FIA in Ferrari sta prejšnji teden dosegla zasebni dogovor, ki je v svetu elitnega razreda motošporta dvignil veliko prahu. Foto: EPA
FIA in Ferrari sta prejšnji teden dosegla zasebni dogovor, ki je v svetu elitnega razreda motošporta dvignil veliko prahu. Foto: EPA

Ferrari in FIA sta pretekli teden dosegla dogovor glede "številnih tehničnih komponent", ki pa so na začudenje preostalih moštev v kraljici motošporta ostale skrite.

Ta odločitev je razburila predvsem moštva, ki ne uporabljajo pogonskega agregata 'poskočnega konjička'. Zato je sedem ekip izdalo izjavo za javnost, v kateri obsojajo "zasebni dogovor" med vodstvom tekmovanja in Ferrarijem.

Zahtevajo objave dogovora v celoti
"Spodaj podpisana moštva smo presenečena in šokirana nad izjavo FIE, izdane 28. februarja v povezavi s končno odločitvijo preiskave Ferrarijevega pogonskega agregata," so zapisali. "Regulator športnih pravil v našem športu ima odgovornost, da deluje v skladu z najvišjimi standardi vodenja, integritete in transparentnosti. Po mesecih preiskav, ki so bile izzvane predvsem od preostalih moštev, ne odobravamo zasebnega dogovora med FIO in Ferrarijem, s čimer naj bi bila po njihovem zadeva končana." Moštva nadalje zahtevajo objavo dogovora v celoti, saj bi bila v nasprotnem primeru prisiljena pravico iskati na pristojnih razsodiščih. "To je edina prava pot za zagotavljanje enakosti med moštvi," so še zapisali.

Različna mnenja o Ferrarijevem motorju
Ferrarijev pogonski agregat je bil v lanski sezoni predmet številnih debat in pozneje tudi določenih omejitev FIE, zaradi katerih je moč motorja italijanskega moštva v drugi polovici sezoni začela pešati. Ker pa letošnja pravila, kar zadeva pogonske sklope, ne odstopajo od lanskih, so zdaj moštva zaskrbljena zaradi narave dogovora med krovnim avtomobilističnim organom v dirkaškem športu in priljubljenim poskočnim konjičkom iz Maranella.