Max Verstappen je zmagal 27. v karieri. Foto: EPA
Max Verstappen je zmagal 27. v karieri. Foto: EPA

Drugi je bil Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa njegov moštveni sotekmovalec in rojak George Russell. Hamilton je sicer nastopil na 300. dirki v formuli ena, 187. pa se je sedemkratni svetovni prvak zavihtel na oder za zmagovalce.

Osmoljenec dirke pa je bil Leclerc. Potem ko je v soboto osvojil prvo startno mesto in bil v vodstvu, je v 18. krogu zaradi tehničnih težav dirkalnik Monačana odneslo s steze in je končal v zaščitni ogradi.

Po 27. zmagi v karieri in ničli prvega zasledovalca Leclerca se je Nizozemec še bolj utrdil v vodstvu seštevka sezone, kjer ima zdaj že 63 točk naskoka. Naslednja preizkušnja bo že prihodnji teden, ko bo v Budimpešti VN Madžarske.

Charles Leclerc je bil po odstopu zelo razočaran. Foto: EPA
Charles Leclerc je bil po odstopu zelo razočaran. Foto: EPA

Ferrari hiter ves konec tedna, potem pa ...

Verstappen je v Franciji tako naredil še en korak k novemu naslovu prvaka, znova pa so mu pomagali pri Ferrariju, kjer so že nekaj dirk v tej sezoni zapravili z napakami ali pa tehničnimi težavami na dirkalniku. Za ekipo iz Maranella je tokratni odstop Leclerca toliko težji udarec, ker je šlo obema Ferrarijevima dirkačema celoten konec tedna dobro od rok in je bil tudi Carlos Sainz kljub menjavi pogonskega sklopa in startu iz ozadja povsem blizu zmagovalnim stopničkam. Za Monačana je bil ta odstop tretji v sezoni po Španiji in Azerbajdžanu.

"Dirkalnik je bil danes močan in hiter. Žal mi je Charlesa, upam, da je vse v redu z njim. Mi pa smo imeli dober ritem od začetka, lahko sem ga lovil, a v tej vročini so imele veliko vlogo tudi gume, ki so se hitro obrabljale," je po dirki dejal Verstappen. Do odstopa Leclerca je Verstappen vozil za njim in zaman čakal na kakšno priložnost, da bi napadel prvo mesto. Potem ko je varnostni avtomobil opravil svoje delo in so dirkači odstop Leclerca izkoristili za postanke v boksih, pa je Nizozemec ostal na prvem mestu.

Hamilton: Za našo ekipo je ta rezultat izjemen

Verstappen: Z Leclercom sem imel srečo

Okoliščine so tokrat dobro izkoristili pri Mercedesu, najprej dejstvo, da je drugi Ferrarijev voznik napadal iz ozadja (Sainz je sicer zaradi taktike dveh postankov pred koncem dirke izgubil tretje mesto in bil na koncu peti), ker se je prebijal iz ozadja, predvsem pa Leclercev odstop. Na drugo mesto se je tako prebil današnji slavljenec Hamilton in brez težav obdržal mesto za Verstappnom, v tej sezoni tako visoko še ni bil. "Za našo ekipo je ta rezultat izjemen, fantje pred nami so bili do zdaj vedno predaleč," je povedal Britanec.

Ob koncu dirke je bil tako najzanimivejši boj za zadnjo stopničko. Nekaj časa je kazalo, da bo do nje prišel celo Sainz, a je Španec ostal le pri tolažilni nagradi za najbolj borbenega dirkača dneva (prišel je z 19. na peto mesto), saj je moral ob drugem postanku v boksih še na petsekundno kazen in se je na stezo vrnil kot deveti. Je pa zato napadel Russell in nekaj krogov pred koncem presenetil do tedaj tretjega dirkača Red Bulla Sergia Pereza. Mehičan si je v zadnjih krogih sicer močno prizadeval, da bi znova prišel mimo Britanca, a je ta ostal pred njim in dopolnil moštveni uspeh Mercedesa.


Končni vrstni red (53 krogov):        
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull 1:30:02,112
 2. L. HAMILTON   Mercedes     +10,587
 3. G. RUSSELL    Mercedes      16,495
 4. S. PEREZ      Red Bull      17,310
 5. C. SAINZ      Ferrari       28,872
 6. F. ALONSO     Alpine        42,879
 7. L. NORRIS     McLaren       52,026
 8. E. OCON       Alpine        56,959
 9. D. RICCIARDO  McLaren     1:02,549
10. L. STROLL     Ast. Martin 1:04,494
                                      
Odstop: Leclerc, Cunoda, Magnussen,   
Latifi, Džou.                         
                                      
Najhitrejši krog: 1:35,852 (Sainz)    

Skupni vrstni red

Po 12. dirki (od 22):                  
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         233 
 2. C. LECLERC    Ferrari          170 
 3. S. PEREZ      Red Bull         163 
 4. C. SAINZ      Ferrari          144 
 5. G. RUSSELL    Mercedes         143 
 6. L. HAMILTON   Mercedes         127 
 7. L. NORRIS     McLaren           70 
 8. E. OCON       Alpine            56 
 9. V. BOTTAS     Alfa Romeo        46 
10. F. ALONSO     Alpine            37 
                                       
Konstruktorji:                         
 1. RED BULL                       396 
 2. FERRARI                        314 
 3. MERCEDES                       270 
 4. ALPINE                          93 
 5. MCLAREN                         89