Olimpija je zadnjič izgubila derbi sredi oktobra 2021. Tokrat je bila blizu poraza. S tako igro bodo imeli zmaji velike težave v Ligi IceHL, v kateri se ključni del sezone šele začenja. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je zadnjič izgubila derbi sredi oktobra 2021. Tokrat je bila blizu poraza. S tako igro bodo imeli zmaji velike težave v Ligi IceHL, v kateri se ključni del sezone šele začenja. Foto: www.alesfevzer.com

Vsak obisk zmajev poskrbi za pravi hokejski praznik na Ledarski 4. Zbralo se je 1826 gledalcev, kar je rekorden obisk v sezoni, čeprav je bila to tekma rednega dela državnega prvenstva.
Na derbijih ne odloča le kakovost posameznikov, ampak predvsem želja in mentalna priprava na tekmo. Končni izid 3:4 res ne prikaže dejanskega stanja na ledeni ploskvi.

Zmaji daleč od ravni Lige IceHL
Ljubljančani, ki so v Ligi IceHL na devetem mestu, so bili raztreseni večji del srečanja. Podaje so bile netočne, privoščili so si kar pet kazni, reakcija v dvobojih je bila izjemno slaba, niti slučajno ni bila na ravni Lige IceHL.

Sorodna novica Crnović razburljiv derbi na Jesenicah odločil v korist Olimpije

Če nekaterim mladim hokejistom še lahko oprostimo številne napake, pa so tujci razočarali predvsem s pristopom. Trevor Gooch, ki blesti v Ligi IceHL in ima že ponudbe bogatih avstrijskih klubov, je bil neviden. Udarni adut Olimpije v napadu v Ligi IceHL je derbi vzel z levo roko. Ni bil edini in to lahko skrbi trenerja Anttija Karhulo.

V Beljaku navdušili, proti Gradcu in Jesenicam pa razočarali
Prejšnji torek so zmaji navdušili v Beljaku, po zaostanku z 1:4 so zabili pet golov in z vrnitvijo sezone poskrbeli za menjavo trenerja. Roba Dauma je na klopi Beljaka zamenjal njegov pomočnik Marcel Rodman. V petek je v Tivoli prišel zadnjeuvrščeni Gradec, ki niti slučajno nima tako dobrih tujih okrepitev (o Johnu Hughesu lahko le sanja), a je vseeno odnesel tri točke (3:6). Olimpija ni imela prave energije, napake v obrambni tretjini so se vrstile.

Kolin znova upravičil zaupanje trenerja
Na torkovem derbiju v Podmežakli si pozitivno oceno zasluži le Luka Kolin. Mladi vratar je odlično nadomestil poškodovanega Lukaša Horaka in popolnoma zasenčil Šveda Robina Rahma.

Antti Karhula je bil večkrat jezen na svoje varovance. Foto: www.alesfevzer.com
Antti Karhula je bil večkrat jezen na svoje varovance. Foto: www.alesfevzer.com

Mahkovec: Z mislimi nismo bili na tej tekmi
"Imeli smo težje delo od pričakovanj, zato ker nismo prikazali prave igre. Mentalno se moramo precej bolje pripraviti na tekmo, pristop ni bil pravi. Z mislimi nismo bili na tej tekmi," je povedal Marcel Mahkovec.

Crnović: Prehitro smo se sprostili po vodstvu z 2:0
Aljoša Crnović je dodal: "Naboj derbija je nekaj posebnega, zato ni pomembno, če ena ekipa igra v Ligi IceHL, druga pa v Alpski ligi. Prehitro smo se sprostili po vodstvu z 2:0. Že vso sezono se nam dogajajo padci v igri. To bo treba popraviti. Na koncu smo lahko zadovoljni z zmago, na derbijih po navadi ne odločajo lepi zadetki."

Žiga Pance: Spustimo se na raven tekmecev
"Igrali smo toplo-hladno. Imeli smo preveč izključitev, zato smo porabili veliko energije, nismo pa imeli niti enega 'power playa'. Zadovoljni smo lahko s tremi točkami. Vsi slovenski hokejisti se zavedamo, da je derbi posebna zgodba. Pristop je bil pravi. Povedli smo z 2:0, v nadaljevanju pa nam ni steklo," je bil malce drugačnega mnenja izkušeni Žiga Pance.

