Zadnji derbi v Tivoliju je bil odigran 23. novembra, ko je bila Olimpija boljša s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji derbi v Tivoliju je bil odigran 23. novembra, ko je bila Olimpija boljša s 3:0. Foto: www.alesfevzer.com

Železarji so pred dvema tednoma v Podmežakli izgubili z 0:3, čeprav so imeli nekaj velikih priložnosti. Nejc Brus in Eetu Elo sta zadela okvir vrat. Vratar zmajev Paavo Hölsä je imel sijajen večer na Ledarski 4.

Prednost domačega ledu nikoli v treh desetletjih večnih derbijev v samostojni Sloveniji ni pomenila odločilne prednosti. Jeseničani so veliko večino naslovov prvaka osvojili prav v Tivoliju. Najbolj nepozabne so bile sedme tekme v letih 1992, 1993 in 1994. Vse tri so dobili železarji. Tudi maja lani so si naslov zagotovili v podaljšku odločilne pete tekme v Ljubljani.

"Predvsem bo treba zbrati glave in igrati, tako kot znamo. V letošnji sezoni smo že dokazali, da kljub temu da je Olimpija premagljiva, čeprav igra v višji ligi. Tudi zadnja tekma je bila dokaj izenačena, a žal nam je zmanjkalo malo sreče. Zato bomo v povratno tekmo zagotovo vstopili s ciljem dati štiri gole in se tako uvrstiti v finale državnega prvenstva," je za spletno stran Jesenic odločno napovedal branilec David Planko.

Najraje se spomni zmage na odločilni tekmi lanskega finala: "Vsekakor je osvojitev naslova državnega prvaka nekaj posebnega. Vsaka tekma je nekaj posebnega, ampak tekma z večnim tekmecem iz Ljubljane je vedno polna čustev in adrenalina in zmage proti njim so še slajše in nepozabne, če pa z njo osvojiš še zvezdico, pa je to še boljše."

Zmaji padli na osmo mesto Lige IceHL
Olimpija je bila 56 dni na prvem mestu Lige IceHL. Decembra je nato dobila le dve od devetih tekem, januarja pa ima tri zmage z osmih tekem. Zdaj je na osmem mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije za končnico. Do konca rednega dela morajo zmaji odigrati še deset tekem, že v sredo pa v Tivoli prihaja Bolzano.

Tadej Čimžar in Miha Zajc sta v zadnji tretjini prve tekme v Pomdežakli priigrala lepo prednost Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar in Miha Zajc sta v zadnji tretjini prve tekme v Pomdežakli priigrala lepo prednost Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

Čimžar in Zajc blestela na prvi tekmi
V vratih bo znova Hölsä, saj je Žan Us še vedno poškodovan. Manjkala bosta tudi Aleš Mušič in Tine Klofutar. Zelo pomembno vlogo sta na prvi tekmi odigrala Tadej Čimžar in Miha Zajc, ki sta v zadnji tretjini močno prevesila tehtnico na stran Olimpije. V Ligi IceHL bosta v sredo odslužila zadnjo tekmo kazni in v nedeljo v Salzburgu bosta lahko igrala prvič po 28. decembru tudi v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Šivic: Prav nič še ni odločeno, Jeseničani imajo svojo računico
"Sploh ne razmišljamo, da vodimo s 3:0. Če začneš tekmo z mislijo, da vodiš 3:0, ti je lahko le težje. Tekmo bomo začeli z izidom 0:0. Zanima nas zmaga, ne pa branjenje skupne prednosti. Prav nič še ni odločeno. Jeseničani imajo svojo računico," je pred tekmo razmišljal trener Mitja Šivic.

"Začeti moramo dobro. Ne smemo delati neumnih prekrškov. Ključen bo začetek tekme. Nedeljska tekma v Bolzanu je odpadla. Nikoli se ne, če je to dobro. Vsak dan je treba vzeti posebej v tem zelo zgoščenem urniku," je dodal trener Ljubljančanov.

Ž. Pance: Gremo po zmago, saj smo polni energije
"Imamo prednost treh zadetkov, načrt pa ostaja enak. Moramo igrati disciplinirano, treba jih bo ustaviti že v srednji tretjini. Vsak dan počitka pride prav. Gremo po zmago, saj smo polni energije," je razmišljal kapetan Žiga Pance.


Polfinale, povratna tekma, torek ob 18.00:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Prva tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
750; Kapel 13., Čimžar 48., Zajc 57.


Sreda, 23. februarja:
SLAVIJA JUNIOR – TRIGLAV

V polfinalu šteje skupni izid obeh tekem.