Izkušena Žiga Pavlin in Žiga Pance ste se veselila z navijači v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com
Izkušena Žiga Pavlin in Žiga Pance ste se veselila z navijači v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com

Po zadnji finalni tekmi, ki jo je Olimpija v petek zvečer v Podmežakli dobila z 2:0, smo se v razmiku nekaj minut pogovarjali z obema kapetanoma. Žiga Pavlin, ki bo konec aprila dopolnil 39 let, že komaj čaka prihodnjo sezono, ko bo Olimpija znova lovila veliki cilj – četrtfinale Lige IceHL. Na drugi strani je kapetan železarjev Gašper Glavič presenetljivo končal kariero že mesec in pol pred 27. rojstnim dnem. Tudi motor ekipe in najboljši igralec v zadnjih dveh sezonah Žan Jezovšek odhaja v tujino.

Sorodna novica Horak ohranil mrežo nedotaknjeno, SŽ Olimpija do 19. naslova

V garderobi Olimpije je bilo slavje. Dolgoletni tehnični vodja članske ekipe Andrej Vidmar je praznoval rojstni dan in vsi igralci so mu zapeli. Navijači so bili razigrani na tribuni, prispeli so z dvema avtobusoma. Po podelitvi medalj in pokala je Mala terasa odmevala na Ledarski 4.

Prvo uradno tekmo v tej sezoni so zmaji odigrali 15. septembra proti Linzu v Tivoliju v uvodnem krogu Lige IceHL in točno pol leta zatem so postali državni prvaki. V 182 dneh so odigrali 61 tekem (48 v rednem delu Lige IceHL, tri v kvalifikacijah za končnico, šest v rednem delu državnega prvenstva in še štiri v finalu). Vsi igralci so srečni, da je konec napornega ritma.

Tudi leta 2000 je bilo bolj napeto v finalu
Finalna serija je bila prvič po letu 2011 na sporedu na štiri zmage. Olimpija je Jesenice zadnjič premagala s 4:0 v zmagah leta 2000 (5:1, 2:1 po podaljšku, 4:1 in 2:1). Tokrat pa je bila še prepričljivejša kot pred 24 leti. Na zadnjih dveh tekmah je bilo razmerje v strelih skupaj 85:31.

Igralci Olimpije so tretjič zapored postali državni prvaki. Edina slovenska ekipa v Ligi IceHL je potrdila veliko premoč. Foto: www.alesfevzer.com
Igralci Olimpije so tretjič zapored postali državni prvaki. Edina slovenska ekipa v Ligi IceHL je potrdila veliko premoč. Foto: www.alesfevzer.com

Karhula: Zaslužimo si oceno 8 ali 8,5
Trener Antti Karhula je bil odlično razpoložen. Ni bilo več tiste napetosti, lahko se je sprostil, saj je uspešno pripeljal sezono do konca.

"Zadnja finalna tekma je bila najbolj izenačena, če pogledamo končni izid. Imeli smo veliko premoč, zapravili smo preveč priložnosti. Nikoli ni lahko končati serije. Oddahnil sem si, ko smo na začetku zadnje tretjine dosegli drugi gol, potem Jeseničani niso imeli niti ene priložnosti več. V zadnji tretjini so imeli le nekaj strelov," je povedal Finec, ki bo prihodnjo soboto dopolnil 48 let.

Prosili smo ga za oceno sezone: "Najbolj sem ponosen, da so se fantje tako dvignili po porazu v Brunicu. Kapetan je opravil odlično delo v garderobi. Navijači so zelo srečni, tudi ljudje v klubu so zadovoljni. Čez sezono smo se izboljševali, zadnjih 25 tekem rednega dela smo odigrali na zelo visoki ravni. Ni nam uspel zadnji korak proti končnici Lige IceHL in to bo velik cilj v naslednji sezoni. Zaslužimo si oceno 8 ali 8,5, ostaja pa še prostor za napredek."

Za vse igralce in tudi trenerje, ki ne prihajajo iz Slovenije, je vedno največji izziv, kako se motivirati po izpadu iz Lige IceHL.

"Pričakoval sem zanesljivo zmago v finalni seriji. Dogovorili smo se, da jo skušamo dobiti po štirih tekmah. Po osmih tednih smo želeli končati in oditi domov. Nič nimam proti derbijem, tudi tujci smo uživali v tem finalu, a spored bi lahko bil boljši."

