Veliko veselje Jeseničanov po zasluženi zmagi na derbiju v Tivoliju. V zadnjih sezonah na Celovški 25 niso dosegli niti enega zadetka (3:0, 5:0 in 4:0), tokrat pa so prikazali imenitno predstavo. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje Jeseničanov po zasluženi zmagi na derbiju v Tivoliju. V zadnjih sezonah na Celovški 25 niso dosegli niti enega zadetka (3:0, 5:0 in 4:0), tokrat pa so prikazali imenitno predstavo. Foto: www.alesfevzer.com

Ko je na sporedu derbi, železarji vedno pokažejo pravi obraz. Pozabijo na vse težave, ki jih ima klub zunaj ledenih ploskev. Te pridejo do izraza v Alpski ligi, v kateri se branilci naslova niso prebili med najboljšo šesterico, čeprav imajo zelo močno ekipo.

Us znova odlično branil
Žan Jezovšek je dosegel dva zadetka, Eric Pance enega, Žan Us pa je zbral 37 obramb. Vsi trije imajo bogate izkušnje iz Lige IceHL in v torek zvečer so igrali na ravni te močne lige.

Sorodna novica Na derbiju po desetih serijah kazenskih strelov zmaga Jesenic

"Zelo dobro smo se pripravili na derbi. Igrali smo disciplinirano, saj je bila to izjemno pomembna tekma. Ko smo povedli, smo igrali bolj pametno, številne ploščke smo izbili iz obrambne tretjine. Taka igra bi se nam morala obrestovati do konca, a je Olimpiji uspela velika vrnitev v zadnjih minutah. Na srečo smo na koncu vseeno zmagali," je poudaril Us, ki je že nekajkrat pošteno prekrižal načrte Ljubljančanom.

Jezovšek: S tako igro lahko tudi ubranimo naslov v Alpski ligi
"Pustili smo srce na ledu. Vsi smo se zavedali, da je vložek velik, saj zmaga prinaša finale državnega prvenstva. Kazalo je že, da smo priložnost zapravili v Celju. Na derbiju smo iztisnili maksimum. Ponosen sem na to ekipo. Tudi trener je bil zelo zadovoljen, saj smo dokazali, da znamo igrati hokej na najvišji ravni," je bil zadovoljen Jezovšek.

Jeseničane čaka težka naloga v Alpski ligi, v kateri se morajo najprej prebiti iz kvalifikacijske skupine, nato pa morajo dobiti dodatne kvalifikacije za končnico na dve zmagi, sledi pa četrtfinale proti zelo močnim tekmecem z vrha lestvice na štiri zmage.

Žan Jezovšek je znova dokazal, da je igralec za Ligo IceHL. Ima odličen strel in dvakrat je matiral Lukaša Horaka. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je znova dokazal, da je igralec za Ligo IceHL. Ima odličen strel in dvakrat je matiral Lukaša Horaka. Foto: www.alesfevzer.com

"V Alpski ligi imamo veliko vzponov in padcev. Padli smo v kvalifikacijsko skupino, a še vedno se lahko prebijemo v končnico. Mi nimamo tujcev in imamo številne mlade igralce. Tekmeci v Alpski ligi imajo veliko tujih okrepitev, ki naredijo razliko. Mislim, da lahko z igro, ki smo jo prikazali na obeh derbijih z Olimpijo v tej sezoni, znova igramo v finalu Alpske lige in lahko tudi ubranimo naslov," je odločno napovedal Jezovšek.

Vodstvo kluba obljubilo, da bo vse poravnano
Železarji imajo glavne težave v pisarni. Po odhodu direktorja Anžeta Pogačarja nimajo več pravega operativca. Imeli so težave s pomanjkanjem palic, nekateri pokrovitelji so prekinili sodelovanje. V težkih časih je ekipa stopila skupaj.

"Težave, ki jih ima klub zunaj ledenih ploskev, ne smejo vplivati na naše predstave. Za te stvari skrbi vodstvo kluba, mi moramo razmišljati le o svoji igri. Na Jesenicah ni bilo vedno vse v najlepšem redu, a veliko smo že prestali. Vodstvo kluba je obljubilo, da bodo vse obveznosti poravnane. Mi na to nimamo vpliva," je stanje ocenil Jezovšek.

Glavič: V hokeju enostavno ne moreš kar tako pustiti tekme
Trener Gaber Glavič je naprej poudaril, da so ga novinarji pred tekmo spraševali, ali je tekma dogovorjena, da bosta dvorani znova polni na derbiju v finalni seriji.

