SŽ Olimpija je v finale DP-ja vstopila s popotnico slabših predstav v Ligi IceHL, a vendarle ni imela večjih težav na dveh tekmah z Jesenicami, vodilno ekipo Alpske lige. Foto: www.alesfevzer.com
SŽ Olimpija je v finale DP-ja vstopila s popotnico slabših predstav v Ligi IceHL, a vendarle ni imela večjih težav na dveh tekmah z Jesenicami, vodilno ekipo Alpske lige. Foto: www.alesfevzer.com

V torek je bilo v Ljubljani 4:0 za Olimpijo, ki je tokrat temelje za uspeh postavila že v prvi tretjini, ki jo je dobila z 0:3. Jaka Šturm in Nik Simšič sta zadela v razmiku 18 sekund, tretji zadetek v prvi tretjini pa je dosegel Aleksander Magovac.

Šturm in Simšič za vodstvo Olimpije z 0:2 zadela v razmiku 18 sekund

Uvodni zadetek je bil delo četrte peterke. Šturm je preigral Jezovška in z natančnim strelom premagal Urbana Avsenika, ki je v jeseniških vratih dobil priložnost zaradi bolezni Finca Anttija Karjalainena. Nik Simšič je 18 sekund pozneje plošček poslal v desni zgornji kot Avsenikovih vrat. V 18. minuti je Olimpija še povečala vodstvo, Magovac je obšel jeseniški gol in tudi s pomočjo Logarja zvišal na 0:3. Olimpijin vratar Anthony Morrone je moral v prvi tretjini ukrotiti le šest strelov (v strelih je bilo 6:15).

Jesenice so upale, da bodo pred svojimi navijači (v Podmežakli je bilo 3000 gledalcev) premagale večne tekmece in izsilile tretjo tekmo, vendar je njihova obramba zdržala le do 9. minute. Foto: www.alesfevzer.com
Jesenice so upale, da bodo pred svojimi navijači (v Podmežakli je bilo 3000 gledalcev) premagale večne tekmece in izsilile tretjo tekmo, vendar je njihova obramba zdržala le do 9. minute. Foto: www.alesfevzer.com

Zajc in Blomberg zadela od daleč
Olimpija ni popuščala, že v drugi minuti druge tretjine je Miha Zajc presenetil Avsenika s strelom od daleč. Jeseničani so hitro vrnili z isto mero, branilec Niki Blomberg je uspel v 23. minuti premagati Morrona in razveseliti številne navijače v Podmežakli. Sledile so velike priložnosti zmajev s samostojnimi prodori, a je Avsenik preprečil še višje Olimpijino vodstvo in ohranjal trohico upanja na preobrat. V 34. minuti ni bilo rešitve: Jaka Sodja je sprožil z leve strani, Tjaš Lesničar pa je plošček nesrečno preusmeril v svoj gol.

Jeseničanom za uteho zadnja tretjina
Po dveh tretjinah je bilo razmerje v strelih 14:28. V tretji tretjini je Šturm dosegel svoj drugi zadetek, zadnjo besedo pa so imeli vendarle Jeseničani, ki so dosegli dva zadetka in ublažili poraz. V 54. minuti je Patrik Rajsar izkoristil zmedo v Olimpijini obrambi in potisnil plošček v mrežo, Miha Logar pa je v 57. minuti z igralcem več zadel z modre črte. Vmes je Morrone ubranil kazenski strel Žana Jezovška. Dve minuti pred koncem je šel Avsenik iz jeseniških vrat, kar pa ni prineslo preobrata.

Jesenice - Olimpija: Zadetka Zajca in Blomberga na začetku druge tretjine

Šivic: IceHL je dve ali celo tri stopničke nad Alpsko ligo
Gaber Glavič, trener SIJ-a Acronija Jesenic: "Olimpija igra na višji ravni, ker mora tako igrati. To se je poznalo, vsakih deset minut smo bili boljši, igrali več v njihovi tretjini. To je glavna razlika in zato sem stokrat rekel, da bi morali igrati na sedem tekem. Ker se lahko zgodi to, kar se je nam, da nekdo zboli. Zanesljivo se je to poznalo, Urban je danes odigral dovolj dobro, ni pa isto, kot če bi bil v golu Antti."

Mitja Šivic, trener SŽ-ja Olimpije: "Na prvi tekmi smo bili pol tekme v krču. Danes me je veselilo to, da smo bili pravi, da nismo začeli tam, kjer smo prvo končali. Pri prvem golu njihov vratar praktično ni videl ničesar. V prvi in drugi tretjini bi lahko bil izid lahko še precej višji, v zadnji smo sicer šli precej 'na pete', ampak bili dovolj dobri, da smo suvereno pripeljali tekmo do konca. Zasluženo. Iskreno, pozna se, da je Liga IceHL ne samo stopničko, ampak kar dve ali mogoče celo tri višje kot Alpska liga."

SŽ Olimpija z dvema zanesljivima zmagama do naslova

FINALE, druga tekma:
SIJ Acroni Jesenice – SŽ OLIMPIJA (v zmagah 0:2)
3:6 (0:3, 1:2, 2:1)
3.000; Blomberg 23., Rajsar 54., Logar 57.; Šturm 9., 43., Simšič 10., Magovac 18., Zajc 22., Sodja 34.

Prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
2.800; Beričič 38., Šturm 42., Vallerand 45., Kalan 49.

Igrali so na dve zmagi.