Kapetana Gašper Glavič in Žiga Pance sta se v letošnji sezoni srečala le enkrat. Na finalni tekmi Pokala Slovenije je bila Olimpija v Podmežakli boljša s 4:2. Zadnja medsebojna tekma v Tivoliju je bila 8. februarja lani, ko so bili zmaji boljši kar s 5:0. Foto: SŽ Olimpija
Kapetana Gašper Glavič in Žiga Pance sta se v letošnji sezoni srečala le enkrat. Na finalni tekmi Pokala Slovenije je bila Olimpija v Podmežakli boljša s 4:2. Zadnja medsebojna tekma v Tivoliju je bila 8. februarja lani, ko so bili zmaji boljši kar s 5:0. Foto: SŽ Olimpija

Železarji so razred zase v Alpski ligi, redni del so končali 18 točk pred najbližjimi tekmeci. Doživeli so le tri poraze. V Celovcu proti drugi ekipi KAC-a pristop ni bil pravi, prejšnji torek pa so presenetljivo klonili proti Gardeni z 0:1. To je bil edini poraz v Podmežakli v tej sezoni. Na vseh ostalih tekmah so dokazali, da so dozoreli za prvi naslov v tem tekmovanju, potem ko se jim je v zadnjih petih letih vedno izmuznil. Še posebej grenek je bil poraz na peti finalni tekmi aprila lani v Asiagu.

Gaber Glavič: Olimpijo bi lažje premagali, če bi igrali na štiri zmage
"V tej sezoni nismo bili v vlogi favorita v celinskem pokalu in tudi ne na finalni tekmi Pokala Slovenije proti Olimpiji. Nekaj izkušenj imamo, na večini preostalih srečanjih pa smo seveda bili favoriti. Ne oziramo se na Olimpijo. Treniral sem njihove igralce, nekatere od 13. leta naprej pa vse do članske kategorije, nekatere sem treniral tudi v reprezentanci. Vse zelo dobro poznam in vsi imajo kakovost. Olimpija je seveda favorit finala. Njihovi igralci nimajo veliko pomanjkljivosti. Finalno serijo začenjamo v vlogi avtsajderja," je razmišljal trener Gaber Glavič, ki je več kot desetletje stal v vratih železarjev in ima ogromno izkušenj z derbijev, ko so bile dvorane polne.

Gaber Glavič ni zadovoljen, ker se finalna serija igra le na dve zmagi. Foto: www.alesfevzer.com
Gaber Glavič ni zadovoljen, ker se finalna serija igra le na dve zmagi. Foto: www.alesfevzer.com

Že na začetku sezone je strateg železarjev poudaril, da ni zagovornik kratkih serij. Ekipi se bosta pomerili le na dve zmagi. Prava končnica se igra na štiri zmage, tako bo v letošnji sezoni v Alpski ligi in tudi v Ligi IceHL.

"Vedno sem bil zagovornik daljših serij v končnici. V tekmah na štiri zmage se res pokaže, kdo je res boljši tekmec. Manj je tekem, prej pride do presenečenja. Vseeno mislim, da bi mi lažje premagali Olimpijo, če bi igrali na štiri dobljene tekme."

Za Jeseničane bo to prvi vrhunec sezone, v Alpski ligi jih marca in verjetno tudi aprila čaka končnica. "Dobrodošli so vrhunci sezone. Ekipo je lahko motivirati. Nekaj takih tekem smo v letošnji sezoni že imeli. Prednost domačega ledu ni pomembna stvar v obračunih teh tekmecev. Obe dvorani poznamo zelo dobro. Morda je celo bolje, da se finale začne v Tivoliju. Morali bomo ujeti drsalni korak z Olimpijo. Pričakujem podobno tekmo kot v finalu pokala," je še dodal 44-letni strokovnjak.

Gašper Glavič napoveduje, da igra ne bo lepa za gledalce
Gašper Glavič je bil vedno posebej motiviran proti Olimpiji. "Vedno je lažje igrati v vlogi izzivalca, saj nimamo veliko za izgubiti. Lahko igramo sproščeno, vsi pa bomo zelo motivirani. Na derbijih položaj na lestvici ni pomemben. Ko sta obe ekipi igrali v istem tekmovanju, se je velikokrat zgodilo, da je precej slabše uvrščena ekipa dobila derbi."