"Novinarji so med pred tekmo spraševali, ali bo Olimpija pustila tekmo in bo v finalu večni derbi. V hokeju preprosto ne moreš kar tako pustiti tekme. Pride do poškodb, če z glavo nisi na tekmi. V hokeju se ne da goljufati. Igra je prehitra in je zelo trda. Preveč je kontakta in poškodba se zgodi takoj," je pogovor začel strateg Jesenic.

Prepričan je, da velika zmaga lahko ponese moštvo na naslednjih odločilnih tekmah: "Vsaka zmaga ekipi da zalet. Lani smo dobili 16 tekem zapored in smo že razmišljali, kako bi dobili 17. tekmo zapored. V garderobi nikoli ni manjkalo dobre volje, zdaj bomo imeli še samozavest za naslednje tekme."

Navijači Jesenic so znova v lepem številu obiskali Tivoli. V finalu jih bo še precej več. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Jesenic so znova v lepem številu obiskali Tivoli. V finalu jih bo še precej več. Foto: www.alesfevzer.com

Igra na derbijih je popolnoma drugačna kot v Alpski ligi
"Olimpija dolgo časa ni prebila naše obrambne strukture. V Alpski ligi večino časa mi igramo s ploščkom in narekujemo ritem igre. Na derbijih ima Olimpija večino časa posest ploščka. To je popolnoma drugačna igra. Dodana vrednost pri posameznikih vsekakor stane. Ko smo vodili s 4:1, je Olimpija krenila na vse ali nič. Leskinen je igralec z dodano vrednostjo. Pri nas je tak igralec Žan Jezovšek. Oba sta to dokazala na tej tekmi. Leskinen je ob prednosti igralca več znižal na 2:4, nato smo hitro prejeli še tretji zadetek, v zadnji sekundi pa se lahko zgodi, da prejmeš zadetek. Preveč dvobojev smo izgubili v zadnji tretjini," je derbi analiziral Glavič.

Glavič ostaja previden: Realno gledano nismo kandidati za naslov
Če je Jezovšek velik optimist za nadaljevanje sezone v Alpski ligi, pa je trener Glavič zelo previden pri napovedih.

"V Alpski ligi odlični tuji hokejisti dosegajo gole proti nam. De Luca in McGowan sta zagotovila dve zmagi Gardeni, tudi Celje ima odlične tujce. Proti močnim ekipam iz Alpske lige smo zmagovali. Premagali smo mlado ekipo Salzburga, Zell am See in Cortino. Če mislimo, da gre lahko z 98 odstotki moči, se presneto motimo. Ne moremo igrati 60 tekem s 110-odstotki moči."

"Realno gledano nismo kandidati za naslov, čeprav nas novinarji še vedno uvrščate med najmočnejše ekipe Alpske lige. Nekateri tekmeci imajo sedem Kanadčanov. Dva staneta toliko kot naša celotna ekipa. V seriji na štiri zmage bo težko šlo z glavo skozi zid. Vse bomo iztisnili iz sebe. Nikjer ne piše, da bomo sploh med osmerico. Do tja ne pelje lahka pot. Najprej moramo osvojiti eno izmed prvih dveh mest v kvalifikacijski skupini, nato pa nas čakata Kitzbühel ali Unterland."

Letošnja sezona je res težka, a to je tudi čar hokeja
Glavič se zaveda, da bi bilo vse precej lažje, če bi se stvari zunaj ledenih ploskev hitro uredile.

"Na Jesenicah bi nujno potrebovali še kakšnega človeka v organizaciji kluba. Vse preostalo funkcionira. Na težave skušamo pozabiti in se osredotočiti le na ledeno ploskev. Včasih je težko motivirati igralce. Letošnja sezona je res težka, a to je tudi čar hokeja. Lani je bilo vse lažje," je pogovor sklenil nekdanji odlični vratar.

Jeseničani dobili razburljiv derbi v Tivoliju

Nosilci igre pri Olimpiji popolnoma odpovedali
Na nogometnih tekmah novinarji delijo ocene igralcem. V najboljših petih prvenstvih so zelo strogi in zvezdniki si za slabe predstave zaslužijo negativne ocene. Če bi ocenjevali igralce Olimpije, bi lahko mirno podelili nezadostno oceno številnim posameznikom.

Predsednik Miha Butara velik poudarek daje ugledu kluba. S trdim delom in dobrimi izidi je Ljubljančanom uspelo lepo napolniti Tivoli v zadnjem mesecu. Na derbiju je bilo 2640 gledalcev, navijači Olimpije pa so lahko 55 minut le odkimavali z glavami. Ko pristop ni pravi od prve minute, je sredi tekme nemogoče preklopiti na najvišjo raven. To ne uspe niti največjim asom v Ligi NHL.

