Max Verstappen je vajen zmagovalnega odra. Foto: Reuters
Max Verstappen je vajen zmagovalnega odra. Foto: Reuters

Red Bull ima tako popoln začetek sezone, saj je dobil vseh 12 dirk, preostali dve sta namreč pripadli prav Perezu. Mehičan je tokrat zaostal za 22 sekund. Tretje mesto je osvojil Charles Leclerc (Ferrari), ki je sicer dirko začel s prvega startnega položaja.

Verstappen v boksu. Foto: Reuters
Verstappen v boksu. Foto: Reuters

Hitro se je prebil na vrh
Max Verstappen
je tako brez težav dosegel že 45. zmago v karieri in zaokrožil uspešen konec tedna v Belgiji, saj je v soboto dobil tudi sprintersko dirko. V petek je bil sicer najhitrejši na kvalifikacijah, a je startal šele s šestega mesta, ker je zaradi menjave menjalnika v dirkalniku dobil pet mest startnega pribitka. A to ga ni oviralo na poti do zmage, saj je potreboval le nekaj krogov, da se je prebil na mesto, ki ga je v sezoni 2023 najbolj vajen.

Blizu rekorda Vettla
Po novi zmagi je še povečal prednost v seštevku za svetovno prvenstvo. Zdaj ima pred tekmeci že 125 točk naskoka, še najbližje je prav moštveni sotekmovalec Sergio Perez. Obenem pa je že zelo blizu izenačenju rekorda po številu zaporednih zmag, ta je za zdaj še pri Nemcu Sebastianu Vettlu, ki je dobil devet zaporednih dirk leta 2013.

Red Bull povečuje rekord
Kako premočna sta bila Verstappen in Red Bull, priča tudi pogovor po radijski zvezi med prvim voznikom ekipe s krili in njegovimi inženirji ob koncu dirke. "Ali naj naredim še dodatni postanek v boksih? Recimo za trening postankov," je vprašal Verstappen. "Ne, tokrat ne ..." je bil odgovor. Red Bull je sicer že na prejšnji dirki popravil rekord po številu zaporednih zmag za ekipe (12), zdaj je številka še za eno večja.

Carlos Sainz. Foto: Reuters
Carlos Sainz. Foto: Reuters

V vodstvu po 17 krogih
Perez je imel le v uvodnih krogih možnosti, da bi iztržil kaj več kot drugo mesto. Toda Verstappen se je s šestega mesta prebijal zelo hitro, že po koncu prvega kroga je bil četrti, izkoristil je tudi trčenje oziroma dotik dirkalnikov Carlosa Sainza in Oscarja Piastrija, zaradi česar sta oba pozneje odstopila. Perez je sicer hitro prišel do vodstva, ko je premagal Leclerca, ta je po kazni Verstappnu začel s prvega mesta. Po devetih krogih je bil Nizozemec za Perezom, po 17 pa tudi v vodstvu.

Padlo nekaj kapelj dežja
Edini trenutek, ko je bil na dirki malenkost v skrbeh, je prišel sredi dirke; takrat je dež namočil del steze (a velikega naliva, ki so ga pričakovali po dežju v petek in soboto, le ni bilo) in v slovitem ovinku Eau Rouge je njegov dirkalnik nekoliko zaneslo. A ga je hitro spet ujel in nadaljeval brez napak do konca.

Malo se je ustavil
"Vedel sem, da imamo odličen avto. Moral sem le nepoškodovan preživeti prvi zavoj, kjer gre zelo na tesno, zato sem se malo ustavil. Od tam naprej je šlo vse po načrtih," je po dirki dejal zmagovalec in priznal, da se je ob dogodku v Eau Rougeu tudi malo ustrašil: "To je najslabši zavoj, da se ti zgodi kaj takega. Razmere so bile težke, ker je samo tam deževalo. Na srečo na koncu ni bilo nič posebnega."

Verstappen zmagal osmič zapored

Alonso dan po rojstnem dnevu peti
Na koncu je bil četrti Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), peti je bil španski veteran Fernando Alonso – prav v soboto je dopolnil 42 let – z Aston Martinom, šesti pa drugi Mercedesov voznik George Russell. Do točk so privozili še Britanec Lando Norris (McLaren), Francoz Esteban Ocon (Alpine), Kanadčan Lance Stroll (Aston Martin) in Japonec Juki Cunoda (Alpha Tauri).

Voznike formule ena zdaj čaka poletni dopust, saj bo naslednja dirka na sporedu 27. avgusta, ko bo na sporedu VN Nizozemske.

VN Belgije

 1. M. VERSTAPPEN Red Bull  1:22:30,450
 2. S. PEREZ      Red Bull      +22,350
 3. C. LECLERC    Ferrari        32,259
 4. L. HAMILTON   Mercedes       49,671
 5. F. ALONSO     Aston Martin   56,184
 6. G. RUSSELL    Mercedes     1:03,101
 7. L. NORRIS     Mclaren      1:13,719
 8. E. OCON       Alpine       1:14,719
 9. L. STROLL     Aston Martin 1:19,340
10. J. CUNODA     AlphaTauri   1:20,221
                                       
Najhitrejši krog: Hamilton     1:47,305

Svetovno prvenstvo

Dirkači

 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         314
 2. S. PEREZ      Red Bull         189
 3. F. ALONSO     Aston Martin     149
 4. L. HAMILTON   Mercedes         148
 5. C. LECLERC    Ferrari           99
 6. G. RUSSELL    Mercedes          99
 7. C. SAINZ      Ferrari           92
 8. L. NORRIS     McLaren           69
 9. L. STROLL     Aston Martin      47
10. E. OCON       Alpine            35

Konstruktorji

 1. RED BULL                       503
 2. MERCEDES                       247
 3. ASTON MARTIN                   196
 4. FERRARI                        191