Antti Karhukla želi obdržati mlade slovenske igralce. Finec vidi po letošnji uspešni sezoni še precej prostora za napredek. Foto: www.alesfevzer.com
Antti Karhukla želi obdržati mlade slovenske igralce. Finec vidi po letošnji uspešni sezoni še precej prostora za napredek. Foto: www.alesfevzer.com

Järvenpää postal prvak šele v tretjem poskusu
Njegov prijatelj Hannu Järvenpää je vodil Olimpijo od decembra 2009 do aprila 2012. V prvih dveh sezonah je izgubil finalno serijo proti Jeseničanom (2:4 in 0:4), nato pa se je aprila 2012 veselil naslova s 3:1 v zmagah.

"Vsekakor bom Hannuju poslal sporočilo. V zadnjih dneh so me spraševali, ali je to moj prvi naslov. Osvojil sem že madžarski pokal, a sem ga žal tudi trikrat izgubil. V Sloveniji sem uspešnejši, v prvem poskusu sem osvojil naslov," je poudaril Karhula.

Olimpijo bo vodil tudi v prihodnjih dveh sezonah: "Naš načrt je, da bomo obdržali večino slovenskih igralcev. Nekateri tujci so že podpisali pogodbe z drugimi klubi, saj so lahko ponudili precej več denarja. Srečen sem zanje, saj je treba tako priložnost izkoristiti, kariere pa so kratke. Mislim, da so mladi slovenski fantje zelo napredovali. Mašič, Ćosić in Mahkovec so se res izkazali."

Simšič: Zadnja tekma je bila naša najslabša v finalni seriji
Najboljši strelec finala je bil Nik Simšič, ki je dosegel šest zadetkov. "Pred finalom smo se zavedali, da smo veliki favoriti. To je bilo treba dokazati na ledu. Na četrti tekmi nam ni šlo, to je bila naša najslabša tekma v finalni seriji. Plošček nikakor ni hotel v mrežo. Zelo smo zadovoljni, da smo osvojili državni naslov, potem ko smo bili čustveno izpraznjeni po porazu na odločilni tekmi za preboj v končnico Lige IceHL v Brunicu."

Jeseniški navijači so napisali sporočilo Charlierju Doderu. Branilec Olimpije je bil najbolj jezen na sodnike na začetku finala in je tudi povedal nekaj krepkih na račun Jeseničanov, ki so iskali pretepe.
Jeseniški navijači so napisali sporočilo Charlierju Doderu. Branilec Olimpije je bil najbolj jezen na sodnike na začetku finala in je tudi povedal nekaj krepkih na račun Jeseničanov, ki so iskali pretepe.

Pavlin ostaja v Tivoliju: Počutim se mlajšega, rad se preganjam po ledu z 'mulci'
Žiga Pavlin se je po 12 letih igranja v tujini vrnil v Ljubljano. Pri 38 letih je prvič postal državni prvak, potem ko je bil junak mladinskega finala leta 2003, ko je na odločilni tekmi v Tivoliju zagotovil naslov Triglavu.

Olimpija je po lanski slabi sezoni v Ligi IceHL potrebovala odločnega kapetana. Veteran je povezal igralce in ekipa je po težkem začetku sezone zelo napredovala.

"Imel sem kar nekaj sestankov z vodstvom kluba, s trenerskim štabom in z igralci. Ni bilo lahko motivirati ekipe za finale. Domačim fantom ta naslov veliko pomeni. Dogovorili smo se, da bo treba teh osem dni garati, celotna ekipa se je držala dogovorov. Zasluženo smo prvaki," je razmišljal izkušeni branilec.

Najbolj ga seveda jezi, da so ostali tik pred vrati končnice Lige IceHL.: "Vsi smo želeli igrati v končnici Lige IceHL, nobena ekipa ne bi imela lahkega dela z nami. Škoda, da smo izgubili v 75. minuti v Brunicu. Imamo še prostor za napredek v prihodnji sezoni. Z dodatnimi vložki v ekipo bo slika še boljša."

Tudi v prihodnji sezoni bo kapetan v Tivoliju. Motiv je še vedno prisoten. "Podpisal sem pogodbo tudi za prihodnjo sezono, želim si biti del ekipe. Počutim se mlajšega, rad se preganjam po ledu z 'mulci'. Skušam jim dokazati, da lahko še vedno igram z njimi."