Številne poškodbe in kazni zdesetkale zmaje
Olimpija je igrala le s tremi napadi, saj je imela na voljo le devet napadalcev. Zaradi poškodb so manjkali Rok Kapel, Jaka Šturm, Jaka Sodja in Aljaž Predan, zaradi kazni v Kranju v 4. krogu Miha Zajc (zelo je manjkal, saj je v sijajni formi in njegov pristop na derbijih je bil vedno pravi), Taneli Ronkainen pa ni smel igrati zaradi omejitve števila tujcev v ekipi.

Tudi proti Innsbrucku v soboto so manjkali številni hokejisti, a je bil pristop odličen in morski psi niso imeli možnosti za uspeh (5:2).

Na derbiju je Ville Leskinen dosegel tri zadetke za zmaje, Trevor Gooch, Maris Bičevskis in Lukaš Horak pa niso bili na pravi ravni. Že na prvem derbiju 5. decembra v Podmežakli so bili tujci pri Olimpiji zelo slabi, tokrat pa so bili katastrofalni.

Celotna ekipa je odpovedala na celi črti. Ko so v 55. minuti zaostajali z 1:4, so bili v popolnoma izgubljenem položaju, a so strnili vrste. Z igro na vse ali nič so zadeli trikrat in v zadnji sekundi izenačili na 4:4. Zmage si niso zaslužili in po kazenskih strelih so po desetih serijah ostali brez druge točke.

Žiga Pance in Charlie Dodero se veselita izenačenja v zadnji sekundi rednega dela. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance in Charlie Dodero se veselita izenačenja v zadnji sekundi rednega dela. Foto: www.alesfevzer.com

Karhula: Odigrali smo eno najslabših tekem v sezoni
Antti Karhula je prvič vodil derbi v dvorani Tivoli, saj je bil zadnji pred torkovim večerom na sporedu 10. januarja lani.

"Zadovoljen sem z zadnjimi petimi minutami, ko smo se vrnili po zaostanku z 1:4 in izsilili podaljšek. V uvodnih 55 minutah nismo igrali dobro, Jeseničani so bili zelo učinkoviti, mi pa ne. Za uvodnih 55 minut nimam pravega odgovora. Verjetno smo odigrali eno najslabših tekem v letošnji sezoni. Jeseničani so imeli tisti korak več. Dobivali so dvoboje, drsalno so bili močnejši, bolj so garali kot mi. Poznalo se je tudi, da smo imeli na voljo le tri napade," je razlagal finski strokovnjak.

Tujci preprosto ne razumejo tradicije in zakonitosti derbija
Seveda nas je najbolj zanimalo, kako komentira dejstvo, da so tujci znova popolnoma odpovedali.

"Res je. Tuji hokejisti ne poznajo rivalstva, ki ima dolgo zgodovino. Na Madžarskem sem bil trener Fehervarja, ki je štirikrat zapored izgubil pokalni finale. Če imaš v ekipi veliko igralcev, ki prihajajo iz drugih držav, preprosto ne razumejo tradicije in zakonitosti derbija."

Februarja se bo začel ključni del sezone, v katerem ne bo več popravnih izpitov. Do konca rednega dela Lige IceHl je še šest krogov.

"Nisem vedel, kakšno bo vzdušje. Res je bilo super. Upam, da bomo zdaj odigrali veliko tekem v Ligi IceHL, potem pa se bomo pomerili še z Jeseničani za naslov," je še dodal Karhula.

Lukaš Horak je v 33. minuti prejel tretji gol, nato pa je v vrata stopil mladi Luka Kolin. Foto: www.alesfevzer.com
Lukaš Horak je v 33. minuti prejel tretji gol, nato pa je v vrata stopil mladi Luka Kolin. Foto: www.alesfevzer.com

Pavlin: Nisem zadovoljen s točko, še manj pa s celotno sliko
Žiga Pavlin nikoli veliko ne ovinkari. Neposredno pove svoje mnenje in tokrat je bil res zelo razočaran.

"55 minut smo igrali zelo slabo. To je bila verjetno ena najslabših tekem v zadnjem obdobju. Zadnjih pet minut smo šli na glavo. Vrnili smo se in izenačili. Nisem zadovoljen s točko, še manj pa s celotno sliko, ki smo jo pustili pred tako lepim številom gledalcev. Treba bo narediti analizo in se pogovoriti, če je bila to prava priprava na tekmo," je kapetan ocenil tekmo.

