Max Verstappen je slavil pred številnimi navijači Ferrarija, ki so s tretjim mestom Leclerca pozdravili prve stopničke rdečih v Imoli po letu 2006. Foto: Reuters
Max Verstappen je slavil pred številnimi navijači Ferrarija, ki so s tretjim mestom Leclerca pozdravili prve stopničke rdečih v Imoli po letu 2006. Foto: Reuters

Trikratni zaporedni svetovni prvak je tako prvi startni položaj pretvoril v 59. zmago v karieri. To je dosegel vse prej kot lahko. Čeprav je vodil praktično od starta do cilja, ga je v zaključku dirke vztrajno lovil Norris, a je zmagovalcu prejšnje dirke v Miamiju zmanjkal krog ali dva.

Norris je na koncu zaostal vsega 0,725 sekunde, Leclerc pa na tretjem slabih osem sekund. Tik pod odrom za zmagovalce je končal Avstralec Oscar Piastri (McLaren), peti je bil Španec Carlos Sainz ml. (Ferrari), šesti pa sedemkratni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton (Mercedes).

Dirka se je začela precej čisto, dirkači so drug drugemu pustili dovolj prostora v prvih zavojih, posledično je tudi vrstni red po startu ostal enak. Verstappen je dovolj dobro startal, da je obdržal vodstvo pred Norrisom, Leclercem, Sainzom in Piastrijem, ta je bil sicer drugi najhitrejši v kvalifikacijah, a je zaradi kazni startal kot peti.

Steza v Imoli tokrat ni omogočala prav veliko prehitevanj, v uvodnih šestih krogih si je Verstappen privozil slabi dve sekundi prednosti. Tudi nadaljevanje dirke je bilo mirno, v 21. krogu je imel Nizozemec dobrih šest sekund naskoka, še najzanimivejša je bila bitka za četrto mesto, kjer je Piastri lovil Sainza.

Verstappen se je moral pošteno potruditi za zmago v Imoli

Dirko so nekoliko zanimivejšo naredili postanki v boksih. Prvi je po nov komplet pnevmatik zapeljal Norris, ki se je nato za trenutek "zataknil" za Verstappnovega moštvenega kolega Pereza, ki je startal šele 11., a je hitro prišel mimo. Verstappen je po svojem postanku v boksih znova prevzel vodstvo s prednostjo štirih sekund.

Zgodnja postanka McLarna sta se izplačala, saj je Piastri po svojem prišel pred Sainza, ob tem pa še izredno blizu Leclercu v boju za tretje mesto. Verstappen je medtem hitro obnovil prednost šestih sekund na vrhu in po nekaj krogih povišal na sedem.

Proti koncu dirke se je nato Leclerc začel približevati Norrisu, a je Britanec ostal spredaj, ob tem pa sam začel voziti hitreje in se približevati Verstappnu, prednost je hitro padla nazaj na štiri sekunde deset krogov pred koncem.

Norris je vztrajno pridobival proti Nizozemcu, šest krogov pred ciljem je zaostajal le še dve sekundi. Prišel je tudi že pod sekundo, a je 24-letni Britanec v lovu preveč uničil svoje gume, za napad pa mu je zmanjkal še kakšen krog ali dva, tako da se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

"Glede na to, kako se je začelo, smo odpeljali odlično dirko, za katero sem se moral zelo potruditi. Vso dirko sem vozil na polno, da sem ustvaril razliko. Na srednji trdoti gum sem se počutil precej močno, trde pa je bilo težje obvladovati in zadnjih 15 krogih nisem imel oprijema, veliko sem drsel," je dejal Verstappen.

Naslednja preizkušnja sezone bo že prihodnji teden, ko bo karavana med 24. in 26. majem gostovala v Monaku.

VN EMILIJE ROMANJE, Imola       
                    
Končni vrstni red (63/63):       
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull 1:25:25,252
 2. L. NORRIS   McLaren    +0,725
 3. C. LECLERC  Ferrari     7,916
 4. O. PIASTRI  McLaren    14,132
 5. C. SAINZ   Ferrari    22,325
 6. L. HAMILTON  Mercedes    35,104
 7. G. RUSSELL  Mercedes    47,154
 8. S. PEREZ   Red Bull    54,776
 9. L. STROLL   Aston Martin 1:19,556
10. J. CUNODA   RB       1 krog
                    
Odstop: Albon.             
                    
Najhitrejši krog: Russell   1:18,589
SKUPNI VRSTNI RED (9/30 *)       
                    
Dirkači:                
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull     161 
 2. C. LECLERC  Ferrari     113 
 3. S. PEREZ   Red Bull     107 
 4. L. NORRIS   McLaren     101 
 5. C. SAINZ   Ferrari      93 
 6. O. PIASTRI  McLaren      53 
 7. G. RUSSELL  Mercedes     44 
 8. L. HAMILTON  Mercedes     35 
 9. F. ALONSO   Aston Martin   33 
10. J. CUNODA   RB        15 
                    
Konstruktorji:             
 1. RED BULL            268 
 2. FERRARI            212 
 3. MCLAREN            154 
 4. MERCEDES            79 
* - 24 velikih nagrad in šest sprintov