Na Jesenicah so predstavili načrte za novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Na Jesenicah so predstavili načrte za novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

V prihajajoči sezoni bodo v tradicionalnem hokejskem središču stavili samo na domače igralce, brez tujih okrepitev. Takšna naravnanost jeseniškega kluba je povezana predvsem s financami. Kot so na novinarski konferenci v dvorani Podmežakla povedali vodilni v klubu, je jeseniški hokej nekakšen fenomen, saj so dosežki glede na finančne vložke nesorazmerni. "Po uvrstitvah smo med top tri v ligi, po proračunu pa tudi, ampak od zadaj," je dejal direktor kluba Anže Pogačar.

Jeseniški hokej kot EKG

"Jeseniški hokej je kot nekakšen EKG, vzponi in padci. Me pa veseli, da ta črta kaže stanje zdravega športnika, ki ima bazo, temelje in poslanstvo. Skrbimo za mlade in jim dajemo možnost za napredek in razvoj. To je osnovno poslanstvo, ki ga na Jesenicah udejanjamo že več kot 75 let," je o strategiji kluba dejal predsednik Peter Bohinec.

"Po športnem vidiku smo zadovoljni s sestavo ekipe. Glede na zgodovino in pretekle uspehe zagovarjam to, da se hokej tukaj ne more samo igrati, ampak da moramo biti konkurenčni v ligah, kjer nastopamo. Mladi potrebujejo vzornike, zato je v ekipi tudi nekaj starejših in izkušenih igralcev. Prepričan sem, da bo ekipa konkurenčna. Kader ni tako širok kot lani, po kakovosti pa je zelo podoben," je dodal Pogačar.

Anže Pogačar in Gaber Glavič sta bila dobre volje pred sobotnim začetkom nove sezone v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Pogačar in Gaber Glavič sta bila dobre volje pred sobotnim začetkom nove sezone v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com

Le še v Celju manjši proračun

Pri finančnem položaju je potrdil, da bo proračun kluba letos manjši za 100.000 evrov, tako da po podatkih direktorja kluba le še v Celju v Ligi AHL delajo z manjšim proračunom. Med cilji je poudaril čim boljše nastope v Alpski ligi in rast ekipe med sezono, pa tudi DP, kjer je cilj železarjev vedno naslov državnega prvaka.

"Rezultatsko in energetsko sem zadovoljen z ekipo. A moramo se zavedati, da mladi ne morejo napredovati, če nimajo vzornikov. Mladi si morajo igranje zaslužiti, in to jim skušamo vcepiti. To je edina pot, da bodo nekega dne zrasli in presegli vzornike. Za zdaj vidim, da smo zadeli, da imamo dober 'miks'. To je seveda proces, ti igralci se srečujejo s hokejem, s kakršnim se prej niso. Na koncu moramo narediti dobro povezavo med vsemi," je o pripravljenosti ekipe in sestavi dejal trener Gaber Glavič.

Želja je priti čim bližje Olimpiji

Žan Jezovšek je bil z imenitnimi predstavami v aprilskem finalu proti Cortini najbolj zaslužen za prvo zmago v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je bil z imenitnimi predstavami v aprilskem finalu proti Cortini najbolj zaslužen za prvo zmago v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com

V klubu so se odločili, da v prihajajoči sezoni ne bodo imeli tujcev, oprli se bodo samo na domače igralce, tudi povratnike v rdeče okolje. "Vrnili smo Slovence, ki poznajo okolje in so tu že bili. Je izziv biti uspešen v alpski ligi samo s Slovenci. Poskušali bomo sezono odigrati brez tujcev, kar pa se tiče Slovencev, pa žal nekateri finančno niso dosegljivi, drugi pa nimajo možnosti registracije," je o tem dejal Pogačar.

"Upam, da med sezono ostane tako, kot je do zdaj. Videli smo, da smo iz tekme v tekmo rasli v pripravljalnem obdobju, hitro smo našli kemijo. Poznamo igralce, ki so se vrnili, priključili so se nam mladi in za zdaj vse dobro deluje," je kapetan Gašper Glavič dejal o novi sezoni.

"V vsaki ligi, kjer igraš, moraš imeti mentaliteto, da zmagaš. Mi se ne predajamo. Želimo ponoviti lanski uspeh in ga morda nadgraditi še s kakšno domačo lovoriko, želimo priti zelo blizu večnim tekmecem iz Ljubljane," je kapetan povzel cilje v sezoni.


ALPSKA LIGA, 1. krog,

Sobota, 16. septembra, ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – RST PELLET CELJE
RITTEN – GARDENA
VIPITENO – STEEL WINGS LINZ
UNTELAND – KAC FUTURE TEAM
KITZBÜHEL – MERANO
ZELL AM SEE – LUSTENAU
BREGENZERWALD – SALZBURG MLADI
FASSA – CORTINA