Zmaji so zelo dobro vedeli, da bi v primeru zmage na derbiju igrali za naslov s Celjem. Finalna serija bi bila zelo verjetno na sporedu takoj po koncu Olimpijine sezone v Ligi IceHL. Zdaj se lahko zgodi, da bodo Ljubljančani sezono končali že po kvalifikacijah za končnico na začetku marca, Jeseničani pa se lahko prebijejo daleč v Alpski ligi. Če bodo ponovili predstavo iz Tivolija, bodo izjemno neugodni tekmeci za vse ekipe v končnici.

Železarji z gorenjsko trmo v finale DP-ja

Kapetan se je opravičil navijačem za bledo predstavo
"Želeli smo si dobiti tekmo po rednem delu in dokazati, kdo je vladar v Tivoliju. Jeseničani so si zaslužili zmago, moram jim čestitati. Opravičiti se moram navijačem, saj smo bili zelo bledi, in to se ne sme ponoviti. Želim si, da bi v takem številu prišli tudi na preostale tekme, a jih razumem, saj ima derbi vedno posebno veljavo," je pojasnil Pavlin.

Navijači Olimpije so bili tokrat na sredini tribune. Zbrali so se v velikem številu. Zadovoljni so bili le z zadnjimi petimi minutami rednega dela.
Navijači Olimpije so bili tokrat na sredini tribune. Zbrali so se v velikem številu. Zadovoljni so bili le z zadnjimi petimi minutami rednega dela.

V garderobi Olimpije je motiv v Ligi IceHL izjemen. Zdaj je že jasno, da bo to precej boljša sezona od lanske, v kateri so zbrali le 40 točk in jo končali na predzadnjem mestu.

"Naše glave so usmerjene predvsem k Ligi IceHL, v kateri nas čaka še veliko pomembnih tekem. Šest tekem je še do konca rednega dela in veliko se še lahko zgodi na lestvici. Po koncu tega tekmovanja se bomo srečali z Jeseničani. Bolje bo treba preučiti njihovo igro, se primerno pripraviti, če bomo želeli dobiti finalno serijo," je razlagal izkušeni branilec.

V finalu Jeseničani nimajo nič za izgubiti, saj bo Olimpija favoritinja
Derbi se ne začne s prvim metom ploščkom, ampak se je treba miselno že prej pripraviti na to posebno tekmo. Kapetan Olimpije se tega zelo dobro zaveda: "Že vso sezono govorim, da hokej nima stikala, ki bi ga lahko sredi tekme prižgal in začel na polno. Mislim, da so tuji hokejisti na tej tekmi videli, kaj pomeni derbi v Sloveniji. Zdaj jim je jasno, kako se je treba miselno pripraviti na derbi. Te tekme so zelo čustvene, igra je drugačna. Prepričan sem, da bomo v finalu prikazali pravi obraz. Kapetan mora biti prvi, ki soigralce spodbudi, da bodo res pravi na tekmah z Jeseničani."

V finalni seriji bo Tivoli znova lepo napolnjen. Obeta se naelektren obračun na ledeni ploskvi in tudi na tribunah.
V finalni seriji bo Tivoli znova lepo napolnjen. Obeta se naelektren obračun na ledeni ploskvi in tudi na tribunah.

"V soboto je bila izjemno pomembna tekma proti Innsbrucku, ki smo jo zanesljivo dobili. Že tri dni zatem nas je čakal derbi pred skoraj polnim Tivolijem. Za nekatere fante je bil to prvi derbi. Pozna se, da je veliko poškodb, veliko igralcev je manjkalo. Finale bo znova popolnoma nova zgodba. Jeseničani so se skozi šivankino uho prebili v finale in nimajo prav nič za izgubiti. Mi bomo morali upravičiti vlogo favorita," je sklenil Pavlin.

Leskinen: Začeli smo na polno šele v 55. minuti
Ville Leskinen je s tremi zadetki potrdil, da ima odličen strel in je spreten pred vrati. "Mislim, da je celotna ekipa odpovedala v uvodnih dveh tretjinah. Začeli smo na polno šele v 55. minuti. Težko je najti prave razloge. Jeseničani ne igrajo v Ligi IceHL, a so vseeno iztisnili maksimum. Zame je bila to normalna tekma, podcenjevanja ni bilo. Prepričan sem, da bo v finalni seriji priprava na tekmo boljša. Včasih ne gre po načrtih, tudi če se trudiš," je poudaril finski napadalec.

Že 25. v samostojni Sloveniji bo na sporedu finale med Olimpijo in Jesenicami. Termini tekem še niso znani, že zdaj pa je jasno, da bosta Tivoli in Podmežakla znova polna.