"Mi smo s celotno ekipo odigrali tudi zadnje tekme rednega dela Alpske lige, čeprav smo si že zagotovili prvo mesto. Treba je ostati v pogonu, ključno je, da je dovolj tekem kakovostnih. Finale državnega prvenstva je prvi vrhunec sezone. Potrudili se bomo, da bomo zvezdico pripeljali nazaj na Jesenice. V finalni seriji hokej za gledalce ne bo lep, saj je vložek velik. V tej sezoni smo odigrali štiri res težke tekme na dveh turnirjih celinskega pokala in prepričan sem, da smo se precej izboljšali od septembrskega pokalnega derbija," je še povedal kapetan rdečih.

Gaber Glavič bi si želel finalno serijo na štiri zmage

Ljubljančani, ki so 28. septembra premagali Jeseničane v finalu Pokala Slovenije v Podmežakli s 4:2, decembra nikakor niso našli poti iz krize v Ligi IceHL. Izgubili so kar osem tekem zapored. 1. januarja so po zaostanku z 2:4 šest minut pred koncem premagali Asiago, tudi v Celovcu so klonili šele v podaljšku, nato je sledila hladna prha proti Vorarlbergu v Tivoliju v petek zvečer (0:4). To je bila najslabša predstava sezone.

V nedeljo je sledil še poraz proti zelo dobri ekipi Dunaja z 1:4. Že osmič so prejeli zadetek, ko so imeli igralca več na ledu. Zaostanek za desetim mestom, ki vodi v dodatne kvalifikacije, znaša pet točk, a ima Olimpija še dve tekmi manj od Pustertala. Do konca rednega dela Lige IceHL je še 14 krogov.

Kalan: Poznamo vse igralce Jesenic, ni skrivnosti
Luka Kalan je odločil tekmo v Asiagu in s tem zagotovil zmajem edino zmago v zadnjih petih tednih.

"Ko padeš v igri, si hitro popolnoma na dnu. Ko rasteš, gre pa vse zelo počasi. Mi počasi rastemo v zadnjih desetih dneh, vmes pa smo padli v veliko črno luknjo v petek proti Vorarlbergu. Proti Jesenicam bo treba še nadgraditi igro," je poudaril 29-letni napadalec.

"Jeseničani imajo kakovostne igralce, ki bodo kaznovali naše napake. Ne smemo delati neumnih prekrškov, saj so zelo dobri ob prednosti igralca več in imajo samozavest. Mi je nimamo, ker nam 'power play' ne steče že vso sezono. V ključnih trenutkih bomo morali igrati bolj odločno. Poznamo vse igralce Jesenic, ni skrivnosti," je še dodal Kalan, ki je med letoma 2016 in 2019 igral za Jesenice.

Kapetan Žiga Pance računa, da bi naslov državnega prvaka lahko pomenil tudi zasuk v pravo smer na zadnjih tekmah rednega dela Lige IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Žiga Pance računa, da bi naslov državnega prvaka lahko pomenil tudi zasuk v pravo smer na zadnjih tekmah rednega dela Lige IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Pance: Sami sebi smo največji sovražnik na zadnjih tekmah
Žiga Pance je doživel številne nepozabne derbije. Konec septembra 2008 je s hat-trickom zrežiral zmago v Tivoliju s 5:2, ko so bili njegovi soigralci Todd Elik, Frank Banham, Ralph Intranuovo, Brendan Yarema, Tomaž Vnuk, Aleš Mušič, Nik Zupančič in številni drugi ljubljenci občinstva na Celovški 25.

"Težko je najti pot iz krize. Nismo dovolj konstantni. Veliko bolje igramo proti močnim ekipam Lige IceHL. Proti slabše uvrščenim moštvom nam ne gre. Borimo se za 10. mesto in ne bi si smeli privoščiti poraza proti Vorarlbergu. Lani smo imeli veliko samozavest, zdaj pa se bo pokazal značaj ekipe, ko nam ne gre," je razmišljal kapetan zeleno-belih.

"Pričakujem, da bomo imeli plošček veliko v svoji posesti. Treba bo igrati preprosto. Preveč iščemo podaje, potem pa izgubimo plošček in tekmec po protinapadu doseže zadetek. Sami sebi smo največji sovražnik na zadnjih tekmah."

Ne bežijo od vloge favorita
"V garderobi se zavedamo, kaj pomeni derbi v Sloveniji. Ni popravnih izpitov, ker se igra le na dve zmagi. V obrambni tretjini bo treba igrati disciplinirano in zaustaviti tekmece že v srednji tretjini. Vsi nas postavljajo za favorite finala in od tega ne bežimo. Moramo osvojiti to lovoriko," je dodal 34-letni Žiga Pance, ki se bo v finalu znova srečal z bratom Ericom.