Vseeno se je zavedal, da je bila ta predstava daleč od pričakovanj strokovnega štaba in navijačev: "Ne smemo se podrejati tekmecem. Spustimo se na raven tekmecev. To se nam pozna v Ligi IceHL. V Beljaku nam je uspel sanjski preobrat, a je nato v petek prišla streznitev proti Gradcu. Proti ekipam z vrha lestvice Lige IceHL igramo precej bolje, čeprav je priprava na vse tekme enaka. Mi si želimo voditi igro tudi proti boljšim ekipam. Proti manj kakovostnim tekmecem moramo igrati bolj kreativno, to pa nam ni uspelo proti Gradcu in Jesenicam. Na obeh tekmah smo naredili preveč napak."

Crnović po zmagi nad Jesenicami: Noben derbi ni lahek

Jeseničani disciplinirani, Olimpija pa učinkovitejša
Železarji so se temeljito pripravili na derbi. Naredili so videoanalizo tekmeca in od prve minute krenili odločno. Igrali so precej bolj agresivno, drsalno niso prav nič zaostajali, dobili so številne sodniške mete in izkazali so se z disciplino v igri – v 60 minutah niso imeli niti ene kazni.

Na koncu jih je pokopal slab "power play", pred vrati pa je bila Olimpija precej učinkovitejša. Izkoristila je svoje priložnosti, iz bližine sta v drugem poskusu zadela Maris Bičevskis in Marcel Mahkovec, srečanje pa je odločil Aljoša Crnović z močnim strelom pod prečko v 55. minuti.

Selan: Z nekaj sreče bi mi odnesli tri točke
"Zaslužili smo si več. Odigrali smo dobro tekmo. V prvi in drugi tretjini smo zapravili preveč lepih priložnosti. Tekma bi se lahko obrnila tudi v drugo smer. Upam, da bo to spodbuda za boljše predstave v Alpski ligi," je razmišljal branilec Maks Selan, ki je izenačil na 3:3 z močnim strelom z modre črte v 53. minuti.

"Olimpija nas ni presenetila. Pripravili smo se na njeno igro, ogledali smo si posnetke njenih tekem. Na začetku tekme se je poznalo, da Olimpija igra v Ligi IceHL. Mi smo nato ujeli pravi ritem, reakcije so bile hitrejše in zelo dobro smo se upirali. Z nekaj sreče bi mi odnesli tri točke," je dodal Selan.

Urban Sodja, Tadej Čimžar in soigralci so napovedali vzpon forme v drugem delu sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Urban Sodja, Tadej Čimžar in soigralci so napovedali vzpon forme v drugem delu sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Čimžar: Prevečkrat smo skušali plošček pripeljati čez golovo črto
Tadej Čimžar je še lani igral za Olimpijo v Ligi IceHL. Poleti se je vrnil v Podmežaklo. "Mislim, da bi si zaslužili vsaj točko. Zadeli smo več vratnic in tudi prečko. Držali smo se načrta. Olimpiji smo dali prostor v obrambni tretjini le okoli, pred vrati pa smo bili trdni večji del tekme. Takoj na začetku tekme smo imeli igralca več. Če bi hitro povedli, bi šla tekma verjetno v drugačno smer. Iztisnili smo maksimum in ničesar si ne moremo očitati."

"Na tako izenačeni tekmi odločajo malenkosti. Skušali smo plošček pripeljati čez golovo črto. Po drugi tretjini smo se zmenili, da moramo streljati z vseh položajev in imeti tudi igralca pred vrati. Odbitkov po naših željah tokrat žal ni bilo."

S tako igro bodo Jeseničani tudi letos favoriti v Alpski ligi, v kateri pa so trenutno šele na petem mestu. "Imamo preveč nihanj v igri. Vzponi in padci si sledijo. Pozna se, da imamo nekaj poškodovanih igralcev, manjkajo trije branilci. V tej sezoni v Alpski ligi je več ekip konkurenčnih. Moramo se dvigniti na lestvici," je razlagal napadalec rdečih.

Naslednji derbi bo 30. januarja v Tivoliju, ko bo znano, kdo bo imel prednost domačega ledu v finalni seriji, ki bo na sporedu po koncu tekmovanja v Ligi IceHL in v Alpski ligi.

"Derbi pritegne veliko gledalcev. Veliko lažje je igrati pred množico gledalcev. Na Jesenicah in v Ljubljani je na drugih tekmah premalo gledalcev," je sklenil Čimžar.

