Antti Karjalainen je bil izbran za najboljšega posameznika v letošnji sezoni Alpske lige. Finski vratar je tudi na prvi tekmi finala državnega prvenstva v Tivoliju 38 minut ohranil mrežo nedotaknjeno, nato pa je Olimpija le unovčila veliko premoč (4:0). Foto: www.alesfevzer.com
Antti Karjalainen je bil izbran za najboljšega posameznika v letošnji sezoni Alpske lige. Finski vratar je tudi na prvi tekmi finala državnega prvenstva v Tivoliju 38 minut ohranil mrežo nedotaknjeno, nato pa je Olimpija le unovčila veliko premoč (4:0). Foto: www.alesfevzer.com

Železarji so v sredo premagali Triglav s 3:1 v zmagah v finalu Lige IHL. V ekipi so bili tudi številni mladinci, ki so pred tednom dni v Tivoliju osvojili naslov po epskem boju z Olimpijo. Vitrina na Ledarski 4 torej ne bo prazna, zdaj je na potezi še prva ekipa, ki se ji zmaga v Alpski ligi izmika že pet let.

Jeseničani so premor pred finalom izkoristili za počitek in regeneracijo, nekateri člani prve ekipe pa so bili tudi tekmovalno dejavni, saj so drugi jeseniški ekipi pomagali v tretjem kakovostnem razredu regionalnega hokeja, Ligi IHL, ter osvojili naslov prvakov.

Kapetan Glavič pričakuje izjemno težko finalno serijo
"Če pogledamo izide, je šlo vse gladko, na ledu pa vseeno ni bilo tako. Obe seriji sta bili zelo težki. Proti Vipitenu je bilo zahtevno, proti Rittnu pa so bile vse tekme zelo izenačene. Podobno pričakujemo tudi v finalu. Cortina je v končnici do zdaj odigrala precej več tekem kot mi, ampak v finalu vedno najdeš še dodatne atome moči, tako da pričakujemo izjemno težko in izenačeno finalno serijo," je za spletno stran kluba finale napovedal kapetan Gašper Glavič.

S Cortino so se železarji v tej sezoni pomerili štirikrat, obe tekmi v rednem delu so dobili, v drugem delu pa so bili obakrat po podaljšku boljši Italijani.

Karjalainen MVP Alpske lige
Najboljši strelec Cortine je Diego Cuglietta z 58 točkami (23 golov in 35 podaj). V končnici je večkrat blestel vratar Marco de Filippo Roja, a imajo železarji med vratnicama Anttija Karjalainena, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca Alpske lige. V glasovanju novinarjev je zbral 28 točk, Cuglietta na drugem mestu pa 22.

Prednost Cortine je, da je v tekmovalnem ritmu
"Končno je znan tekmec. Zagotovo v finale nobena ekipa ne vstopa zato, da bi finale samo igrala. V finalu sta najboljši ekipi te sezone in zato vsekakor spoštujemo tekmeca. Cortina je izkušena ekipa in ima enako dolgo klop kot mi. Vsekakor moramo v serijo dobro vstopiti, da si zagotovimo prednost, kar bo dobra popotnica glede na to, da so oni imeli daljšo polfinalno serijo," je pred finalom povedal trener rdečih Gaber Glavič in poudaril, da bo glavna prednost tekmecev to, da so v tekmovalnem ritmu in da so igrali z najhitrejšo ekipo v ligi.

Jezovšek: Vedno do zdaj zmanjkal kanček sreče
Mislim, da smo si s fanti letos res zaslužili finale, saj smo čez celotno sezono zanj garali. Finalne serije se ne igrajo, ampak zmagujejo. Osvojeni naslov bi bil za nas in za klub velik uspeh, saj nam je vedno do zdaj zmanjkal kanček sreče. Letos imamo novo priložnost in verjamem v celotno ekipo, da nam lahko uspe,” je dodal Žan Jezovšek, ki je v tej sezoni dosegel že 29 zadetkov.

Lani poraz na peti tekmi finala v Asiagu
Jeseničani so za napredovanje v finale tudi v prejšnji sezoni premagali Ritten, potem pa je bil previsoka ovira Asiago, ki je bil boljši s 3:2 v zmagah. Jeseničani tako letos lovijo prvo lovoriko v tem tekmovanju, v katerem je bila SŽ Olimpija najboljša v sezonah 2018/19 in 2020/21.


Finale, prva tekma, sobota ob 18.00:
SIJ ACRONI JESENICE – CORTINA

Druga tekma, torek ob 20.30:
CORTINA – SIJ ACRONI JESENICE

Tretja tekma, četrtek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – CORTINA

Četrta tekma, sobota ob 20.30:
CORTINA – SIJ ACRONI JESENICE

Igrajo na štiri zmage.