Gašper Glavič in soigralci so 12. oktobra v Podmežakli premagali Olimpijo s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Glavič in soigralci so 12. oktobra v Podmežakli premagali Olimpijo s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com

Največja škoda je, da bo v Tivoliju lahko le 2000 gledalcev. Vseeno je to veliko bolje kot vsi obračuni v pretekli sezoni, ko je dvorana na Celovški 25 samevala. V lanski sezoni je bilo kar sedem derbijev v Tivoliju (Pokal Slovenije, dve tekmi v rednem delu Alpske lige, redni del DP-ja in še tri tekme finala DP-ja), vedno pa so bile tribune prazne. Tudi na odločilni tekmi za naslov državnega prvaka 10. maja, ko so bili Jeseničani boljši s 3:2 po podaljšku.

Jeseničani so v državnem prvenstvu dobili vseh osem tekem in bodo zelo verjetno končali na prvem mestu. V soboto so v Zalogu s 5:0 odpravili Slavijo.

"Drugi derbi v tej sezoni z Olimpijo je pred nami. Po zmagi na Jesenicah gremo polni energije v Ljubljano. Znova želimo presenetiti boljšega tekmeca iz boljše lige. Ta teden bo naporen, saj nas čakata še gostovanji v Lusteanuu in pri Bregenzerwaldu, kjer želimo prav tako osvojiti šest točk," je razmišljal Gašper Glavič.

Mitja Šivic je prepričan, da bodo njegovi izbranci prikazali precej boljšo igro kot pred šestimi tedni v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je prepričan, da bodo njegovi izbranci prikazali precej boljšo igro kot pred šestimi tedni v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com

Bo derbi na na sporedu že v polfinalu DP-ja?
Če bo Olimpija po 14. krogih rednega dela končala na petem mestu, bo derbi na sporedu že v polfinalu. Če bo ostala na šestem mestu, pa bo derbi zelo verjetno na sporedu v finalu, ki bo odigran šele konec aprila, saj so železarji resni kandidati za finale Alpske lige.

Ljubljančani še vedno vodijo v Ligi IceHL, čeprav so izgubili tri od zadnjih štirih tekem. Vodstvo kluba je pričakovalo manjši padec po izjemnem startu.

Novi branilec bo zelo kmalu prišel v Tivoli
Zmaji imajo zelo veliko težav na branilskih položajih. Finec Joona Erving si je pred odmorom za reprezentančne tekme zlomil prst na roki in bo počival osem tednov. Tudi Tine Klofutar je poškodovan. Predsednik Miha Butara se je že dogovoril za novo okrepitev na branilskem položaju, kmalu bo dogovor postal uraden.

"Kmalu se bomo okrepili na branilskem položaju. Ne moreš igrati v napornem ritmu tekem le s petimi branilci, saj hitro pride kakšna poškodba ali pa bolezen. Zdaj smo videli, kako pomemben je za nas Erving," je poudaril trener Mitja Šivic, ki po petkovem porazu proti Salzburgu z 2:7 pričakuje precej boljšo predstavo.

Šivic: Če bi morali igrati redni del DP-ja s prvo ekipo, bi bil to strel v lastno koleno
"Ne zanima nas, kdo stoji na drugi strani, saj po petkovem visokem porazu želimo prikazati pravi obraz. V nedeljo in danes smo imeli dva dobra treninga. Zadovoljen sem s pristopom, analizirali smo napake s tekme proti Salzburgu. Zavedamo se, da so vzponi in padci. 17 od 18 tekem v Ligi IceHL smo odigrali dobro. Hitro se bo treba pobrati. To bo pravi test," je razlagal Šivic.

Žan Us je lani blestel v finalu državnega prvenstva v vratih Jesenic. Poleti se je vrnil v Tivoli in tudi v Ligi IceHL je že večkrat navdušil. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je lani blestel v finalu državnega prvenstva v vratih Jesenic. Poleti se je vrnil v Tivoli in tudi v Ligi IceHL je že večkrat navdušil. Foto: www.alesfevzer.com

Proti Jesenicam bodo obe tekmi odigrali iz spoštovanja do večnega tekmeca
"Jeseničani so samozavestni, zanesljivo vodijo v Alpski ligi. Zaslužijo si čestitke za dobre igre in izide. Slovenski fantje popolnoma drugače občutijo derbi kot tujci. Mi rednega dela državnega prvenstva ne igramo s prvo ekipo. Proti Jesenicam bomo obe tekmi odigrali predvsem iz spoštovanja do večnega tekmeca. Na srečo imamo dve ekipi in mladi dobijo priložnost za igro. Če bi morali igrati redni del DP-ja s prvo ekipo, bi bil to strel v lastno koleno. Hokejska zveza Slovenije bo morala najti neko rešitev. Bolzano in Fehervar sploh ne igrata državnega prvenstva. Ne vidim nobene potrebe, da Olimpija igra redni del DP-ja," je še dodal trener zeleno-belih.

Us: Vsi smo pripravljeni in našpičeni
"To je najbolj pomembna tekma v Sloveniji. Vsi smo pripravljeni in našpičeni. Prvo tekmo smo izgubili in zdaj jim moramo vrniti. V torek moramo zmagati. V garderobi se ne čuti dodatne napetosti. Pričakujemo polne tribune. Komaj čakamo, da se bo tekma začela. Z vsemi igralci, ki so zdaj na Jesenicah, smo dobri prijatelji. Letos sem v zelenem dresu. Moramo prikazati formo iz Lige IceHL, drsalno moramo odigrati na visoki ravni," je povedal vratar Žan Us, ki bo v vratih na derbiju. Paavo Hölsä se je poškodoval v petek proti Salzburgu.

Summanen do debitiral na klopi Linza proti Olimpiji
Olimpija bo imela naporen spored tudi konec tedna. V petek bo gostovala v Linzu, ki je dobil novega trenerja. Črna krila bo vodil Raumo Summanen, ki je aprila zmaje popeljal do zmage v Alpski ligi. V nedeljo sledi gostovanje v Salzburgu, naslednji torek pa v Tivoli prihaja Gradec.


Državno prvenstvo, torek ob 19.45:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Vrstni red: Triglav 28, Slavija Junior 26, SIJ Acroni Jesenice 24, Hidria Jesenice 19, Bled 16, SŽ Olimpija 13, Celje 8, Maribor 4.