Glavič: Slovenska miselnost je pri "power playu" vseskozi prisotna
Trener Jeseničanov Gaber Glavič je bil kljub porazu zelo dobro razpoložen. Zavedal se je, da je odlično opravil svoj del naloge.

"Prepoceni smo prejeli dva zadetka na začetku tekme. To se nam je že prevečkrat zgodilo v zadnjih tednih. V nadaljevanju tekme smo ostali mirni, držali smo se načrta. Obramba je bila v nadaljevanju tekme strukturirana in Olimpija ni imela pravega odgovora. Izenačili smo na 2:2, zadeli smo štirikrat okvir vrat. Bili smo zelo nevarni, imeli smo sistem igre," je pojasnil 45-letni strokovnjak.

Gaber Glavič se je skoraj četrt ure pogovarjal z novinarji. Zelo iskreno je opisal vse težave v klubu. Foto: www.alesfevzer.com
Gaber Glavič se je skoraj četrt ure pogovarjal z novinarji. Zelo iskreno je opisal vse težave v klubu. Foto: www.alesfevzer.com

Najbolj ga jezi slaba igra ob prednosti z igralcem več, ki je že dolga leta težava slovenskih ekip.
"Slovenska miselnost je pri 'power playu' vseskozi prisotna. Vsi trenerji imamo težave v slovenskih klubih. Želimo pripeljati plošček v prazna vrata. Tekmeci streljajo z vseh mogočih položajev in imajo višji odstotek izkoristka pri prednosti z igralcem več. Največji izziv za trenerja je vsekakor 'power play'. To ugotavljam že dlje časa."

Po kakovosti posameznikov letos 40 odstotkov slabši kot lani
Železarji so aprila osvojili Alpsko ligo tudi z odličnimi tujci. V tej sezoni nimajo nobenega tujca.

"V letošnji sezoni smo 40-odstotno slabši po kakovosti posameznikov v primerjavi z lansko sezono, v kateri smo osvojili naslov v Alpski ligi. Nimamo več prave širine igralskega kadra. Če manjka Miha Logar, tega ne moremo zakrpati. V prvem napadu igra Martin Bohinc, ki je bil lani v tretjem napadu. Nimamo nobenega tujca, ki bi dal dodano vrednost. Bili smo zelo blizu, a nam je zmanjkalo nekaj kakovosti v zaključku akcij."

"V Alpski ligi mi narekujemo ritem igre skoraj na vseh tekmah. Proti Olimpiji igramo obrambno in imamo pravi sistem. Dva ali celo tri dni sem si ogledoval posnetke tekem Olimpije. Iztisnili smo vse atome moči iz sebe."

Lani so bili povezani, tri dni po slavju pa so se odnosi ohladili
Direktor Anže Pogačar je povedal, da je njegova zgodba na Jesenicah končana. Ko je pogovor nanesel na dogajanje zunaj ledenih ploskev, se je Glavič razgovoril.

"Zmaga Jesenic v Alpski ligi je bila zmaga celotne ekipe. Nismo bili zaslužni le trenerji in igralci, ampak tudi vodstvo kluba. Lani smo bili vsi povezani. Tri dni po slavju so se odnosi ohladili in to se zelo čuti. Upam, da bo uprava opravila svoje delo. Zagotoviti je treba palice, da bomo lahko normalno delali in izpeljali sezono do konca. Plače dobivamo, ni pa osnovne opreme. Rožle Bohinc igra že z drugo izposojeno palico. Čimžar igra s palico nekega drugega proizvajalca, ker jo je prinesel od doma. Mislim, da se zdaj zavedate, kako težko je trenerju motivirati igralce. Težko nam je. Upam, da bo nekdo sposoben prišel v naš klub. Nimamo pravega operativca v klubu. Enkrat v življenju bi rad doživel na Jesenicah, da bi to mesto zasedel nekdo, ki hokej zelo dobro pozna," je bil iskren Glavič.

Na Jesenicah dogajanje zunaj ledenih ploskev očitno ne vpliva na igralce, ki so na derbiju igrali srčno. Ljubljančani bodo imeli ta konec tedna priložnost, da popravijo slab vtis v Innsbrucku in Feldkirchu. Obeta se ogorčen boj za 10. mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije za končnico Lige IceHL. Dunaj in Gradec sta se dvignila v zadnjih tednih, razlike na lestvici pa so minimalne.