Šivic: "Jajca" je treba dati na mizo, ko ekipa nima samozavesti
Mitja Šivic je po lanski sijajni sezoni prejemal številne pohvale, letos pa se je naposlušal ostrih kritik s tribune. Tudi pretekli konec tedna je bilo slišati pozive k njegovemu odstopu. Predsednik Miha Butara mu popolnoma zaupa in ne razmišlja o menjavi na klopi.

Mitja Šivic je pred dvema letoma osvojil naslov z Jeseničani, lani pa z Olimpijo. V letošnji sezoni je prejel že številne kritike, saj zmajem ne gre po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je pred dvema letoma osvojil naslov z Jeseničani, lani pa z Olimpijo. V letošnji sezoni je prejel že številne kritike, saj zmajem ne gre po načrtih. Foto: www.alesfevzer.com

Po porazu z Dunajem je bil še vedno pod vtisom tekme. Jeseničane seveda odlično pozna, saj je maja lani na dramatični peti tekmi v Tivoliju odnesel naslov na Gorenjsko, potem ko je Olimpija že vodila z 2:0 in še trikrat zadela okvir vrat.

"Do nedelje zvečer se nisem ukvarjal s finalom državnega prvenstva, saj smo igrali tekme Lige IceHL na dva dneva. "Jajca" je treba dati na mizo, ko ekipa nima samozavesti. Potrebujemo igralce, ki bodo prevzeli odgovornost. Finale državnega prvenstva ima v Sloveniji veliko veljavo. Željo in energijo bomo imeli. Mi smo v vlogi favorita, Jeseničani pa so izzivalci. Ne bodo prišli v Tivoli z belo zastavo, saj so s številnimi zmagami v Alpski ligi pridobili samozavest. Razlika v kakovosti ni takšna, da bi lahko prišli na led, igrali na violino in mislili, da bo šlo vse po naših željah. Morali bomo prikazati zelo dobro predstavo. V finalu se ne umira v lepoti. Treba je pošiljati ploščke proti vratom in čakati na odbitke," je finale napovedal 43-letni strateg.

Vsi tujci so že bili na pogovoru v pisarni trenerja
V Tivoliju je bila velikokrat največja težava pristop tujih hokejistov. Joseph Garreffa ni izpolnil pričakovanj Šivica in ne bo več igral. Carl Neill je zbral že 24 točk v Ligi IceHL, a je tudi naredil ogromno napak v obrambi. Chris Dodero v zadnjem mesecu ni v formi. Marc-Olivier Vallerand je počival enajst tednov zaradi poškodbe ramena, v Innsbrucku in Asiagu je dokazal, da je odličen ob prednosti igralca več, vendar je tudi naredil že številne napake. Še posebej proti Linzu je bil popolnoma raztresen in neprepoznaven.

"Tuji hokejisti pridejo v Ljubljano igrati Ligo IceHL. Seveda se jim že na prvemu sestanku pove, da se v naši državi igra tudi za naslov državnega prvaka, vendar takrat tem tekmam ne posvečajo pozornosti. Igrali smo že pokalno tekmo na Jesenicah in vsi se zavedajo, da ni bilo lahko. Vsi so bili v moji pisarni po tekmi z Dunajem in povedal sem jim, da bo treba igrati zelo zavzeto v finalni seriji," je razložil Šivic.

Šivic: V finalu moramo igrati z iskrico in veliko željo

Oba kluba sta se strinjala z januarskim terminom finala
Prvič se bo finalna serija odigrala že sredi januarja, ko sta obe ekipi v tekmovalnem ritmu.
"Težko je zadeti pravi termin za finalno serijo. Mi lahko izpademo že po rednem delu Lige IceHL konec februarja, Jeseničani pa lahko igrajo v finalu Alpske lige do 20. aprila. Čakati brez tekme več kot mesec dni nima smisla. Igramo v dveh različnih ligah. V državah okoli nas finala državnega prvenstva ni več, mi pa ga še vedno imamo. Oba kluba sta se strinjala s tem terminom in s sistemom na dve zmagi," je pojasnil Šivic.

Branilca Kristjan Čepon in Aleksandar Magovac bosta v torek igrala, Rok Kapel ima virus in verjetno še ne bo pripravljen za prvo tekmo.


Finale, prva tekma, torek ob 18.30:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Druga tekma, petek ob 18.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Igrajo na dve zmagi. Morebitna tretja tekma bo v nedeljo v Ljubljani.