Erik Svetina je sredi prve tretjine načel mrežo Rittna.
Erik Svetina je sredi prve tretjine načel mrežo Rittna.

Železarji se tako kot v prejšnji sezoni za vstop v finale merijo z Rittnom. V Podmežakli so bili boljši tekmec, razmerje v strelih na vrata je bilo 33:23.

Svetina zatresel mrežo ob prednosti igralca več
Jeseničani so že takoj na začetku pritisnili in imeli terensko premoč ter precej več strelov. Hayden Hawkey ni klonil ob izenačenih močeh na ledu. V 9. minuti je moral na kazensko klop Robert Öhler, prvi "power play" na tekmi pa je po natančni podaji Rudolfsa Polcsa unovčil Erik Svetina iz bližine. Takoj po prvi prednosti igralca več so imeli domači še eno, ki pa je ostala neizkoriščena.

Brez golov v drugi tretjini
Nadaljevanje je bilo bolj izenačeno, do sape so prišli tudi gostje in nekajkrat preizkusili Anttija Karjalainena. Zadetka v drugi tretjini ni bilo. Gostje so imeli dvakrat prednost igralca več. Ožbej Rep in Gašper Glavič sta bila na kazenski klopi. Domača obramba je zdržala nalete.

Ščap in Ulamec potrdila zmago
Ritten je iskal izenačenje, domači pa so se dobro branili na začetku zadnje tretjine. V 51. minuti je bil s strelom ob vratnici natančen Luka Ščap po podaji Žana Jezovška. Končni izid je postavil Luka Ulamec šest minut pred koncem ob prednosti igralca več.

Popolnoma mirnega konca v Podmežakli le ni bilo. Žiga Urukalo je moral na kazensko klop in v 55. minuti je Janne Tavi ob številčni prednosti znižal. Ko je bil izključen Nik Širovnik zaradi zadrževanja igre, so gostje poskušali minuto in pol pred koncem zaigrati še brez vratarja Hawkeyja. Izid se ni več spremenil.

Polfinale v Alpski ligi poteka na štiri zmage, druga tekma bo v soboto v Italiji, v torek bo tretja tekma na Jesenicah.

Zadetki s prve polfinalne tekme Jesenice - Ritten

Polfinale, prvi tekmi:
SIJ ACRONI JESENICE – RITTEN 1:0
3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
750; Svetina 9., Ščap 51., Ulamec 54.; Tavi 55.

SALZBURG MLADI – CORTINA 1:0
* 3:2 (2:1, 0:0, 0.1)
100; Krening 7., 73., Predan 18.; Cuglietta 5., Lacedelli 46.
* – v podaljšku

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage. Drugi tekmi bosta v soboto.