Vratar Oscar Fröberg je odlično branil na obeh derbijih rednega dela. V soboto se je v Salzburgu vrnil, potem ko si je decembra proti Gardeni poškodoval koleno. Foto: www.alesfevzer.com
Vratar Oscar Fröberg je odlično branil na obeh derbijih rednega dela. V soboto se je v Salzburgu vrnil, potem ko si je decembra proti Gardeni poškodoval koleno. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so redni del državnega prvenstva odigrali z mladinci (razen obeh derbijev) in zasedli so četrto mesto, zato večnega derbija v tej sezoni ne bo na sporedu v finalu. V polfinalu so najprej načrtovali, da bo odločala serija na dve zmagi, a je zaradi covida-19 urnik Lige IceHL zares zgoščen in težko je bilo najti termine.

Povratna tekma je zdaj predvidena za 8. februar, Ljubljančani pa bodo že dan zatem gostili Bolzano v Tivoliju.

Jeseničani so 12. oktobra premagali Olimpijo s 3:0 v Podmežakli. Povratno tekmo v Tivoliju so dobili zmaji 23. novembra prav tako s 3:0.

Ko sta bila na sporedu derbija rednega dela DP-ja, je bila Olimpija prva na lestvici IceHL, kjer je ostala kar 56 dni. Decembra je sledil precejšen padec v igri. Ljubljančani so dobili le še dve izmed devetih tekem. V petek so premagali Dunaj po kazenskih strelih in so trenutno na petem mestu. Razlike so zares majhne in tudi Innsbruck na enajstem mestu ima lepe možnosti za preboj v končnico. Le Dornbirn in Linz sta odpisana. Prvih šest ekip se bo neposredno uvrstilo v četrtfinale, ekipe med sedmim in desetim mestom pa se bodo pomerile na dve zmagi za preostali dve mesti.

Jeseničani so zanesljivo osvojili prvo mesto po rednem delu Alpske lige, drugi del pa bodo začeli v četrtek v Fassi. Nanizali so deset zmag in so vsekakor favoriti za naslov, potem ko se jim je finale v preteklih sezonah vedno izmaknil.

Sotlar: Gostovanje na Jesenicah nikoli ni bilo lahko, ko sem igral za Olimpijo
Jure Sotlar je večino kariere igral za Olimpijo, v sezoni 2016/17 pa je osvojil naslov državnega prvaka tudi z Jeseničani. 28-letni napadalec je sezono začel v tretji nemški ligi pri Deggendorferju, nato pa se je preselil v Podmežaklo in že v Alpski ligi je dokazal, da je velika okrepitev.

"Zavedamo se, da je derbi res pomemben. Končali smo redni del Alpske lige in zdaj smo se pripravili na derbi. V tej sezoni smo že odigrali tri derbije. Lahko premagamo Olimpijo, le če odigramo 100-odstotno disciplinirano tekmo. Favorit je Olimpija, mi pa verjamemo, da lahko presenetimo. Na prvi tekmi želimo zmagati, smo samozavestni, saj smo prvi v Alpski ligi," je povedal Sotlar, ki zelo dobro pozna hokejiste Olimpije.

"Olimpija igra preprost hokej, držijo se sistema in ne bodo od tega odstopali. Mi imamo dva odlična vratarja. Vrnil se je Oscar Fröberg, ki je odlično branil na prejšnjih dveh derbijih. Tudi Žiga Kogovšek je zelo dobro branil, ko je bil Fröberg poškodovan."

"Gostovanje na Jesenicah nikoli ni bilo lahko, ko sem igral za Olimpijo. Mislim, da je domača dvorana neka prednost, čeprav se v lanskem finalu to ni pokazalo," je še dodal Sotlar, ki je aprila 2016 zagotovil Olimpiji naslov prvaka na peti tekmi v Tivoliju, ko je odločil z bekhendom pod prečko na začetku zadnje tretjine.

Večni derbi med železarji in zmaji že v polfinalu državnega prvenstva

Olimpija je v nedeljo v četrtfinalu napolnila mrežo mlade jeseniške zasedbe (14:3). Po 20 minutah je bil izid 2:2, potem pa so zmaji v drugi tretjini zadeli kar osemkrat.

"V prvi tretjini so imeli pet strelov, pri izidu 2:2 gre lahko vedno kaj narobe. Fantje so bili pripravljeni na to tekmo, zelo sem zadovoljen. Razlika v kakovosti je očitna," je povedal trener Mitja Šivic, ki je maja lani osvojil naslov prvaka z Jeseničani na dramatični peti tekmi v Tivoliju, ko je odločitev padla v podaljšku.

V vratih Olimpije bo Paavo Hölsä, saj je prvi čuvaj mreže Žan Us poškodovan. Foto: www.alesfevzer.com
V vratih Olimpije bo Paavo Hölsä, saj je prvi čuvaj mreže Žan Us poškodovan. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic: Hokejisti nismo navajeni igrati po nogometnem sistemu
"Derbiji so tekma zase. Ne odloča le kakovost, ampak predvsem naboj. Morali se bomo dobro pripraviti, ključna bosta sproščenost in motiv. V očeh javnosti smo veliki favoriti, saj se srečata ekipi iz različnih tekmovanj. Jeseničani nimajo veliko za izgubiti. Mi moramo biti absolutno pravi. Pričakujem zelo težko tekmo," je razmišljal 42-letni strateg.

"Razmerje moči je podobno kot lani. Jeseničani so zelo dobro zamenjali fante, ki so odšli v Ljubljano. Vsi se zavedamo, kaj so derbiji v Sloveniji. Žal derbija ne bo v finalu, a tak je ta trenutek sistem. Morda bi bilo pametno razmisliti o drugačnem sistemu v naslednji sezoni."

"Hokejisti nismo navajeni igrati po nogometnem sistemu. Odločalo bo šest tretjin. V seriji na tri zmage se igra drugače. Če vodiš po dveh tretjinah s 5:1, lahko dobiš v zadnji tretjini dva gola. Treba bo biti zbran do konca," je dodal Šivic, ki je poudaril, da bo ritem tekem v februarju že malo nečloveški.

Rok Kapel se je hitro znašel v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kapel se je hitro znašel v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi večni derbi za Kapla
Rok Kapel je pred dvema tednoma prišel na Celovško 25 iz druge ekipe KAC-a. Proti Dornbirnu je dvakrat zatresel mrežo, v torek pa ga čaka prvi derbi v karieri.

"Prvi derbi bo prav poseben občutek. Upam, da bomo zmagali. Jesenice bodo zelo zahteven tekmec. Ko sem bil še otrok, sem bil velikokrat na tribunah. Škoda, da tribune ne bodo smele biti polne, a take so trenutne razmere. Hitro sem se navadil na Ligo IceHL. Februarja bo res naporen spored, igrali bomo vsaka dva dneva," je povedal Kapel.

Pance: Oktobrski poraz v Podmežakli je bil prava lekcija
"Oktobra v Podmežakli nismo dosegli zadetka. To je bila prava lekcija. Tokrat bo treba igrati disciplinirano vseh 60 minut," je dodal kapetan Žiga Pance.

V drugem polfinalu se bosta pomerila Slavija in Triglav. Finalna serija bo na sporedu po koncu tekmovanja v Alpski ligi oz. v Ligi IceHL.


Prvi tekmi, torek ob 18.30:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Povratna tekma bo 8. februarja.


Sreda ob 18.00:
TRIGLAV – SLAVIJA JUNIOR

Povratna tekma bo v soboto. V polfinalu šteje skupni izid obeh tekem.