Lukaš Horak je ekspresno preklopil misli na zabavo. Obljubil je, da si bo dal duška, avgusta pa se bo vrnil v Tivoli še bolj motiviran. Foto: www.alesfevzer.com
Lukaš Horak je ekspresno preklopil misli na zabavo. Obljubil je, da si bo dal duška, avgusta pa se bo vrnil v Tivoli še bolj motiviran. Foto: www.alesfevzer.com

Horak se bo avgusta vrnil v Ljubljano
Vratar Lukaš Horak je branil na treh finalnih tekmah. Največ dela je imel na prvem srečanju, ko je Olimpija popustila v drugi polovici tekme, saj je vodila že s 6:0. Na zadnjih dveh tekmah je prejel le en zadetek v 120 minutah.

"Dokazali smo, da smo najboljša ekipa v Sloveniji. Zastavili smo si cilj, da dobimo finale s 4:0 v zmagah. Zdaj nas čaka dolgo slavje, moramo si ga privoščiti. Res je bilo nenavadno na tretji tekmi, ko so sprožili le 12 strelov na vrata, takšnih tekem vratarji ne maramo preveč. Tokrat je bilo bolje. Jeseničani so imeli nekaj priložnosti na zadnji tekmi," je bil dobre volje 30-letni Čeh.

Pri oceni sezone je bil strožji od trenerja Karhule: "Zaslužimo si oceno 7, več pa ne. Izgubili smo podaljšek v Brunicu. Zdaj lahko gledamo bolj pozitivno na sezono, ko smo osvojili naslov. Zame je to tretja lovorika v karieri in to je vedno nekaj posebnega. Veselim se vrnitve domov, potem pa se avgusta vračam v Ljubljano."

Ulčar: Pomembno je, da se tujci niso spraševali o smiselnosti tega finala
Srečali smo tudi direktorja Anžeta Ulčarja, ki seveda še ne bo odšel na dopust. Sestaviti mora ekipo, ki se bo od septembra naprej znova borila za četrtfinale Lige IceHL.

"Zavedal sem se, da bomo zanesljivo osvojili naslov, če bodo imeli fantje pravi pristop. Težko je tujcem razložiti, kakšen pomen ima državni naslov v Sloveniji. Vedno imamo nekaj strahu, da stvari ne bodo šle po načrtu. Uspelo se nam je pripraviti in odigrati finale na visoki ravni. Zdaj se vsi dobro počutimo in lahko smo ponosni," je dejal 44-letni nekdanji vratar Bleda, Olimpije, Medveščaka, Slavije in Triglava.

30. januarja je Olimpija na tekmi rednega dela DP-ja izgubila proti Jesenicam s 4:5 po kazenskih strelih v Tivoliju. Pristop je bil slab, tuji hokejisti z glavo niso bili na tekmi in to je bila prava lekcija pred finalom, kjer je Olimpija močno prevladovala.

"Tekme rednega dela državnega prvenstva smo igrali zelo slabo, morda le domača tekma proti Celju ni bila slaba. Mučili smo se. Veliko sem se pogovarjal z nosilci igre. V finalu sem pričakoval odgovorno igro in profesionalen pristop. Pomembno je bilo, da se tujci niso spraševali o smiselnosti tega finala. To je bila v preteklih letih že večkrat težava. Kapetan Žiga Pavlin je druge igralce odlično vodil. Pripravljeni so bili na finalni izziv."

Postavili so temelje za nadgradnjo zgodbe
Pogled je seveda že usmerjen k prihodnji sezoni. Ekipe se sestavljajo spomladi, sledi pa še kakšna dopolnitev.

"V pisarni smo že v polnem zagonu v pripravah na prihodnjo sezono. V tej sezoni smo postavili odlične temelje, da lahko še nadgradimo zgodbo. Imamo okostje ekipe in sprememb ne bo veliko. Z veliko večino domačih igralcev smo že dogovorjeni, z nekaterimi se še pogovarjamo. Izmed tujcev ostaja vratar Horak, nekateri imajo že ponudbe iz tujine, nekaterih pa ne bomo zadržali, ker želimo še boljše igralce."

"V končnici Lige IceHL se lahko zgodi vse, zato je tako bolel poraz v Brunicu. Na začetku sezone smo večkrat zapravili vodstvo v domači dvorani in narasel je pritisk po nizu porazov v Tivoliju. V nadaljevanju sezone smo stopnjevali formo in postavili odlično osnovo za prihodnjo sezono," je še dodal Ulčar.

