa le štiri in z dvema krogoma zaostanka končal na skromnem 16. mestu.

V seštevku sezone je Nizozemec trdno v vodstvu, zdaj ima že 39 točk naskoka pred Perezom (144–105), tretji je Alonso s 93.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Španije v Barceloni že naslednji konec tedna.

Verstappen blestel tudi na spolzki stezi v Monte Carlu

 VN MONAKA, Monte Carlo        
                    
Končni vrstni red (78/78):       
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull 1:48:51,980
 2. F. ALONSO   Aston Martin +27,921
 3. E. OCON    Alpine     36,990
 4. L. HAMILTON  Mercedes    39,062
 5. G. RUSSELL  Mercedes    56,284
 6. C. LECLERC  Ferrari   1:01,890
 7. P. GASLY   Alpine    1:02,362
 8. C. SAINZ   Ferrari   1:03,391
 9. L. NORRIS   McLaren   1 krog 
10. O. PIASTRI  McLaren   1 krog 
                    
Odstop: Stroll, Magnussen.       
                    
Najhitrejši krog: Hamliton   1:15,650
 SKUPNI VRSTNI RED          
                   
Dirkači:               
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull     144
 2. S. PEREZ   Red Bull     105
 3. F. ALONSO   Aston Martin   93
 4. L. HAMILTON  Mercedes     69
 5. G. RUSSELL  Mercedes     50
 6. C. SAINZ   Ferrari      48
 7. C. LECLERC  Ferrari      42
 8. L. STROLL   Aston Martin   27
 9. E. OCON    Alpine      21
10. P. GASLY   Alpine      14
                   
Konstruktorji:            
 1. RED BULL            249
 2. ASTON MARTIN          120
 3. MERCEDES            119
 4. FERRARI             90