Max Verstappen si je pridirkal 31.
Max Verstappen si je pridirkal 31. "pole position". Foto: Reuters

V Interlagosu so se boji za startna mesta začeli z manjšo zamudo, potem pa so dogajanje morali skrajšati, saj se je nad dirkališčem razdivjala nevihta. Do konca je ostalo še pet minut, a je vodstvo tekmovanja po rdeči zastavi odločilo, da bodo kvalifikacije zaradi varnosti in slabega vremena skrajšali.

V prvi vrsti še Leclerc, v drugi oba Aston Martina

Kvalifikacije:                         
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull     1:10,727
 3. C. LECLERC    Ferrari        +0,294
 2. L. STROLL     Aston Martin    0,617
 4. F. ALONSO     Aston Martin    0,660
 5. L. HAMILTON   Mercedes        0,742
 6. G. RUSSELL    Mercedes        0,863
 7. L. NORRIS     McLaren         1,260
 8. C. SAINZ      Ferrari         1,262
 9. S. PEREZ      Red Bull        1,594
10. O. PIASTRI    McLaren     brez časa

Do takrat je najboljši čas postavil Verstappen. 26-letni Nizozemec je že nekaj časa svetovni prvak za leto 2023. Drugi dosežek je postavil Ferrarijev dirkač Monačan Charles Leclerc, na tretje in četrto mesto pa sta se uvrstila voznika ekipe Aston Martin, Kanadčan Lance Stroll in Španec Fernando Alonso. Na petem mestu je kvalifikacije končal nekdanji svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), za desetinko je prehitel rojaka in moštvenega sotekmovalca Georgea Russlla. Šele z devetega mesta bo dirko začel Mehičan Sergio Perez, drugi voznik Red Bulla.

Medtem ko je v skupni razvrstitvi povsem na vrhu že odločeno, se za drugi mesto v seštevku sezone borita Hamilton in Perez. Po prejšnji dirki v Mehiki je še v prednosti Perez, a je Hamilton že precej zmanjšal zaostanek. Trenutno imata 240 in 220 točk. Vodilni Verstappen jih ima 491. V soboto bodo dirkači zadnjič v sezoni vozili sprintersko preizkušnjo, start bo ob 19.30, pred tem bodo ob 15.00 še kvalifikacije za to dirko. V nedeljo se bo klasična preizkušnja na dirkališču Interlagos začela ob 18.00.

V Interlagosu do leta 2030

Vodstvo formule 1 in prireditelji dirke v Braziliji so pred kvalifikacijami sporočili, da so podaljšali sodelovanje do leta 2030. Dirkališče, ki uradno nosi ime Autodromo Jose Carlos Pace, je prizorišče dirk kraljice motošporta že več kot 50 let. Spada med najbolj značilna in prepoznavna prizorišča v koledarju. Prireditelji so ob podaljšanju sodelovanja napovedali nova vlaganja v prizorišče, da bi ga še izboljšali.

"Vesel sem, da ostajamo v Interlagosu do leta 2030. Brazilska dirka prinaša izjemno vzdušje tukajšnjih navijačev, spada med najbolj priljubljene steze vseh v karavani in predstavlja vse, kar je v dirkanju lepega. Prepričan sem, da bomo vse te izkušnje v prihodnjih letih še nadgradili," je dejal predsednik in izvršni direktor formule 1 Stefano Domenicali.

Tudi nevihta ni ustavila Verstappna na kvalifikacijah v Interlagosu