Hokejisti SŽ-ja Olimpije tretjič zapored državni prvaki

Jeseničani so imeli zelo težko sezono. Finančne težave kluba so se poznale tudi na ledeni ploskvi. Nekateri pokrovitelji so odšli, že decembra so se pojavile težave s palicami. V Alpski ligi so branili naslov in ostali brez končnice. Zaostali so tudi za ekipami, ki so na papirju slabše od njih. Težko je bilo pričakovati, da bi lahko presenetili Olimpijo v finalu državnega prvenstva, saj Ljubljančani že tri sezone igrajo v Ligi IceHL, ki je veliko močnejša.

Gaber Glavič je vodil Jeseničane v zelo težki sezoni. Ko stvari zunaj ledene ploskve niso urejene, je vsakemu trenerju težko. Foto: www.alesfevzer.com
Gaber Glavič je vodil Jeseničane v zelo težki sezoni. Ko stvari zunaj ledene ploskve niso urejene, je vsakemu trenerju težko. Foto: www.alesfevzer.com

Gašper Glavič s solznimi očmi sporočil, da je končal kariero
Takoj po podelitvi medalj je pred novinarje stopil kapetan Gašper Glavič, ki je bil zelo čustven. Solze so mu tekle, ko je sporočil, da je končal kariero, čeprav bo 29. aprila dopolnil šele 27 let in je v najboljših hokejskih letih.

"Celotna finalna serija je bila zelo težka nas. To je bila moja zadnja tekma v karieri, čustva so res prisotna. Doživel sem številne vzpone in padce. Lanska sezona je bila odlična, slabša letošnja pa ni glavni razlog za konec kariere. Ne morem več igrati. Preveč je bilo poškodb, vse skupaj se je nabralo. Zmanjkalo mi je motivacije, ne želim igrati nekaj napol," je kapetan rdečih povedal s tresočim glasom.

V življenju ga čakajo novi izzivi, ki pa niso povezani s hokejem: "Gremo naprej, novim zmagam naproti. Poslavljam se od ledenih ploskev in se odmikam od tega okolja. Imam družino in majhnega otroka. Moje srce bo vidno bilo za Jesenice. Upam, da se klub dvigne."

Jezovšek bo zapustil Jesenice in se preizkusil v tujini
Žan Jezovšek se je poškodoval na drugi finalni tekmi. Stisnil je zobe in skušal pomagati.

"Olimpija je veliko boljša ekipa od nas. Imajo številne kakovostne tujce, mi nimamo nobenega. Razlika se je morala poznati. Na obeh domačih tekmah smo prikazali dobro igro, obakrat smo bili prekratki za dva gola," je razlagal 26-letni napadalec.

"Na zadnji tekmi sem res želel igrati. Bolečine so bile prisotne, a sem vzel dve tableti. Dobro smo se upirali do prvega zadetka, potem smo pa popustili in Olimpija je to znala izkoristiti. Pokazali smo premalo. V Tivoliju nismo imeli dovolj želje, na domačem ledu pa so nas ponesli navijači."

Tadej Čimžar se je lani vrnil na Jesenice, potem ko je tri sezone igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar se je lani vrnil na Jesenice, potem ko je tri sezone igral za Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Za slabše izide ni želel kriviti uprave kluba: "Imamo dobro ekipo, težko pa je bilo odmisliti, da ima klub težave. Nismo imeli palic. Ne bom krivil uprave, saj smo mi igrali na ledeni ploskvi."

"Po tej sezoni želim v tujno, zapustil bom Jesenice. Trenutno se z menedžerjem dogovarjava za prestop, nisem pa še podpisal pogodbe," je še dodal najboljši igralec železarjev v tej sezoni.

Čimžar: Imeli smo prekratko klop
"V Tivoliju smo zelo slabo odigrali obe tekmi. V Podmežakli smo si res želeli dobiti vsaj eno tekmo, Olimpija je zasluženo dobila finalno serijo. Mi smo imeli prekratko klop, poskusili smo tudi z mladimi fanti. Žal ni bilo dovolj, čeprav smo poskušali do konca," je pojasnil Tadej Čimžar, ki je imel veliko priložnost za vodstvo Jesenic v prvi tretjini.

Štiri tekme finala si je skupaj ogledalo več kot 10.000 ljudi. Derbi je še vedno pravi magnet. Če bi bili ekipi bolj izenačeni, pa bi bil obisk še boljši.